Świerklaniec: W kultowym Pałacu Kawalera w otworzył się nowy lokal
Po latach ciszy w Pałacu Kawalera w Świerklańcu znów serwowane są dania. Nowa restauracja „Blanka i Guido” powstała z inicjatywy właścicieli spalonego Imperium z Piekar Śląskich.
Pożar ich nie zatrzymał. Właściciele Imperium z Piekar otworzyli nową restaurację w Świerklańcu. „Blanka i Guido” już otwarta
Po dziewięciu latach przerwy w zabytkowym Pałacu Kawalera w Świerklańcu znów działa restauracja. W sobotę, 12 lipca otwarto lokal „Blanka i Guido”, który prowadzą Dariusz Musioł z żoną, do niedawna właściciele spalonej restauracji Imperium w Piekarach Śląskich.
Nowy rozdział po pożarze restauracji Imperium
W maju pożar doszczętnie zniszczył dwa znane lokale w Piekarach Śląskich – restaurację Imperium i pizzerię Soprano. Po tragedii właściciele Imperium nie zrezygnowali z marzeń. Już w czerwcu ogłosili, że przenoszą działalność do Świerklańca, a dokładnie do Pałacu Kawalera, gdzie od lat nie działała żadna restauracja.
„Blanka i Guido” – tradycja, smak i historia
Nowa restauracja działa codziennie od godziny 11:00 do 20:00. Lokal stawia na kuchnię tradycyjną i obsługę imprez okolicznościowych, ale będzie też funkcjonować na co dzień. Menu publikowane jest co tydzień w internecie. Część załogi dawnego Imperium znalazła pracę w nowym miejscu.
Świerklaniec – lokalizacja z duszą
Pałac Kawalera to jedno z najbardziej urokliwych miejsc w Parku w Świerklańcu, dawnej posiadłości rodu Donnersmarcków. Do pałacu przylega kawiarnia, a teraz po latach przerwy także restauracja. Z Piekar Śląskich dojedziemy tu w 15 minut, a z Bytomia w pół godziny.
Nowa restauracja „Blanka i Guido” to nie tylko kulinarna atrakcja, ale też powrót życia do pięknych wnętrz świerklanieckiego pałacu.