Tarnów: Targ Regionalny. Przy ulicy Giełdowej można kupić ekologiczne produkty, żywność i przetwory oraz skosztować dań kuchni Zero Waste
Chpisy z obierek i gulasz ze "zwiędniętych" warzyw na Targu Regionalnym w Tarnowie
Od rana na Targu Regionalnym, który odbywa się przy ulicy Giełdowej 15, obok placu targowego na Chyszowie Ewa Michnik, znana w Tarnowie propagatorka zdrowej kuchni roślinnej dzieli się swoimi sposobami na zdrowe, oszczędne i ekologiczne gotowanie. na specjalnym stoisku częstuje chętnych: chipsami z obierek z pietruszki, ciastem na makuchach dyni z bananami oraz gulaszem ze "zwiędniętych" warzyw okopowych z pieczoną ciecierzycą.
- Gdybym tego nie spróbowała to pewnie bym sądziła, że to jakieś badyle, których nie da się zjeść. Tymczasem wszystko jest pyszne i aromatyczne - mówi pani Katarzyna, uczestniczka Targu Regionalnego, która skorzystała z degustacji.
Na stoiskach lokalni producenci oferują m.in. domowe pieczywo, wędliny, sery, miód, soki, przetwory z owoców, są pachnące ciasta, octy, kawa, a także warzywa i owoce.
Można kupić także prawdziwe greckie szaszłyki, chałwę i gojnik z Peloponezu.
Okazja do zakupów i wygrania atrakcyjnych nagród
Targowi, zorganizowanemu przez Tarnowską Agencję Rozwoju Regionalnego, towarzyszą konkursy z atrakcyjnymi nagrodami dla dzieci i dorosłych. Te można wygrać m.in. na stoisku BOO Organizacji Odzysku Opakowań i Odpowiedzialności Producenta S.A.
Do wygrania są m.in. voucher dla dwojga na śniadanie + kawa, parasole + zestawy ekologiczne, karta podarunkowa, a także "tarnowskie" podkoszulki, skarpetki, torby, bidony, kubki.
Wydarzenie jest częścią projektu "Nie marnujemy" zrealizowanego przy wsparciu finansowym województwa małopolskiego.