Zachodniopomorskie: 550 kontroli, 76 mandatów. Sanepid podlicza wakacyjne kontrole
Są już pierwsze dane dotyczące kontroli lokali gastronomicznych w województwie zachodniopomorskim. Jak wypadają nasze restauracje i punkty gastronomiczne? Oceńcie sami.
Źródło zdjęć: © Polska Press Grupa | archiwum polskapress
Joanna Boroń
- W ewidencji Inspekcji Sanitarnej województwa zachodniopomorskiego znajduje się ponad 8600 obiektów. W ramach działań kontrolnych przeprowadzono blisko 550 kontroli, w wyniku których - ze względu na uchybienia sanitarne - nałożono 76 mandatów na łączną kwotę ponad 21 tysięcy złotych - wylicza Małgorzata Kapłan, rzecznik prasowy zachodniopomorskiego Sanepidu.
Najczęściej stwierdzane nieprawidłowości dotyczyły m.in. braku higieny personelu, złego stanu sanitarnego pomieszczeń, brudnego sprzętu produkcyjnego, naczyń do serwowania i powierzchni roboczych, użycia produktów po terminie przydatności do spożycia, nieprawidłowego przechowywania żywności, braku dokumentacji HACCP czy orzeczeń lekarskich dla pracowników.
Jak zdradza Małgorzata Kapłan wpłynęło 39 zgłoszeń interwencyjnych, a w 13 przypadkach zarzuty się potwierdziły: - Dotyczyły one głównie niewłaściwej higieny i złej jakości żywności.