Stawka nie zmieniła się od 17 lat. Rolnicy apelują do ministra
W tym artykule:
Tak samo od lat, a za produkcję płaci się więcej
Rolnicy wskazali, że działania powinny objąć dwa sektory: aktualizację interwencyjnej ceny skupu odtłuszczonego mleka w proszku i uruchomienia interwencyjnego skupu mleka w proszku i masła na cele strategiczne.
- Konieczność tych działań wynika zarówno z narastającego zagrożenia geopolitycznego, jak i z potrzeby zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego Polski - czytamy w piśmie.
Bazując na danych z Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, wynika, że od 17 lat nie była zmieniana cena interwencyjna mleka w proszku, jest to 169,80 euro za 100 kg. Przez ten czas zmieniły się za to inne ceny - pasz, energii, nawozów czy usług. Branża ponosi wyższe koszty produkcji, dlatego też trzeba zmienić cenę, aby uniknąć trudności ekonomicznych i podwyższyć konkurencyjność krajowych gospodarstw.
Oprócz podniesienia cen działacze wskazują również na potrzebę ustanowienia mechanizmu regularnej waloryzacji cen interwencyjnych, np. corocznie, na podstawie kosztów produkcji i wskaźnika inflacji.
Rezerw nigdy za wiele? W niepewnych czasach - tak
PIR dodaje, że zakup mleka w proszku i masła na cele strategiczne ma pełne uzasadnienie w obecnej sytuacji międzynarodowej. Niepewnie jest za wschodnią granicą, tworzenie rezerw żywnościowych pozwoli więc przetrwać Polsce w razie kryzysu lub zakłócenia dostaw.
- Jestem głęboko przekonany, że aktualizacja ceny interwencyjnej, a następnie uruchomienie strategicznego skupu mleka w proszku i masła stanowią rozwiązania konieczne, których realizacja przyczyni się do wzmocnienia bezpieczeństwa żywnościowego i gospodarczego Polski - podsumował Marek Siniło, wiceprezes Podlaskiej Izby Rolniczej.
Źródło: PIR