Sandomierz: Rogale świętomarcińskie i inne przysmaki w szkole
W tym artykule:
– Oryginalne rogale powstają z ciasta półfrancuskiego, którego przygotowanie jest bardzo pracochłonne i zajmuje dużo czasu. My wykorzystaliśmy ciasto krucho-drożdżowe. Nadzienie pozostało tradycyjne – biały mak, bogaty w bakalie i aromaty. Rogale wypiekamy w oryginalnym kształcie – tłumaczył nauczyciel.
Świadek podniósł alarm. Spójrzcie na nagranie ze Śląska
Kulinarnym zaskoczeniem były pierogi z farszem inspirowanym staropolskimi smakami w sandomierskim wydaniu.
– Farsz przygotowaliśmy z jabłek, które dominują w naszych uprawach, rodzynek nawiązujących do uprawianej tu winorośli, a także z twarogu, buraka cukrowego i pszenicy. Ciasto jest tradycyjne. Smak? Nietypowy – trochę słodki, trochę słony. To ciekawe połączenie różnych smaków. Dzięki takim warsztatom poznajemy kulinarne dziedzictwo regionu i odkrywamy, że wiele staropolskich przepisów można z powodzeniem wykorzystać w naszej kuchni – mówiła Lena Orszulak, uczennica ZSGiH.
Młodzież pracowała z dużym zaangażowaniem. – Takie umiejętności przydają się każdemu w dorosłym życiu – podkreśliła Paulina Olszewska, uczennica „Marmolady”.
– Szkolnictwo zawodowe przeżywa dziś swój renesans. Chcemy pokazywać, że ma ono przyszłość. Sztuczna inteligencja nigdy nie zastąpi dobrego kucharza, cukiernika czy fryzjera. Żaden robot nie obsłuży gościa w restauracji z empatią i zaangażowaniem – mówił Krzysztof Jonaszek.
Spotkanie zakończyło się wspólną degustacją przygotowanych potraw.