"Program dla szkół". Uczniowie poznają naturalne smaki bez cukru

Prawie dwa miliony polskich dzieci otrzymuje bezpłatnie warzywa, owoce i przetwory mleczne w ramach „"Programu dla szkół", który wpisał się w życie tysięcy szkół podstawowych w Polsce. Program obsługuje Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
Students in elementary school get fresh fruit at the cafeteria's buffet
Robert Kneschke
buffet, school, canteen, cafeteria, children, kids, fruit, breakfast, lunch, pupil, kindergarten, health, fresh, eat, meal, elementary school, primary school, break, food, groceries, child, nutrition, caucasian, group, healthy, inside, class, friendship, portion, childhood, girl, boy, kitchen, elementary school students, together, school children, young, smile, happy, buffet, school, canteen, cafeteria, children, kids, fruit, breakfast, lunch, pupil, kindergarten, health, fresh, eat, meal, elementary school, primary school, break, food, groceries, child, nutrition, caucasian, group, healthy, inside, class, friendship, portion, childhood, girl, boy, kitchen, elementary school students, together, school children, young, smile, happyProgram obsługuje Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Zdjęcie ilustracyjne.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Robert Kneschke
Agnieszka Romanowicz

KOWR propaguje zdrowe nawyki żywieniowe, obsługując unijny "Program dla szkół". Jabłka, gruszki, śliwki marchewki, mleko czy jogurty naturalne to tylko część produktów które otrzymują uczniowie. - Wszystko zdrowe, świeże i naturalne – podkreśla KOWR.

Dostawcy, wcześniej zatwierdzani przez KOWR, muszą potwierdzać jakość produktów. Nie mogą one zawierać dodatku soli, tłuszczu, cukru, substancji słodzących lub sztucznych wzmacniaczy smaku.

Uczą dobrych wyborów żywieniowych

- Dbamy o to, aby dzieci uczyły się dokonywać dobrych wyborów żywieniowych i polubiły smak naturalnych produktów: owoców, warzyw oraz mleka i produktów mlecznych. "Program dla szkół" to nie tylko bezpłatne udostępnianie dzieciom warzyw, owoców czy produktów mlecznych, ale także działania edukacyjne i promocyjne – podkreśla Magdalena Kostruba, dyrektor Departamentu Wspierania Konsumpcji KOWR.

Każda szkoła uczestnicząca w programie zobowiązana jest do zorganizowania przynajmniej dwóch działań edukacyjnych w semestrze. Są to m. in. konkursy, festyny, gazetki szkolne, wspólne drugie śniadania. - Ważne, aby dzieci zapoznały się z zasadami zdrowego stylu życia, zdobyły wiedzę z zakresu pochodzenia produktów rolnych, przeciwdziałania marnotrawieniu żywności oraz sposobu postępowania z odpadami spożywczymi – zaznacza Magdalena Kostruba.

Wycieczki do gospodarstw i zakładów

W 4,7 tys. warsztatów uczestniczyło blisko 94 tysiące dzieci. Posmakowały co najmniej jedną porcję certyfikowanych ekologicznych produktów owocowo-warzywnych oraz mlecznych.

- Ponadto każda grupa uczestnicząca w warsztatach otrzymała dwa zestawy do zakładania ogródków klasowych, umożliwiających wspólną uprawę owoców, warzyw albo ziół. W II semestrze roku szkolnego 2024/2025 blisko 60 tysięcy uczestników "Programu dla szkół" mogło skorzystać z 2 tys. bezpłatnych wycieczek edukacyjnych – wylicza Magdalena Kostruba.

W ramach wsparcia KOWR zorganizował cztery edycje warsztatów oraz wycieczek edukacyjnych do gospodarstw rolnych, w tym ekologicznych oraz do zakładów przetwórczych.

"Program dla szkół" w liczbach

  • Budżet programu w roku szkolnym 2024/2025 wynosił łącznie 248,1 mln zł, w tym 110,0 mln zł z budżetu UE oraz 138,1 mln zł z budżetu krajowego.
  • W "Programie dla szkół" w roku szkolnym 2024/2025 uczestniczyło 88 proc. dzieci z grupy docelowej, tj. z klas I–V szkół podstawowych i ogólnokształcących szkół muzycznych I stopnia oraz do klas I i II ogólnokształcących szkół baletowych.
  • Owoce i warzywa otrzymało ok. 1,8 mln dzieci z ok. 11,7 tys. szkół podstawowych.
  • Produkty mleczne otrzymało ok. 1,8 mln dzieci z ok. 11,8 tys. szkół podstawowych.
  • W roku szkolnym 2024/2025 udział w "Programie dla szkół" KOWR zatwierdził 89 dostawcom owoców i warzyw oraz 90 dostawcom produktów mlecznych.

Wybrane dla Ciebie

Sosnowiec: Tę kopalnię zamknięto 10 lat temu. Czeka ją rewitalizacja
Sosnowiec: Tę kopalnię zamknięto 10 lat temu. Czeka ją rewitalizacja
Stalowa Wola: Sezon grzewczy już rusza. Lokatorzy czekają na ciepłe kaloryfery
Stalowa Wola: Sezon grzewczy już rusza. Lokatorzy czekają na ciepłe kaloryfery
Bytom: Do groźnego zdarzenia doszło na alei Jana Nowaka-Jeziorańskiego
Bytom: Do groźnego zdarzenia doszło na alei Jana Nowaka-Jeziorańskiego
Augustów: Pracownik ukradł audi gospodyni, bo nie spodobały mu się warunki pracy
Augustów: Pracownik ukradł audi gospodyni, bo nie spodobały mu się warunki pracy
Zielona Góra: Zatrzymali 29-letniego pasera. Odzyskano też samochód
Zielona Góra: Zatrzymali 29-letniego pasera. Odzyskano też samochód
Szczecin: XXI wiek a wybory osiedlowe. Kto podejmie odważną decyzję?
Szczecin: XXI wiek a wybory osiedlowe. Kto podejmie odważną decyzję?
Tarnów: Abolicja śmieciowa. W październiku można skorygować deklaracje bądź złożyć zaległe bez żadnych konsekwencji
Tarnów: Abolicja śmieciowa. W październiku można skorygować deklaracje bądź złożyć zaległe bez żadnych konsekwencji
Pow. krakowski: Doszło do dwóch wypadków na terenie powiatu
Pow. krakowski: Doszło do dwóch wypadków na terenie powiatu
Nidzica: Policja odkryła tonę amoniaku i saletry na posesji
Nidzica: Policja odkryła tonę amoniaku i saletry na posesji
Koszalin: Zawyją syreny alarmowe. Przypominamy, co oznaczają
Koszalin: Zawyją syreny alarmowe. Przypominamy, co oznaczają
Szczecin: Już za chwilę beton zmieni się w piękną zieleń
Szczecin: Już za chwilę beton zmieni się w piękną zieleń
Co zrobić z kawą rozpuszczalną? Poznaj 5 przepisów na słodkości
Co zrobić z kawą rozpuszczalną? Poznaj 5 przepisów na słodkości