Poznań: I Kongres Piekarstwa. Tradycja łączy się z nowoczesnością

„Sztuka łączenia tradycji z nowoczesnością” – pod tym hasłem we wtorek w Poznaniu zainaugurowano I Kongres Piekarstwa. Spotkanie, które potrwa dwa dni, zgromadziło w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego przy ul. Warzywnej piekarzy, przedsiębiorców, ekspertów i pasjonatów rzemiosła z całej Polski.

 Fot. Licencjodawca
A. Karczewska

Kongres otworzył Marek Skoraszewski, prezes Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej w Poznaniu.

– To wydarzenie, które jednoczy ludzi z pasją do chleba, tradycji i nowoczesności. Chcemy rozmawiać o innowacjach, marketingu i nowych pokoleniach klientów, ale też o tym, co stanowi fundament piekarstwa – jakości i zaufaniu. Mam nadzieję, że każdy z uczestników wyjedzie stąd z nowymi pomysłami i kontaktami – podkreślił.

W programie znalazły się wykłady, panele i dyskusje prowadzone przez przedstawicieli świata nauki, edukacji zawodowej, mistrzów piekarstwa i przedsiębiorców. Uczestnicy wymieniają się doświadczeniami i dobrymi praktykami, a także poszukują rozwiązań dla branży stojącej wobec wyzwań związanych z rynkiem pracy i oczekiwaniami konsumentów.

Podczas inauguracji głos zabrał także zastępca prezydenta Poznania, Mariusz Wiśniewski.

– Poznań to dobre miejsce do rozmów o przyszłości piekarstwa. Słyniemy z poszanowania tradycji i przedsiębiorczości. Rogale Świętomarcińskie są tego najlepszym przykładem, ale warto pamiętać, że w Wielkopolsce powstaje wiele innych znakomitych wyrobów piekarniczych – zaznaczył.

Kongres organizowany jest przez Wielkopolską Izbę Rzemieślniczą we współpracy z Miastem Poznań, Stowarzyszeniem Rzemieślników Piekarstwa RP oraz Uniwersytetem Ekonomicznym. W środę wydarzenie przeniesie się na Międzynarodowe Targi Poznańskie, gdzie równolegle rozpocznie się Polagra,  jedno z najważniejszych spotkań branży spożywczej i gastronomicznej w Polsce. W planie znalazły się m.in. warsztaty piekarskie.

Nieprzypadkowo miejscem otwarcia kongresu był Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego, gdzie od początku tego roku działa Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie piekarstwa. Placówka wyposażona w nowoczesne pracownie i urządzenia służy kształceniu młodych adeptów zawodu oraz organizacji specjalistycznych szkoleń.

– Centrum to odpowiedź na braki wykwalifikowanej kadry w branży. Chcemy, by młodzież miała dostęp do najnowszych technologii, ale też uczyła się rzemiosła opartego na tradycji – wyjaśniła Zuzanna Szmyt, dyrektorka szkoły i pierwsza prelegentka kongresu.

Nowoczesne BCU ma służyć nie tylko edukacji, ale także promocji ekologicznych i innowacyjnych rozwiązań. Budynek wyposażono w panele fotowoltaiczne i zbiornik retencyjny, a pracownie – w profesjonalne piece, miesiarki czy roboty kuchenne.

Kongres Piekarstwa to nowe wydarzenie w kalendarzu branżowym, które ma szansę wpisać się na stałe w mapę spotkań rzemiosła w Polsce, łącząc doświadczenie mistrzów z nową energią kolejnych pokoleń piekarzy.

Fot. Licencjodawca
Fot. Licencjodawca
Fot. Licencjodawca
Fot. Licencjodawca
Fot. Licencjodawca
Fot. Licencjodawca
Fot. Licencjodawca
Fot. Licencjodawca
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Kielce: 300 lat I Liceum Ogólnokształcącego imienia Stefana Żeromskiego. 600 osób na balu absolwentów
Kielce: 300 lat I Liceum Ogólnokształcącego imienia Stefana Żeromskiego. 600 osób na balu absolwentów
Augustów: Pierrot Czarni Radom w siatkarskim meczu 1. ligowych outsiderów. Przegrali z beniaminkiem
Augustów: Pierrot Czarni Radom w siatkarskim meczu 1. ligowych outsiderów. Przegrali z beniaminkiem
Łódź: Festiwal komiksu. Kolorowe cosplaye, światowe gwiazdy i tysiące fanów
Łódź: Festiwal komiksu. Kolorowe cosplaye, światowe gwiazdy i tysiące fanów
Lipno: Tenisiści rywalizowali o puchar dyrektora MOSiRu na nowych kortach w parku
Lipno: Tenisiści rywalizowali o puchar dyrektora MOSiRu na nowych kortach w parku
LKS Jawiszowice na początku przestraszył się Skawy Wadowice. Wicelider piłkarskiej okręgówki trochę sobie postrzelał
LKS Jawiszowice na początku przestraszył się Skawy Wadowice. Wicelider piłkarskiej okręgówki trochę sobie postrzelał
Białystok: Za nami uroczysta gala wręczenia nagród im. bł. ks. Michała Sopoćki "MICHAŁY 2025". Zobacz do kogo trafiły statuetki!
Białystok: Za nami uroczysta gala wręczenia nagród im. bł. ks. Michała Sopoćki "MICHAŁY 2025". Zobacz do kogo trafiły statuetki!
Dęblin: "Służyć wiernie Rzeczypospolitej". Przyszli piloci ślubowali w Szkole Orląt
Dęblin: "Służyć wiernie Rzeczypospolitej". Przyszli piloci ślubowali w Szkole Orląt
Gorzyce: Dwa sprezentowane gole i remis. Błękitni Ropczyce nie wykorzystali karnego
Gorzyce: Dwa sprezentowane gole i remis. Błękitni Ropczyce nie wykorzystali karnego
Mysłowice: Próbował ukraść 40 czekolad za ponad 800 zł. 30-latek w rękach policji
Mysłowice: Próbował ukraść 40 czekolad za ponad 800 zł. 30-latek w rękach policji
Kielce: Ona zapakowała fanty do plecaka, on poturbował ochroniarza. Para złodziei odpowie za rozbój
Kielce: Ona zapakowała fanty do plecaka, on poturbował ochroniarza. Para złodziei odpowie za rozbój
Tak wygląda podróż jedną z najdłuższych tras świata
Tak wygląda podróż jedną z najdłuższych tras świata
Świecie: Drugi dzień Świeckiej Biesiady Piwnej
Świecie: Drugi dzień Świeckiej Biesiady Piwnej