Sztuczna inteligencja AI pomaga w wypieku popularnych bułeczek. Jak to możliwe?!
Długa historia zakładu w Chrzanowie
Mija 20 lat od wprowadzenia na rynek mlecznych bułeczek przez firmę Dan Cake. W zakładzie w Chrzanowie produkowane są one od 2013 roku. To jeden z najnowocześniejszych i najbardziej dynamicznie rozwijających się ośrodków produkcyjnych w polskiej branży piekarniczo-cukierniczej. Historia samego zakładu jest nieco dłuższa i sięga 1992 roku, kiedy to rozpoczął on swoją działalność pod niemieckim szyldem Dahli Kuchen. W 2004 roku spółka została przejęta przez duńską grupę Dan Cake, co zapoczątkowało nowy etap rozwoju.
Od momentu przejęcia w zakładzie w Chrzanowie zrealizowano inwestycje na łączną kwotę blisko 490 milionów złotych, a suma ta wciąż rośnie - mówi Małgorzata Chudzik, członek zarządu, Dan Cake Polonia.
Szczególnie intensywny rozwój miał miejsce w latach 2014 oraz 2024, kiedy to wprowadzono najnowocześniejsze technologie i rozbudowano linie produkcyjne. Ponadto w 2022 roku uruchomione zostało nowoczesne centrum logistyczne. Budowa zautomatyzowanego magazynu wysokiego składowania kosztowała 50 mln zł.
Jak sztuczna inteligencja AI pomaga w pracy zakładu?
Zakład w Chrzanowie dzięki wielomilionowym inwestycjom ciągle jest unowocześniany, a coraz większą rolę odgrywa tam sztuczna inteligencja (AI), pomagając monitorować i optymalizować proces produkcji. Pozwala ona m.in. na:
- Monitorowanie koloru wypieków: Za pomocą systemów wizyjnych AI analizuje kolor wypieków w czasie rzeczywistym, co pozwala na szybką reakcję na odstępstwa od standardów.
- Predykcyjne reagowanie na błędy: AI zbiera dane z linii produkcyjnych i na ich podstawie przewiduje potencjalne problemy, takie jak nieprawidłowa konsystencja ciasta, zanim staną się one widoczne dla operatorów.
- Korekcja parametrów: Systemy wykorzystujące AI są w stanie natychmiast dostosować parametry produkcji.
Dzięki AI możemy reagować jeszcze zanim problem wystąpi. To oszczędza czas i eliminuje straty - podkreśla Mateusz Kocot, lider programistów PLC w zakładzie Dan Cake.
Każdy wypiek musi być niemal identyczny. Nie jest to wcale łatwe
Patrząc na zautomatyzowany proces produkcyjny wydawać by się mogło, że produkty schodzące z linii zawsze będą identyczne. Tak jednak nie jest. Choć same składniki mogą być za każdym razem odmierzane niezwykle precyzyjne, to na wygląd, jakość finalnego produktu ma wpływ wiele czynników. Doskonałym przykładem może tu być sezonowość składników. Dlatego tak istotna jest ścisła kontrola procesu produkcyjnego i analiza w czasie rzeczywistym parametrów, aby utrzymać pomimo wielu zmiennych stabilną jakość produktów.
W tym przypadku z pomocą przychodzi właśnie wspomniana sztuczna inteligencja, która potrafi szybciej wykryć odstępstwa od normy. Dzięki precyzyjnym systemom pomiarowym można wykrywać minimalne zmiany parametrów składników i automatycznie korygować procesy, zanim problem stanie się poważny. Zastosowanie AI w kontroli surowców używanych do produkcji jest szczególnie istotne, aby wykrywać potencjalne zmienności już na etapie weryfikacji surowcowej i utrzymywać proces w stabilnych parametrach.
W zakładzie rocznie produkowanych jest w sumie ponad 40 000 ton różnych wypieków.