Sprawdzą się lepiej niż kawa. Te ciepłe napoje możesz pić na czczo
Rozpoczęcie dnia od ciepłego napoju może pozytywnie wpłynąć na trawienie, nawodnienie i samopoczucie. Sprawdź, które napoje najlepiej pić na czczo, by wspierać organizm już od samego rana. Posłużą ci bardziej niż kawa.
W tym artykule:
Napar z rumianku na czczo
Rumianek pospolity od wieków zajmuje wyjątkowe miejsce w zielarstwie i medycynie naturalnej. Łączy w sobie delikatność i skuteczność, dzięki czemu jest ceniony zarówno w codziennej profilaktyce, jak i w terapii różnych dolegliwości. Napar z rumianku należy do najstarszych środków leczniczych znanych człowiekowi.
Czy jednak picie naparu z rumianku na czczo to dobre rozwiązanie? Jak najbardziej. Napój ten działa przeciwzapalnie, rozkurczowo i łagodząco.
Ciepły kubek naparu rumiankowego pomoże w szczególności osobom, które uskarżają się na częste dolegliwości układu pokarmowego, takie jak:
- wzdęcia,
- niestrawność,
- bóle brzucha.
Ciepła woda z cytryną o poranku
Ciepła woda z cytryną wypita rano na czczo to prosty sposób na rozpoczęcie dnia z korzyścią dla organizmu. Napój skutecznie nawadnia ciało, przyspiesza metabolizm, łagodzi dolegliwości trawienne i pomaga usuwać toksyny.
Najlepiej sięgnąć po niego przed śniadaniem. Wypity około 20-30 minut wcześniej stymuluje wydzielanie soków żołądkowych i wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego.
Dodatkowo dobre nawodnienie przed jedzeniem może ograniczyć apetyt i zmniejszyć ryzyko przejedzenia. Ostrożność powinny jednak zachować osoby cierpiące na refluks. W ich przypadku woda z cytryną może nasilać zgagę i podrażniać przełyk.
Ciepłe napoje, których warto unikać rano
Poranek to czas, gdy układ pokarmowy dopiero "budzi się" do pracy. Spożywanie niektórych gorących napojów na pusty żołądek może prowadzić do problemów trawiennych i obniżenia samopoczucia.
Po pierwsze warto zrezygnować z picia kawy na pusty żołądek, ponieważ może ona podrażniać błonę śluzową żołądka, nasilać objawy refluksu i zgagi, powodować skok kortyzolu, a u niektórych osób prowadzić do nudności, drżenia rąk czy kołatania serca.
Z kolei zielona herbata zawiera garbniki (taniny), które stymulują wydzielanie kwasu żołądkowego. U osób wrażliwych może to powodować zgagę, podrażnienie błony śluzowej żołądka oraz wahania poziomu glukozy we krwi, co objawia się osłabieniem i zawrotami głowy.
Dodatkowo kofeina w zielonej herbacie działa pobudzająco, co w połączeniu z pustym żołądkiem może nasilać uczucie nerwowości i dyskomfort.
Czarna herbata również zawiera taniny i kofeinę, które zwiększają kwasowość żołądka. Regularne picie czarnej herbaty na czczo może wywoływać zgagę i dyspepsję. Taniny dodatkowo wiążą żelazo z pożywienia, co może zmniejszać jego wchłanianie, szczególnie u osób z niedoborami tego pierwiastka.