Zapomniany skarb polskich sadów. Oto właściwości prozdrowotne mirabelki i jej zastosowanie w kuchni

Mirabelka – zarówno ta uprawiana w sadach, jak i dziko rosnąca – dawniej była bardzo chętnie zbierana i zjadana. Z czasem jej popularność zmalała, jednak dziś znowu wraca ona do łask, za sprawą doskonałego smaku i cennych witamin. Jak wykorzystać mirabelkę w kuchni i na jakie dolegliwości pomoże?
mirabelki/ ilustracjamirabelki/ ilustracja
Źródło zdjęć: © wikimedia | Copyright 2007
Eliza Nowosad

Mirabelki – zapomniany skarb

Mirabelka, choć przez wiele lat była obecna niemal w każdym ogrodzie i przydomowym sadzie, z czasem coraz rzadziej gościła na naszych stołach. Winna jest temu przede wszystkim współczesna moda na egzotyczne owoce i przemysłowa produkcja żywności. Na szczęście obecnie zapomniana mirabelka znowu wraca do łask. Nie bez powodu – jest to prawdziwy skarb natury – nie tylko pyszny, ale też niezwykle zdrowy. Warto sięgnąć po te smaczne owoce zwłaszcza latem, kiedy dojrzewają w słońcu i kuszą swoim aromatem.

Jak jeść mirabelki?

Mirabelki mają słodko-kwaśny smak z delikatną nutą cierpkości – idealny balans pomiędzy świeżością a słodyczą. Doskonale nadają się do jedzenia na surowo, prosto z drzewa, zwłaszcza gdy są w pełni dojrzałe. Ich soczysty miąższ i charakterystyczny aromat czynią je świetną przekąską w letnie dni. Jednak mirabelki można spożywać też na inne sposoby. To doskonała baza do przetworów – z owoców można przygotować dżemy, konfitury, powidła, kompoty, a nawet wina i nalewki. Są świetne również do wypieków – tarty, ciasta drożdżowe czy crumble z mirabelkami smakują wyśmienicie. Warto wiedzieć, że owoce dobrze komponują się z przyprawami korzennymi i wanilią. Co ciekawe, mirabelki można także wykorzystać w kuchni wytrawnej – doskonale pasują do mięs, zwłaszcza drobiu i wieprzowiny, jako owocowy sos lub chutney. Dzięki różnorodności zastosowań, mirabelki z powodzeniem mogą wrócić na nasze stoły – w tradycyjnej lub nowoczesnej odsłonie.

Mirabelki – właściwości zdrowotne

Mirabelki to małe owoce o wielkiej mocy – warto włączyć je do diety, szczególnie w sezonie letnim, gdy są dostępne świeże i pełne wartości odżywczych. Jakie witaminy i mikroelementy zawierają? Kto powinien często jeść mirabelki? Odpowiedzi znajdziesz w naszej galerii.

Wybrane dla Ciebie

Jelenia Góra: Międzynarodowe Warsztaty Pszczelarskie już w ten weekend
Jelenia Góra: Międzynarodowe Warsztaty Pszczelarskie już w ten weekend
Przeżyła 122 lata i 164 dni. Paliła papierosy i popijała porto
Przeżyła 122 lata i 164 dni. Paliła papierosy i popijała porto
Wielkopolskie: Groził kasjerce nożem. Spłoszył go przypadkowy klient
Wielkopolskie: Groził kasjerce nożem. Spłoszył go przypadkowy klient
Podkarpackie: Ukradli perfumy i kosmetyki za blisko 200 tys. zł
Podkarpackie: Ukradli perfumy i kosmetyki za blisko 200 tys. zł
Radom: Kierowca BMW pędził aleją, skasował ogrodzenie i latarnię
Radom: Kierowca BMW pędził aleją, skasował ogrodzenie i latarnię
Zmarł Christoph von Dohnányi. Wybitny dyrygent miał 95 lat
Zmarł Christoph von Dohnányi. Wybitny dyrygent miał 95 lat
Wieruszów: Włamał się do sklepu mięsnego i ukradł konserwy
Wieruszów: Włamał się do sklepu mięsnego i ukradł konserwy
Zielona Góra: Koncert Kamrada porwał winobraniową publiczność
Zielona Góra: Koncert Kamrada porwał winobraniową publiczność
Szczecin: Złota sala, lodowa bryła i koncerty, na których warto być
Szczecin: Złota sala, lodowa bryła i koncerty, na których warto być
Puchar Polski oświęcimskiego podokręgu: Nowa Wieś drugim finalistą
Puchar Polski oświęcimskiego podokręgu: Nowa Wieś drugim finalistą
Nie samą pracą żyje człowiek. Urzędniczka biega maratony
Nie samą pracą żyje człowiek. Urzędniczka biega maratony
Zielona Góra: Energetyczny koncert Farben Lehre na placu Teatralnym
Zielona Góra: Energetyczny koncert Farben Lehre na placu Teatralnym