Sztuczna inteligencja AI pomaga w wypieku popularnych bułeczek. Jak to możliwe?!

Sztuczna inteligencja (AI) odgrywa coraz większą rolę w naszym codziennym życiu – od aplikacji mobilnych, przez medycynę, aż po przemysł i produkcję. Z roku na rok coraz więcej firm korzysta z nowoczesnych rozwiązań opartych na AI, by zwiększyć efektywność, jakość i bezpieczeństwo procesów. Jednym z takich miejsc jest zakład produkcyjny Dan Cake w Chrzanowie, gdzie sztuczna inteligencja wspiera codzienną pracę na wielu poziomach.
INDONESIA - 2024/12/04: In this photo illustration, a Chat GPT AI logo is displayed on a smartphone with an Open AI logo in the background. (Photo Illustration by Algi Febri Sugita/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)Chat GPT
Źródło zdjęć: © GETTY | SOPA Images
Sławomir Bromboszcz

Długa historia zakładu w Chrzanowie

Mija 20 lat od wprowadzenia na rynek mlecznych bułeczek przez firmę Dan Cake. W zakładzie w Chrzanowie produkowane są one od 2013 roku. To jeden z najnowocześniejszych i najbardziej dynamicznie rozwijających się ośrodków produkcyjnych w polskiej branży piekarniczo-cukierniczej. Historia samego zakładu jest nieco dłuższa i sięga 1992 roku, kiedy to rozpoczął on swoją działalność pod niemieckim szyldem Dahli Kuchen. W 2004 roku spółka została przejęta przez duńską grupę Dan Cake, co zapoczątkowało nowy etap rozwoju.

Od momentu przejęcia w zakładzie w Chrzanowie zrealizowano inwestycje na łączną kwotę blisko 490 milionów złotych, a suma ta wciąż rośnie - mówi Małgorzata Chudzik, członek zarządu, Dan Cake Polonia.

Szczególnie intensywny rozwój miał miejsce w latach 2014 oraz 2024, kiedy to wprowadzono najnowocześniejsze technologie i rozbudowano linie produkcyjne. Ponadto w 2022 roku uruchomione zostało nowoczesne centrum logistyczne. Budowa zautomatyzowanego magazynu wysokiego składowania kosztowała 50 mln zł.

Jak sztuczna inteligencja AI pomaga w pracy zakładu?

Zakład w Chrzanowie dzięki wielomilionowym inwestycjom ciągle jest unowocześniany, a coraz większą rolę odgrywa tam sztuczna inteligencja (AI), pomagając monitorować i optymalizować proces produkcji. Pozwala ona m.in. na:

  • Monitorowanie koloru wypieków: Za pomocą systemów wizyjnych AI analizuje kolor wypieków w czasie rzeczywistym, co pozwala na szybką reakcję na odstępstwa od standardów.
  • Predykcyjne reagowanie na błędy: AI zbiera dane z linii produkcyjnych i na ich podstawie przewiduje potencjalne problemy, takie jak nieprawidłowa konsystencja ciasta, zanim staną się one widoczne dla operatorów.
  • Korekcja parametrów: Systemy wykorzystujące AI są w stanie natychmiast dostosować parametry produkcji.

Dzięki AI możemy reagować jeszcze zanim problem wystąpi. To oszczędza czas i eliminuje straty - podkreśla Mateusz Kocot, lider programistów PLC w zakładzie Dan Cake.

Każdy wypiek musi być niemal identyczny. Nie jest to wcale łatwe

Patrząc na zautomatyzowany proces produkcyjny wydawać by się mogło, że produkty schodzące z linii zawsze będą identyczne. Tak jednak nie jest. Choć same składniki mogą być za każdym razem odmierzane niezwykle precyzyjne, to na wygląd, jakość finalnego produktu ma wpływ wiele czynników. Doskonałym przykładem może tu być sezonowość składników. Dlatego tak istotna jest ścisła kontrola procesu produkcyjnego i analiza w czasie rzeczywistym parametrów, aby utrzymać pomimo wielu zmiennych stabilną jakość produktów.

W tym przypadku z pomocą przychodzi właśnie wspomniana sztuczna inteligencja, która potrafi szybciej wykryć odstępstwa od normy. Dzięki precyzyjnym systemom pomiarowym można wykrywać minimalne zmiany parametrów składników i automatycznie korygować procesy, zanim problem stanie się poważny. Zastosowanie AI w kontroli surowców używanych do produkcji jest szczególnie istotne, aby wykrywać potencjalne zmienności już na etapie weryfikacji surowcowej i utrzymywać proces w stabilnych parametrach.

W zakładzie rocznie produkowanych jest w sumie ponad 40 000 ton różnych wypieków.

Wybrane dla Ciebie

Tychy: Kamienny jubileusz Cechu Rzemiosł i Przedsiębiorczości
Tychy: Kamienny jubileusz Cechu Rzemiosł i Przedsiębiorczości
Ślęzany: Tragiczny wypadek, w gminie Lelów. Kierowca uderzył w drzewo, zginął na miejscu. W samochodzie było dziecko
Ślęzany: Tragiczny wypadek, w gminie Lelów. Kierowca uderzył w drzewo, zginął na miejscu. W samochodzie było dziecko
Kurki marynowane. Przepis siostry Anastazji
Kurki marynowane. Przepis siostry Anastazji
Słupsk: 500 lat luteranizmu w mieście. Jubileuszowe obchody chrześcijańskiej wspólnoty
Słupsk: 500 lat luteranizmu w mieście. Jubileuszowe obchody chrześcijańskiej wspólnoty
Grodzisk Wielkopolski: Odbył się piknik rodzinny przy wiatraku. To już coroczna tradycja, której nie pokrzyżowała nawet kapryśna pogoda
Grodzisk Wielkopolski: Odbył się piknik rodzinny przy wiatraku. To już coroczna tradycja, której nie pokrzyżowała nawet kapryśna pogoda
Trzcianka: Bus przewrócił się na bok na S8. Trasa jest zablokowana
Trzcianka: Bus przewrócił się na bok na S8. Trasa jest zablokowana
Dziekanowice: Zakończenie lata. Niebo płakało z żalu, a zagrody szykują się do zimy
Dziekanowice: Zakończenie lata. Niebo płakało z żalu, a zagrody szykują się do zimy
Nowa Wieś Malborska: Wysiłkiem i datkami uczestnicy dali nadzieję 26-letniemu Bartkowi
Nowa Wieś Malborska: Wysiłkiem i datkami uczestnicy dali nadzieję 26-letniemu Bartkowi
Malbork: Młodzi artyści namalowali nowy mural
Malbork: Młodzi artyści namalowali nowy mural
Michałowice: Lokalne Targi, 30 wystawców z pierogami, serem, ciastem, owocami, kawą, miodem zachęcało do zakupów, a deszcz przeganiał ludzi
Michałowice: Lokalne Targi, 30 wystawców z pierogami, serem, ciastem, owocami, kawą, miodem zachęcało do zakupów, a deszcz przeganiał ludzi
Dachowanie na Trasie Salomea-Wolica. Występują utrudnienia w ruchu
Dachowanie na Trasie Salomea-Wolica. Występują utrudnienia w ruchu
Tychy: W Teatrze Małym rozpoczęto nowy sezon kulturalny 2025/2026
Tychy: W Teatrze Małym rozpoczęto nowy sezon kulturalny 2025/2026