Poznań: I Kongres Piekarstwa. Tradycja łączy się z nowoczesnością
„Sztuka łączenia tradycji z nowoczesnością” – pod tym hasłem we wtorek w Poznaniu zainaugurowano I Kongres Piekarstwa. Spotkanie, które potrwa dwa dni, zgromadziło w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego przy ul. Warzywnej piekarzy, przedsiębiorców, ekspertów i pasjonatów rzemiosła z całej Polski.
Kongres otworzył Marek Skoraszewski, prezes Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej w Poznaniu.
W programie znalazły się wykłady, panele i dyskusje prowadzone przez przedstawicieli świata nauki, edukacji zawodowej, mistrzów piekarstwa i przedsiębiorców. Uczestnicy wymieniają się doświadczeniami i dobrymi praktykami, a także poszukują rozwiązań dla branży stojącej wobec wyzwań związanych z rynkiem pracy i oczekiwaniami konsumentów.
Podczas inauguracji głos zabrał także zastępca prezydenta Poznania, Mariusz Wiśniewski.
Kongres organizowany jest przez Wielkopolską Izbę Rzemieślniczą we współpracy z Miastem Poznań, Stowarzyszeniem Rzemieślników Piekarstwa RP oraz Uniwersytetem Ekonomicznym. W środę wydarzenie przeniesie się na Międzynarodowe Targi Poznańskie, gdzie równolegle rozpocznie się Polagra, jedno z najważniejszych spotkań branży spożywczej i gastronomicznej w Polsce. W planie znalazły się m.in. warsztaty piekarskie.
Nieprzypadkowo miejscem otwarcia kongresu był Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego, gdzie od początku tego roku działa Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie piekarstwa. Placówka wyposażona w nowoczesne pracownie i urządzenia służy kształceniu młodych adeptów zawodu oraz organizacji specjalistycznych szkoleń.
Nowoczesne BCU ma służyć nie tylko edukacji, ale także promocji ekologicznych i innowacyjnych rozwiązań. Budynek wyposażono w panele fotowoltaiczne i zbiornik retencyjny, a pracownie – w profesjonalne piece, miesiarki czy roboty kuchenne.
Kongres Piekarstwa to nowe wydarzenie w kalendarzu branżowym, które ma szansę wpisać się na stałe w mapę spotkań rzemiosła w Polsce, łącząc doświadczenie mistrzów z nową energią kolejnych pokoleń piekarzy.