Poznań: Dziczyzna, sery, kołacze i inne smaki regionów Polski. Sprawdź, co znajdziesz na targach smaków
Dziczyzna, pierogi, sery, ciasta i inne pyszności. To można znaleźć na terenie MTP od 26 do 28 września, podczas tegorocznych targów Smaki Regionów. Sprawdź, jakich charakterystycznych produktów można spróbować na stoiskach różnych województw! Wstęp na targi jest bezpłatny.
Źródło zdjęć: © Polska Press Grupa | Łukasz Gdak
Marta Jarmuszczak
Kołacz śląski na Opolszczyźnie
Na tegorocznych targach można spróbować wielu regionalnych specjałów. Jednym z nich jest tradycyjne ciasto województwa opolskiego - kołacz śląski.
Kurier przyniósł jedzenie. Zobaczył paczkę, nie mógł się powstrzymać
- Jest to ciasto drożdżowe z makiem, serem lub jabłkiem, z kruszonką na górze - mówi cukiernik, Patryk Magosz. - Do ciasta drożdżowego trzeba mieć dobre podejście - to jest cała tajemnica. Trzeba je po prostu szanować.
Smaki z gór
Województwo małopolskie słynie z bogactwa górskich smaków.
- W Małopolsce mamy popularną zarówno baraninę, jagnięcinę, ale też typowo góralskie smaki, jak oscypki, bryndzę. Mamy też typowe soki i nalewki - mówi Maria Zdebska, producent pierogów Pierożki Babci Władzi.
Na stoisku małopolskim nie brakuje też prawdziwych kiełbas wieprzowych i wołowych.
- Są one robione przez małe rzemieślnicze masarnie, przez właścicieli, którzy oddają całe serce temu, co robią - dodaje Zdebska.
Specjalną atrakcją są także pierogi inspirowane bogactwem małopolskich produktów.
- Mamy pierogi standardowe, ale też takie z akcentem małopolskim. Pozwalamy sobie, aby dobra małopolski zamknąć w pysznym cieście pierogowym. Mamy więc pierogi z jagnięciną, ale też góralski z oscypkiem, polecane przez nas pierogi z suską sechlońską, czyli wędzoną śliwką, która posiada certyfikowane w Unii Europejskiej oznaczenie geograficzne, dalej pierogi, które np. są z pstrągiem ojcowskim czy karpiem zatorskim - mówi Maria Zdebska.
Sery Warmii i Mazur
Do wyrobu serów na Warmii i Mazurach wykorzystuje się tzw. mleko sienne, pochodzące z naturalnych pastwisk.
- Charakter naszego regionu sprzyja produkcji serów, ponieważ zwierzęta, w moim przypadku kozy, pasą się na naturalnych łąkach. Wokół gospodarstwa mamy dziewięć hektarów pastwisk. Kozy wychodzą wtedy, kiedy chcą, jedzą to, co chcą, a gdy mają ochotę - opowiada Grzegorz Łaski, producent serów. - Produkujemy ser typu gouda, który nazywamy Olender. Nazwa nawiązuje do historii Żuław, gdzie niegdyś Holendrzy uczyli Polaków sztuki serowarskiej. Wówczas na Holendrów mówiono "Olendry".
Dolnośląskie smaki
- U nas powstaje olej wrzosowy, ponieważ wrzosowisk na Dolnym Śląsku nie brakuje. Produkujemy także olej rzepakowy - mamy tu dużo pszczół, a nasz rzepak wyjątkowo dobrze się udaje. Oferujemy również olej lniany, wszystkie w najlepszej odsłonie - podkreśla producent.
Lubelskie ryby
Lubelszczyzna, a konkretnie Roztocze bogate jest w ryby. Tych więc nie brakuje na targach smaków.
- Pochodzimy z Roztocza, z południa lubelskiego. Mamy wyrób własnych ryb, które sami hodujemy, a później sami przerabiamy w ciekawe produkty, jak ryba wędzona, zamykana w słoikach czy pierogi z farszem z karpia. To są produkty naprawdę lokalne, bo Roztocze jest bardzo bogate w ryby - nie tylko w karpie, ale też i jesiotry, pstrągi i tołpygi - mówi Anna Kuśmierczak -Kuceł.
Zobacz zdjęcia z targów Smaki Regionów!
Jesteś świadkiem ciekawego wydarzenia? Skontaktuj się z nami! Wyślij informację, zdjęcia lub film na adres: wydawca@glos.com. Dołącz do naszego kanału na Facebooku!