Radzyń: Miał 2200 litrów alkoholu i zacieru oraz pół tony cukru. Wytwórnia bimbru zlikwidowana
W trakcie przeszukania prowadzonego przez radzyńskich kryminalnych ujawniono niemal 1 400 litrów gotowego alkoholu etylowego oraz ponad 800 litrów tzw. „zacieru”. Policjanci zabezpieczyli także aparaturę do jego wytwarzania, wyciskarki do owoców, szklane butelki o różnej pojemności oraz ponad pół tony cukru. Z ustaleń mundurowych wynika, że nielegalną produkcją alkoholu zajmował się 42-letni mieszkaniec gminy Czemierniki.
Na poczet przyszłej kary policjanci zabezpieczyli także 50 tysięcy złotych należących do zatrzymanego. Obecnie mężczyzna znajduje się w dyspozycji organów ścigania. O jego dalszym losie zdecyduje sąd.
Zgodnie z polskim prawem, produkcja alkoholu etylowego bez wpisu do rejestru producentów jest zabroniona. Takie działanie stanowi przestępstwo zagrożone karą pozbawienia wolności do 3 lat. Ponadto osoba odpowiedzialna musi liczyć się z utratą zabezpieczonego sprzętu oraz całej wyprodukowanej partii alkoholu.