Rolnicy sadzą ją na potęgę. Rekordowy wzrost upraw i jeszcze nie koniec
W tym artykule:
Rośnie powierzchnia uprawy soi w Polsce. Kolejny rekord
W Polsce obserwujemy dynamiczny wzrost powierzchni upraw soi. Według rejestru Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, w ubiegłym roku było to prawie 80 tysięcy hektarów, a w 2025 roku rośnie jej na polskich polach już 98 tysięcy.
Badacze zwracają uwagę, że trend wzrostowy jest wyraźny i to bardzo dobra sytuacja dla Polski i całej Unii, ponieważ jesteśmy obszarem deficytowym w produkcji surowców wysokobiałkowych.
Czytaj też: Stara uprawa znika z polskich pól, choć zapotrzebowanie na nią rośnie
Powierzchnia uprawy soi w Polsce w ostatnich latach według danych ARiMR (czyli na podstawie powierzchni upraw deklarowanych przez rolników we wnioskach o dopłaty bezpośrednie):
- 2025 - 98 026,97 ha
- 2024 - 79 699,15 ha
- 2023 - 44 438,89 ha
- 2022 - 47 867,38 ha
- 2021 - 25 547,78 ha
- 2000 - 21 501,75 ha
Obecnie importujemy około 3 miliony ton soi, dlatego wzrost produkcji krajowej jest bardzo pożądany. Oby tylko opłacalność skupu soi utrzymała się na dobrym poziomie.
Soja zapewnia azot w glebie. Jest doskonałym przedplonem dla zbóż
Do uprawy soi w Polsce zachęca m.in. Krajowe Zrzeszenie Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych. W wydanej broszurze przedstawia najważniejsze aspekty jej uprawy. Jednym z kluczowych jest dobór stanowiska.
Soja, roślina dnia krótkiego, która, wymaga gleb przewiewnych, niezlewnych, ciepłych i umiarkowanie wilgotnych, o strukturze gruzełkowatej, wolnych od wieloletnich chwastów i kamieni. Optymalne są gleby klas bonitacyjnych III-IVa (pszenne dobre i żytnie bardzo dobre), niezachwaszczone i w ciągłej uprawie.
Nie nadaje się na gleby zbyt lekkie, skłonne do przepuszczania wody, ani na gleby zwięzłe, które utrudniają wschody, wskazuje Broszura „Soja - 10 najważniejszych aspektów uprawy”.
Poza tym kluczowe jest uregulowane pH gleby w zakresie 6,5-7,2. Wapnowanie zakwaszonych stanowisk należy przeprowadzić rok wcześniej (jesienią po przedplonie), preferując wapno tlenkowe na glebach cięższych i węglanowe na lżejszych, często z dodatkiem magnezu. Wymagana wilgotność gleby podczas wschodów to 60% polowej pojemności wodnej, a temperatura gleby 12°C.
System korzeniowy soi, sięgający do 80 cm, wzbogaca glebę w azot dzięki symbiozie z bakteriami brodawkowymi. Sama ma wysokie zapotrzebowanie na azot, który w 50-60% pozyskuje z atmosfery dzięki bakteriom.
Soja jest doskonałym przedplonem dla zbóż, pozostawiając w glebie około 80 kg azotu na hektar. Najbezpieczniejsze są stanowiska po zbożach ozimych i jarych oraz kukurydzy.
W Polsce zaleca się odmiany bardzo wczesne (0000, ok. 120-130 dni wegetacji) i wczesne (000, ok. 130-150 dni). Informacje o zalecanych odmianach dostępne są w Listach Odmian Zalecanych (LOZ) i wynikach Doświadczeń Porejestrowych Rozpoznawczych (PDO) COBORU.
Najwięcej soi na świcie pochodzi z Brazylii, USA i Argentyny
Najwięcej soi na świecie uprawia się w Ameryce Południowej i Północnej. Trzej najwięksi producenci, którzy odpowiadają za zdecydowaną większość globalnej produkcji, to:
- Brazylia
- Stany Zjednoczone
- Argentyna
Te trzy kraje łącznie odpowiadają za około 80% światowej produkcji nasion soi. Inni znaczący producenci to Chiny, Indie, Paragwaj i Kanada.