Wigilijny śledź w suszonych pomidorach. Goście będą zachwyceni
Dlaczego ryby na Wigilię?
Wśród wielu tradycyjnych wigilijnych potraw takich jak smażony karp, uszka, czerwony barszczyk czy kutia, na wigilijnym stole nie może oczywiście zabraknąć śledzia. Skąd się wzięła tradycja wigilijnego śledzia i ryb? Spożywanie ryb związane jest ściśle z obrządkiem religijnym.
Nagrał go i wysłał na policję. Teraz każdy zobaczy, co zrobił kierowca
Ryby to symbol pierwszych chrześcijan, nawiązuje do eucharystii. W kulturze katolickiej to właśnie ryby, wraz z chlebem, stanowią dar od Boga. Mają także podwójne znaczenie - dzięki powiązaniu z wodą, ryby wzbudzają skojarzenia ze chrztem i wodą święconą oraz symbolizują zdrowie i sytość.
Przepis na wigilijnego śledzia w suszonych pomidorach:
Zalety jedzenia śledzi
- są bogatym źródłem białka i dobrze przyswajalnych kwasów tłuszczowych
- wspomagają pamięć i koncentrację a co za tym idzie dobre funkcjonowanie mózgu
- mają pozytywny wpływ na układ krążenia
- obniżają poziom cholesterolu
- dzięki zawartości kwasu foliowego pomagają w tworzeniu czerwonych krwinek
Które śledzie są najzdrowsze?
Nie da się ukryć, że najzdrowsze są świeże śledzie. Jednak dużo popularniejszą i powszechnie dostępną formą są solone płaty śledziowe i to właśnie one są bazą do przygotowywania pysznych potraw. Śledzie w śmietanie, z cebulką w oleju, po tatarsku czy po japońsku. Każdy ma swój ulubiony rodzaj. Polecamy wypróbować przepis na śledzie marynowane z suszonymi pomidorami. Są wyjątkowo aromatyczne i delikatne. To idealna przystawka na świąteczny stół.