WAŻNE
TERAZ

Włoski koszmar powrócił. Finał mistrzostw świata nie dla Polaków

Na zdrowie. Odkryj na nowo polskie warzywa i owoce.

Zachęcamy do odkrywania polskich skarbów natury, które nie tylko cieszą smakiem, ale również mają nieoceniony wpływ na zdrowie.

Właściwe mycie owoców i warzyw jest kluczowe dla zdrowia Odkryj na nowo polskie warzywa i owoce.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Alessandro Mattiacci
opr. Magda Smoleń

Krajowe warzywa, owoce i soki to istotny element wspierania układu odpornościowego, szczególnie w sezonie jesienno-zimowym. Czy wiesz, dlaczego warto sięgać po lokalne produkty i jakie mają one właściwości prozdrowotne?

5 porcji warzyw i owoców dziennie - zalecenie WHO

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożywanie co najmniej 5 porcji warzyw i owoców dziennie, aby zapewnić organizmowi odpowiednią ilość witamin i składników mineralnych, które wspierają zdrowie i odporność. Polskie warzywa i owoce doskonale nadają się do wypełnienia tych zaleceń. W sklepach, czy na ryneczkach znajdziemy całe ich bogactwo, nawet w okresie jesienno-zimowym. Warto też pamiętać, że wybierając te lokalne, nie tylko dbamy o swoje zdrowie, ale jednocześnie wspieramy krajowych rolników i producentów żywności.

Polskie warzywa i owoce - naturalna tarcza odporności

Polska oferuje ogromne bogactwo warzyw i owoców, które można wykorzystać do wspierania zdrowia każdego dnia. Produkty takie jak:


  • czosnek
  • cebulka
  • kapusta
  • buraki


od lat znane są ze swoich właściwości wzmacniających odporność. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym warto sięgać po te naturalne produkty, które pomagają organizmowi w walce z infekcjami.

Jednym z najważniejszych składników wspierających naszą odporność jest witamina C, która odgrywa kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu immunologicznego. Witamina ta stymuluje produkcję białych krwinek, które pomagają organizmowi zwalczać infekcje. Działa również jako silny przeciwutleniacz, chroniąc komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, co pomaga w szybszym powrocie do zdrowia po chorobach.

Wśród polskich warzyw i owoców znajdziemy bogate źródła witaminy C. Do tych najcenniejszych należą: dzika róża pietruszka, jarmuż, papryka, czarna porzeczka, brokuły, pigwa, kiszonki, a także rokitnik, mini kiwi, czy brukselka.

Warto dodać, że regularne spożywanie produktów bogatych w witaminę C pomaga zmniejszyć czas trwania infekcji, dlatego warto dbać o jej poziom w diecie, także gdy już zmagamy się z infekcją.

Niezastąpione kiszonki

Jednym z najcenniejszych elementów polskiej tradycji kulinarnej są kiszone warzywa, które mają szczególne właściwości zdrowotne.
Kiszonki, takie jak sok z kiszonych buraków czy kapusta kiszona, są nieocenione w walce o zdrowie i odporność.
Dlaczego? Produkty kiszone zawierają naturalne probiotyki, czyli bakterie kwasu mlekowego, które korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit. Zdrowie jelit jest ściśle powiązane z odpornością organizmu. To właśnie od nich aż w 80% zależy funkcjonowanie naszego układu immunologicznego.

Regularne spożywanie kiszonek, zarówno w formie soków, jak i surowych warzyw, nie tylko wspiera trawienie, ale także wzmacnia odporność, chroniąc organizm przed infekcjami. Soki kiszone, takie jak sok z buraków, mają dodatkowo działanie przeciwzapalne i regeneracyjne, co czyni je idealnym elementem codziennej diety w okresie jesienno-zimowym.

- Soki z polskich owoców i warzyw, w tym soki kiszone, to doskonałe źródło witamin i antyoksydantów. Szklanka soku może stanowić jedną z 5 zalecanych dziennych porcji warzyw i owoców, wspierając układ odpornościowy i dostarczając cennych składników odżywczych. W okresie jesienno-zimowym, gdy jesteśmy bardziej narażeni na różnego rodzaju infekcje, warto szczególnie zwrócić uwagę na to, czy w naszej diecie jest wystarczająca ilość warzyw i owoców, zarówno w formie surowej, czy na ciepło, jak i w formie soków - podkreśla dr n. o zdr. dietetyk kliniczny, Hanna Stolińska.

Dbaj o zdrowie każdego dnia

Spożywanie warzyw, owoców, a także pozyskiwanych z nich soków to prosty sposób na codzienne dostarczanie organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Pamiętaj, żeby sięgać codziennie po co najmniej 5 porcji warzyw i owoców dziennie, przy czym jedną z takich porcji może być szklanka soku. Takie proste zmiany w codziennej diecie pozwolą w naturalny sposób zadbać o zdrowie i lepszą odporność.

Wybrane dla Ciebie

Sulechów: Wielkie poszukiwania. W akcji policja i strażacy. Zaginął 75-latek, liczy się każda minuta
Sulechów: Wielkie poszukiwania. W akcji policja i strażacy. Zaginął 75-latek, liczy się każda minuta
Kalisz: Targ na plantach zagościł już po raz dziesiąty
Kalisz: Targ na plantach zagościł już po raz dziesiąty
Gniezno: Dzień Latawca i Pieczonego Ziemniaka
Gniezno: Dzień Latawca i Pieczonego Ziemniaka
Koszalin: I LO im. Dubois ma 80 lat. Otwarcie drzwi i spotkanie absolwentów
Koszalin: I LO im. Dubois ma 80 lat. Otwarcie drzwi i spotkanie absolwentów
Malbork: Obchody 86. rocznicy powstania Polskiego Państwa Podziemnego
Malbork: Obchody 86. rocznicy powstania Polskiego Państwa Podziemnego
Gniezno: 33. Jesienny Bieg Osiedla Winiary. Rywalizowały dzieci, młodzież i dorośli
Gniezno: 33. Jesienny Bieg Osiedla Winiary. Rywalizowały dzieci, młodzież i dorośli
Studzianna: Odpust 2025 (gmina Poświętne): Jarmark odpustowy trwa już od soboty, 27 września
Studzianna: Odpust 2025 (gmina Poświętne): Jarmark odpustowy trwa już od soboty, 27 września
Samszyce: Wypadek w powiecie radziejowskim. 46-latka w szpitalu po zderzeniu fordów
Samszyce: Wypadek w powiecie radziejowskim. 46-latka w szpitalu po zderzeniu fordów
Abp Ryś: Błogosławiony ks. Oros uczy miłości potężnej i radykalnej
Abp Ryś: Błogosławiony ks. Oros uczy miłości potężnej i radykalnej
Warszawa: Francuski wspinacz wspiął się na szczyt Varso Tower
Warszawa: Francuski wspinacz wspiął się na szczyt Varso Tower
Zachodniopomorskie: Profilaktyczne badania mammograficzne w regionie
Zachodniopomorskie: Profilaktyczne badania mammograficzne w regionie
Kraków: Zrobił awanturę w restauracji, po czym zgubił woreczek z narkotykami. 31-latek usłyszał zarzuty
Kraków: Zrobił awanturę w restauracji, po czym zgubił woreczek z narkotykami. 31-latek usłyszał zarzuty