Stary Brześć: Tydzień Chleba Żytniego 2025 w Zespole Szkół Rolniczych
We wtorek, 21 października 2025 roku w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Starym Brześciu przygotowano coroczny Tydzień Chleba Żytniego.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Photographer: Picture Partners
Wojciech Alabrudziński
W Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Starym Brześciu, gmina Brześć Kujawski podsumowano kolejną edycję Tygodnia Chleba Żytniego.
Każdy z uczniów miał okazję spróbować wypieków przygotowanych przez kolegów i koleżanki z gastronomii. Kilkunastu gatunkom pieczywa towarzyszyły pasty, smalczyki, twarożki.
- Po raz kolejny organizujemy tę akcję, już od kilkunastu lat - mówi Anna Pińkowska, nauczyciel zawodu. - Podkreślić trzeba, że oprócz różnego rodzaju pieczywa uczniowie przygotowali także twarożek na słodko i słono, smalec, pastę jajeczną oraz miód i dżemy.
Ponadto podsumowano też konkurs pod hasłem "Zdrowy chleb na naszym stole".
Jury za najlepsze wypieki uznało prace:
- Michała Gromadzkiego
- Amelii Rolerad
- Piotra Brzózki
- Nie wyobrażam sobie października bez konkursu związanego z chlebem żytnim - mówi Kazimierz Rojewski, dyrektor ZS CKR w Starym Brześciu. - Słowa podziękowania należą się także rodzicom, którzy wspomagali naszych uczniów w przygotowaniu pieczywa.