Tak powinno się przechowywać jabłka i gruszki. Zimą nie stracą walorów
W tym artykule:
Kiedy zrywać jabłka i gruszki na zimowanie?
To, kiedy zrywać konkretne odmiany, zależne jest od pogody i terminów dojrzewania. Te, które mają iść na przechowanie, można zebrać wcześniej. Te, które idą do bezpośredniego spożycia, lepiej przetrzymać do osiągnięcia pełnej dojrzałości. Owoc nadaje się do zerwania, gdy łatwo odchodzi od gałęzi, ma pełną barwę, czasem z rumieńcami, a także jego nasiona brązowieją.
Przełom września i października to czas ostatnich zbiorów odmian zimowych jabłek i gruszek. Umownie wtedy jest najlepszy czas dla Idaredów, Szampionów, Glosterów czy Jonagoldów. Wciąż dostępne są też Konferencje i Generał Leclerc.
Gdzie najlepiej przechować jesienne owoce?
Co istotne, do przechowywania nadają się jedynie jabłka i gruszki bez uszkodzeń. Te, które są obite lub miękkie, lepiej od razu wykorzystać, np. do ciast lub przetworów. W skrzynkach najlepiej umieszczać późne odmiany, ale zebrane odpowiednio wcześnie, przed osiągnięciem pełnej dojrzałości.
Warunki muszą sprzyjać przechowywaniu, dzięki temu zbiory nie zgniją i nie przemarzną zbyt szybko. Pomieszczenia powinny być chłodne, z odpowiednim przewiewem. Może to być chłodnia, w mniejszych gospodarstwach sprawdzą się piwnice lub magazyny. Tu kluczowa jest wilgotność. Jak wskazuje w jednej z publikacji Lubelski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Końskowoli, za mała wilgotność może doprowadzić owoce do utraty masy, z kolei za wysoka będzie sprzyjać rozwojowi wszelkich chorób.
W tych temperaturach zbiory mogą leżeć długo
Nie każdy sadownik ma dostęp do chłodni, często rolnicy wybierają właśnie piwnice albo magazyny. Optymalna temperatura dla jabłek to 0-3 stopnie Celsjusza, dla gruszek 0-1 stopni Celsjusza. Skrzynki powinny stać na podwyższeniu, aby nie zaatakowały ich gryzonie i nie dostała się tam zbierająca woda. O ile w chłodniach warunki są stałe, o tyle w piwnicach należy regularnie kontrolować boksy, wietrzyć je i zapewniać nawilżenie, np. wiadrami z wodą.
Jabłka i gruszki mogą chłonąć inne zapachy, dlatego nie przechowuje się ich np. z ziemniakami. Jeśli w skrzynkach pojawią się zgniłe okazy, trzeba je jak najszybciej usunąć.
Polski Związek Działkowców wskazuje, że przemarzłe owoce nie zniosą długiego przechowywania, szybciej przejrzeją, mogą nawet gnić. Dlatego lepiej zrywać jabłka i gruszki w odpowiednim terminie, zanim zaskoczą pierwsze przymrozki.