Eliksir na zdrowe jelita i trawienie zrobisz z tych kwiatów. Nazbieraj teraz i przygotuj zdrową lemoniadę z bąbelkami na jelita i krążenie
W tym artykule:
Jak zrobić lemoniadę z kwiatów czarnego bzu?
Najpopularniejszym przetworem z tych kwiatów jest syrop z kwiatów czarnego bzu. Jednak pojawia się już coraz więcej ciekawych opcji na ich wykorzystanie np. w postaci nalewki, naparu czy nawet szampana! Warto także zrobić prosty do przygotowania i szybszego spożycia napój. Lemoniada z kwiatów czarnego bzu to prawdziwy symbol lata – jest orzeźwiająca, aromatyczna i doskonale gasi pragnienie. Przygotowanie jej jest prostsze, niż myślisz!
Składniki:
- 20-30 baldachów kwiatów czarnego bzu (zbieraj je w słoneczny dzień, z dala od dróg i zanieczyszczeń),
- 2 litry wody,
- 2-3 cytryny (najlepiej ekologiczne),
- 200-300 g cukru (lub mniej, jeśli wolisz mniej słodkie napoje – możesz użyć też miodu lub innego słodzika),
- świeża mięta, plasterki cytryny do podania (opcjonalnie).
Jak zrobić lemoniadę z kwiatów czarnego bzu?
- Delikatnie otrzep kwiaty czarnego bzu, aby pozbyć się owadów i zanieczyszczeń. Nie myj ich pod bieżącą wodą, żeby nie wypłukać pyłku, który odpowiada za aromat. Usuń grube łodyżki.
- W dużym naczyniu zagotuj wodę z cukrem. Mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Odstaw syrop do ostygnięcia. Ilość cukru dostosuj do swoich preferencji – pamiętaj, że kwiaty czarnego bzu same w sobie mają delikatną słodycz.
- Cytryny dokładnie wyszoruj. Jedną lub dwie pokrój w plasterki (bez pestek), z reszty wyciśnij sok. Dodaj plasterki i sok z cytryn do syropu.
- Do letniego syropu wrzuć baldachy czarnego bzu. Upewnij się, że są całkowicie zanurzone.
- Naczynie przykryj gazą lub czystą ściereczką i odstaw w chłodne miejsce (ale nie do lodówki) na 1-3 dni. Im dłużej, tym intensywniejszy będzie smak. Co kilka godzin możesz delikatnie przemieszać.
- Po upływie czasu maceracji, przecedź lemoniadę przez gęste sito wyłożone gazą lub czystą ściereczką, aby pozbyć się kwiatów i resztek cytryny. Dokładnie wyciśnij płyn z kwiatów.
- Gotową lemoniadę przelej do butelek lub dzbanka i wstaw do lodówki. Podawaj mocno schłodzoną, najlepiej z kostkami lodu, plasterkami cytryny i listkami świeżej mięty.
Jeśli chcesz przechowywać lemoniadę dłużej, możesz ją zagotować po odcedzeniu i przelać do wyparzonych butelek. Dzięki temu zwiększysz jej trwałość. Dla uzyskania bardziej „bąbelkowego” efektu, możesz rozcieńczyć gotową lemoniadę wodą gazowaną tuż przed podaniem.
Eliksir na jelita i trawienie. Lemoniada z kwiatów czarnego bzu wspiera zdrowie
Lemoniada z kwiatów czarnego bzu, dzięki swoim składnikom pochodzącym z kwiatów czarnego bzu oraz cytryn, może mieć szereg korzystnych właściwości zdrowotnych. Należy jednak pamiętać, że jest to napój, a nie lek, i jego działanie jest wspierające, a nie lecznicze.
Oto główne właściwości zdrowotne, które mogą wynikać ze spożycia lemoniady z kwiatów czarnego bzu:
- wsparcie układu odpornościowego – kwiaty czarnego bzu są bogate we flawonoidy, witaminę C (również z cytryny) oraz inne antyoksydanty. Te składniki pomagają wzmocnić odporność organizmu, co jest szczególnie cenne w okresach wzmożonych infekcji (jesień, zima). Działają przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie, pomagając walczyć z patogenami,
- działanie napotne i przeciwgorączkowe – tradycyjnie napary z kwiatów czarnego bzu stosowane są przy przeziębieniach i grypie. Lemoniada, szczególnie pita na ciepło (np. rozcieńczona ciepłą wodą), może pomóc wywołać poty, co sprzyja obniżeniu gorączki i usuwaniu toksyn z organizmu,
- wspomaganie dróg oddechowych – kwiaty czarnego bzu mają właściwości wykrztuśne i rozrzedzające katar. Mogą pomóc w łagodzeniu kaszlu, udrażnianiu nosa i zatok, a także wzmacniać błony śluzowe dróg oddechowych,
- działanie moczopędne – pomaga to w oczyszczaniu organizmu z toksyn i nadmiaru wody, co może być korzystne dla nerek i w przypadku obrzęków,
- wsparcie jelit i trawienia – dzięki temu, że lemoniada fermentuje przez kilka dni wytwarzane są w niej kultury bakterii, które wspierają florę bakteryjną jelit. Dzięki temu picie lemoniady z kwiatów czarnego bzu wspomaga trawienie, wspiera odporność i wchłanianie się składników odżywczych z pożywienia,
- właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne – flawonoidy i kwasy fenolowe obecne w kwiatach bzu mają silne działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Neutralizują wolne rodniki, które przyczyniają się do uszkodzeń komórek i przyspieszają procesy starzenia się organizmu. Może to również wspierać profilaktykę chorób przewlekłych i cywilizacyjnych,
- wsparcie układu krążenia – składniki zawarte w czarnym bzie mogą uszczelniać naczynia włosowate i zwiększać ich elastyczność. Niektóre badania sugerują również korzystny wpływ na regulację poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi,
- uśmierzanie bólu – może pomóc w łagodzeniu bólów głowy, w tym migrenowych, oraz nerwobóli,
- wpływ na skórę – dzięki właściwościom antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym, lemoniada z czarnego bzu może przyczyniać się do zdrowszego i bardziej promiennego wyglądu cery.
Lemoniada z kwiatów czarnego bzu to nie tylko smaczny i orzeźwiający napój, ale także bogate źródło składników wspierających ogólne zdrowie organizmu, szczególnie w zakresie odporności i walki ze stanami zapalnymi.
Pamiętaj jednak, że lemoniada zawiera cukier, więc osoby z cukrzycą lub na diecie redukcyjnej powinny spożywać ją z umiarem lub używać zamienników cukru. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości zdrowotnych, zawsze najlepiej skonsultować się z lekarzem, zwłaszcza jeśli przyjmuje się jakieś leki, ponieważ czarny bez może wchodzić w interakcje z niektórymi z nich.