Masło zdrowsze od margaryny? Może obniżyć ryzyko chorób serca i cukrzycy typu 2. Nowe badania zaprzeczają poprzednim

Przez dziesięciolecia masło było na czarnej liście dietetyków, oskarżane o zwiększanie ryzyka chorób serca. Jednak najnowsze odkrycia naukowców z Uniwersytetu Bostońskiego mogą całkowicie zmienić postrzeganie tego tradycyjnego produktu. Okazuje się, że spożywanie masła może faktycznie zmniejszać ryzyko chorób serca, a nawet chronić przed cukrzycą typu 2.
MasłoMasło
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Adobe Stock
Monika Góralska

Czy masło naprawdę chroni serce? Wystarczy łyżeczka dziennie

Naukowcy odkryli, że niewielkie ilości masła mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 – głównej przyczyny chorób serca – o niemal jedną trzecią.

Zespół naukowców z Uniwersytetu Bostońskiego przez kilkadziesiąt lat śledził zdrowie blisko 2500 osób powyżej 30. roku życia, dokładnie analizując ich dietę i rozwój cukrzycy lub chorób serca. Wyniki, opublikowane w prestiżowym „European Journal of Clinical Nutrition”, jasno wskazują, że osoby jedzące 5 gramów masła dziennie lub więcej miały o 31 proc. mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.

Więcej niż jedna łyżeczka (5 g) masła dziennie było korzystnie związane z kilkoma czynnikami kardiometabolicznymi i niższym ryzykiem cukrzycy typu 2, podczas gdy margaryna była związana ze zwiększonym ryzykiem zarówno chorób sercowo-naczyniowych, jak i cukrzycy typu 2. Wyniki te sugerują, że masło może być zdrowszym źródłem tłuszczu w diecie korzystnej dla zdrowia kardiometabolicznego – podsumowali naukowcy.

Masło wydaje się również zwiększać poziom „dobrego” cholesterolu (HDL) we krwi, jednocześnie obniżając poziom szkodliwych tłuszczów, które zatykają tętnice, prowadząc do zawałów serca i udarów mózgu.

To odkrycie rzuca nowe światło na naszą dietę i dowodzi, że masło, w umiarkowanych ilościach, może być sprzymierzeńcem, a nie wrogiem naszego serca.

Masło zdrowsze od margaryny? Nie zapominaj o zdrowym odżywianiu

Te rewolucyjne wnioski stoją w jawnej sprzeczności z badaniami prowadzonymi od lat 60. ubiegłego wieku, które obwiniały tłuszcze nasycone o problemy sercowo-naczyniowe.

Co więcej, popularne margaryny, promowane jako „zdrowy” zamiennik masła, okazały się mieć odwrotny skutek. Badanie pokazuje, że margaryny zwiększały ryzyko zachorowania na cukrzycę o ponad 40 proc., a na choroby serca o 30 proc. Naukowcy zaznaczają, że przyczyną były prawdopodobnie stosowane w przeszłości w margarynach niezdrowe tłuszcze trans, które dziś są już w większości wycofane.

Niewielkie ilości masła od czasu do czasu nie zaszkodzą, a mogą nawet wspomagać nasze zdrowie. Ważny jest jednak umiar, a na co dzień kierowanie się zasadami zdrowej diety takimi jak:

  • jedz co najmniej 5 porcji różnych owoców i warzyw każdego dnia,
  • jedz produkty pełnoziarniste – podstawą posiłków powinny być ziemniaki, chleb, ryż, makaron lub inne węglowodany skrobiowe,
  • jedz 30 gramów błonnika dziennie,
  • spożywaj produkty mleczne lub ich alternatywy (np. napoje sojowe), wybierając produkty o mniejszej zawartości tłuszczu i cukru,
  • jedz rośliny strączkowe, ryby, jaja, mięsa i inne produkty bogate w białko (w tym 2 porcje ryby tygodniowo, z czego jedna powinna być tłusta),
  • wybieraj oleje i smarowidła zawierające, zdrowe tłuszcze nienasycone i spożywaj je w niewielkich ilościach,
  • pij 6-8 szklanek wody dziennie,
  • spożywaj dziennie mniej niż 6 g soli i 20 g tłuszczów nasyconych w przypadku kobiet lub 30 g w przypadku mężczyzn.

Źródło: Associations of common fats and oils with cardiometabolic health outcomes in the Framingham Offspring cohort European Journal of Clinical Nutrition

Wybrane dla Ciebie
Nowy lek skutecznie zmniejsza uporczywe nadciśnienie
Nowy lek skutecznie zmniejsza uporczywe nadciśnienie
Powszechny składnik produktów spożywczych sprzyja depresji
Powszechny składnik produktów spożywczych sprzyja depresji
Rzadka Wola: Zderzenie na DW nr 270. Przewróciła się ciężarówka
Rzadka Wola: Zderzenie na DW nr 270. Przewróciła się ciężarówka
Biorę marchewkę, dodaję śmietanę i czosnek. 5 minut i surówka gotowa
Biorę marchewkę, dodaję śmietanę i czosnek. 5 minut i surówka gotowa
Włoszczowa: 59-latka padła ofiarą oszustów. Straciła 350 tys. zł
Włoszczowa: 59-latka padła ofiarą oszustów. Straciła 350 tys. zł
Warszawa: Częściowa awaria wody w szpitalu MSWiA na Wołoskiej
Warszawa: Częściowa awaria wody w szpitalu MSWiA na Wołoskiej
Duch służby pozostaje niezmienny. 107. rocznica ustanowienia Sztabu Generalnego Wojska Polskiego
Duch służby pozostaje niezmienny. 107. rocznica ustanowienia Sztabu Generalnego Wojska Polskiego
Bełchatów: Ślubowanie pierwszoklasistów ze Szkoły Podstawowej nr 12
Bełchatów: Ślubowanie pierwszoklasistów ze Szkoły Podstawowej nr 12
Kraków zasili energia z Taurona. Prąd popłynie m.in. do MPK, ZDMK i ZZM
Kraków zasili energia z Taurona. Prąd popłynie m.in. do MPK, ZDMK i ZZM
Malbork: Dwa konkursy kulinarne dla uczniów na żywo
Malbork: Dwa konkursy kulinarne dla uczniów na żywo
Kalisz: Nocne zwiedzanie ratusza. Nie zabrakło mrocznych historii
Kalisz: Nocne zwiedzanie ratusza. Nie zabrakło mrocznych historii
Kraków: 21-lecie Klubu Studio na miasteczku studenckim AGH
Kraków: 21-lecie Klubu Studio na miasteczku studenckim AGH