Wrocław: Dolnośląski Targ Rolny kusi smakami prosto od rolników
Co dwa tygodnie rolnicy i hodowcy z całego Dolnego Śląska przyjeżdżają do Wrocławia z pełnymi skrzyniami warzyw, wędlin, serów czy miodów. Na stoiskach nie brakuje domowych wypieków, ekologicznych soków oraz przetworów, które trudno znaleźć w marketach.
Obiad jak u mamy. Karkówkę w marynacie układam na kiszonej kapuście i wkładam do piekarnika
Popularne są także stoiska z kosmetykami, mydłami sojowymi, świecami z wosku pszczelego, ubraniami, wyrobami drewnianymi, ręcznie dzierganymi czapkami i maskotkami. Odwiedzający mogą wybierać spośród szerokiej gamy regionalnych produktów. Największym zainteresowaniem, jak zwykle, cieszą się naturalne wyroby spożywcze: miody z lokalnych pasiek, wędliny i wyroby mięsne, świeże jajka z małych gospodarstw, sery owcze, kozie i krowie, warzywa i owoce, soki z tłoczni rzemieślniczych czy zioła i ziołowe mieszanki.
Co i za ile można kupić na targu rolnym?
- ekologiczne pomidory - 25 zł/kg,
- świeży chleb żytni razowy (12 zł) i orkiszowy - 15 zł,
- kiełbasa z czosnkiem niedźwiedzim - 55 zł/kg,
- kaszanka - 28 zł/kg,
- szynka w przyprawach - 62 zł/kg,
- polędwica parzona - 66 zł/kg,
- swojski pasztet pieczony - 38 zł/kg,
- kabanosy - 62 zł/kg,
- wędzony schab - 59 zł/kg.
Na targach nie zabrakło pań z Koła Gospodyń Wiejskich Brzezinki. Ich stoisko przyciąga wielbicieli domowej kuchni. Proponują pierogi w trzech wersjach: z serem i ziemniakami, z mięsem oraz z kapustą i grzybami leśnymi po 25 zł za pół kilograma. Do tego domowe ciasta (5 zł porcja) oraz świąteczne stroiki (wianki) w cenie 80 zł.
Dolnośląski Targ Rolny przy ul. Zwycięskiej 8 otwarty jest w sobotę do godz. 13. Kolejny odbędzie się 29 listopada.
Co jeszcze można tam kupić? Zobacz zdjęcia w naszej galerii.