Wygląda jak żółty pomidor. Dodasz go nie tylko do deseru
Owoc kaki poza wyjątkowym smakiem ma także wartości wspierające zdrowie. Jest źródłem witaminy A, C i E, a także w błonnik, co wspomaga pracę układu trawiennego. Co więcej, persymona tak jak pomidor zawiera likopen o silnym działaniu antynowotworowym. Więcej informacji o dobroczynnych właściwościach owocu kaki możesz przeczytać w artykule serwisu Strona Zdrowia.
Owoc kaki - jak jeść soczystą persymonę?
Owoc kaki możesz jeść na surowo. Persymona nie potrzebuje dodatkowej obróbki termicznej. Jednak warto obrać ją ze skórki małym nożem lub obieraczką do warzyw. Możesz także przekroić owoc na równe połówki i za pomocą łyżeczki wydrążyć złocisty środek. Skórka jest jadalna, jednak bywa twarda i trudna do przełknięcia. Kaki możesz zmiksować na gładkie purée, pokroić w kostkę lub paski w zależności od swoich potrzeb. W sklepie wybierz dojrzałe intensywnie pomarańczowe kaki. Jeśli jednak dostępne są twarde egzemplarze, to połóż je w misce z jabłkami na 2 dni. Dzięki tej prostej sztuczce będą rozkosznie smakować.
Co można zrobić z kaki?
Jak już wspomniałam, persymona ma łagodny, miodowy smak, który możesz wykorzystać zarówno w deserach, jak i na wytrawnie. Można ją dodawać do:
- sałatek z serem kozim, rukolą i orzechami włoskimi,
- owsianki z masłem orzechowym,
- kremowych jaglanek,
- pożywnego smoothie,
- ciasta i desery.
Jej słodki miąższ sprawia, że doskonale sprawdza się jako baza do słodkich wypieków. Na deser możesz także zrobić ekspresowy koktajl z kaki z dodatkiem banana.
Owoc kaki do mięsa
Mogę ci zaproponować przygotowanie marynaty do mięsa na bazie purée z kaki. W szczególności będzie podkreślać smak wieprzowiny, kaczki i dziczyzny. Zachęcam cię do połączenia gładkiego przecieru z kaki z cynamonem, imbirem i sosem sojowym.
Zazwyczaj do takiej marynaty dodaję świeżo wyciśnięty sok z cytryny lub ocet balsamiczny. Te dwa składniki są przeciwwagą dla bardzo słodkiego smaku dojrzałej persymony.
Upieczonego indyka (do obiadu lub jako składnik sałatki) polewam sosem z kaki na zimno. Będzie on idealnie kontrastować z dymnym, lekko słonym smakiem mięsa. Możesz także pokroić persymonę w kostkę i rozłożyć na mięsie na 15-20 minut przed końcem pieczenia. Dzięki temu powstanie na mięsie naturalna glazura o apetycznym pomarańczowym kolorze.