Sandomierz: Rogale świętomarcińskie i inne przysmaki w szkole

Rogale świętomarcińskie, pierogi z farszem z dodatkiem buraka cukrowego i pszenicy sandomierki oraz inne przysmaki przygotowali wspólnie uczniowie szkół z powiatu sandomierskiego. W warsztatach kulinarnych, zorganizowanych przez Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Sandomierzu, uczestniczyli również zaproszeni goście – wśród nich dwaj Marcinowie.
Warsztaty kulinarne w ZSGiH w Sandomierzu  Warsztaty kulinarne w ZSGiH w Sandomierzu
Źródło zdjęć: © Warsztaty kulinarne w ZSGiH w Sandomierzu | Warsztaty kulinarne w ZSGiH w Sandomierzu
Redakcja tyna.info.pl - .

W tym artykule:

– Oryginalne rogale powstają z ciasta półfrancuskiego, którego przygotowanie jest bardzo pracochłonne i zajmuje dużo czasu. My wykorzystaliśmy ciasto krucho-drożdżowe. Nadzienie pozostało tradycyjne – biały mak, bogaty w bakalie i aromaty. Rogale wypiekamy w oryginalnym kształcie – tłumaczył nauczyciel.

Świadek podniósł alarm. Spójrzcie na nagranie ze Śląska

Kulinarnym zaskoczeniem były pierogi z farszem inspirowanym staropolskimi smakami w sandomierskim wydaniu.

– Farsz przygotowaliśmy z jabłek, które dominują w naszych uprawach, rodzynek nawiązujących do uprawianej tu winorośli, a także z twarogu, buraka cukrowego i pszenicy. Ciasto jest tradycyjne. Smak? Nietypowy – trochę słodki, trochę słony. To ciekawe połączenie różnych smaków. Dzięki takim warsztatom poznajemy kulinarne dziedzictwo regionu i odkrywamy, że wiele staropolskich przepisów można z powodzeniem wykorzystać w naszej kuchni – mówiła Lena Orszulak, uczennica ZSGiH.

Młodzież pracowała z dużym zaangażowaniem. – Takie umiejętności przydają się każdemu w dorosłym życiu – podkreśliła Paulina Olszewska, uczennica „Marmolady”.

– Szkolnictwo zawodowe przeżywa dziś swój renesans. Chcemy pokazywać, że ma ono przyszłość. Sztuczna inteligencja nigdy nie zastąpi dobrego kucharza, cukiernika czy fryzjera. Żaden robot nie obsłuży gościa w restauracji z empatią i zaangażowaniem – mówił Krzysztof Jonaszek.

Spotkanie zakończyło się wspólną degustacją przygotowanych potraw.

Wybrane dla Ciebie
Bełchatów: Pasowanie na przedszkolaka i Montessorka
Bełchatów: Pasowanie na przedszkolaka i Montessorka
Gorzkowice: Świąteczne spotkanie Kół Gospodyń Wiejskich
Gorzkowice: Świąteczne spotkanie Kół Gospodyń Wiejskich
Kto dopłaci do podatku w 2026? Dla części podatników trudny rok
Kto dopłaci do podatku w 2026? Dla części podatników trudny rok
13. i 14. emerytura w 2026 roku. Szacunki wypłat po marcowej waloryzacji
13. i 14. emerytura w 2026 roku. Szacunki wypłat po marcowej waloryzacji
Ostróda: (Nie)trzeźwy poranek. Czterech kierowców po alkoholu
Ostróda: (Nie)trzeźwy poranek. Czterech kierowców po alkoholu
Drzonów: Pijacki rajd zakończony kraksą na parkingu
Drzonów: Pijacki rajd zakończony kraksą na parkingu
Pomorskie: Druga tablica i narkotyki. Zatrzymano złodzieja paliwa
Pomorskie: Druga tablica i narkotyki. Zatrzymano złodzieja paliwa
Bydgoszcz: Diagnosta z 120 zarzutami. Fałszował przeglądy opryskiwaczy
Bydgoszcz: Diagnosta z 120 zarzutami. Fałszował przeglądy opryskiwaczy
Kokoszka: Groźne zdarzenie. Dachował samochód osobowy
Kokoszka: Groźne zdarzenie. Dachował samochód osobowy
Mazowieckie: Sukces legniczan na Mistrzostwach Świata Kyokushin
Mazowieckie: Sukces legniczan na Mistrzostwach Świata Kyokushin
Łódź: "Mocni Razem – Pomagamy". Wsparcie dla chorych onkologicznie
Łódź: "Mocni Razem – Pomagamy". Wsparcie dla chorych onkologicznie
Poznań: Pół miliona złotych na remonty ulic na osiedlu
Poznań: Pół miliona złotych na remonty ulic na osiedlu
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟