Tajemnicza moc w dobrze znanym owocu. Wystarczy jeść jedno dziennie
Dlaczego warto jeść jabłka codziennie?
Jabłka to nie tylko smaczne owoce, ale także źródło cennych składników odżywczych. Prof. dr hab. Kazimierz Tomala, kierownik Katedry Sadownictwa w Instytucie Nauk Ogrodniczych SGGW. przypomina: "Kiedy uczyłem się języka angielskiego poznałem powiedzenie "An apple a day keeps a doctor away"". Dodaje on również: "Chciałbym by jabłko było owocem dnia codziennego".
Z kolei prof. dr hab. Bohdan Dobrzański jr, Instytut Agrofizyki im. B. Dobrzańskiego PAN, UP w Lublinie podkreśla, że "to jedno jabłko dziennie powinniśmy jeść wszyscy". Jest to istotne nie tylko dla dostarczenia witamin, ale także ze względu na polifenole, które wspierają zdrowie.
Jabłko w codziennej diecie
Dr hab. Dariusz Wrona, prof. SGGW, dyrektor Instytutu Nauk Ogrodniczych SGGW zauważa, że "patrząc na naszą produkcję, zadanie, jakie stoi przed nami jest bardzo proste - zachęcać do konsumpcji". Dodaje, że dla zdrowia powinniśmy jeść nie tylko jedno jabłko tygodniowo, ale przynajmniej jedno dziennie.
Przykładem wsparcia dla tych zaleceń jest Bartosz Benduch (Sady z Sercem, w województwie śląskim), który mówi:
Świadomość Polaków w kwestii odżywiania wzrasta. Mówi się, że jeśli jesz tanio to będziesz się drogo leczył, ale czasem to nie kwestia ceny żywności, ale właśnie odpowiedniego wyboru. Jabłka są dostępne praktycznie dla każdego i to przez cały rok. Jabłka zapewniają nie tylko niezbędną porcje witamin, ale też przeciwdziałają starzeniu i regulują trawienie. Jedno jabłko dziennie to mały krok w stronę zdrowia i dobrego samopoczucia. I koniecznie #jedzciezeskórką
Edukacyjna i promocyjna kampania
Kampania "Jedno jabłko dziennie" ma na celu nie tylko zwiększenie konsumpcji, ale i szerzenie świadomości zdrowotnej. Krzysztof Maurer, sadownik i przetwórca ze Stowarzyszenia Łącka Droga Owocowa, Tłocznia Maurer przekonuje: "Ja dzisiaj proponuję "jedno jabłko dziennie" i jeśli 40 milionów nas weźmie codziennie jedno jabłko, to wilk będzie syty i baran będzie cały".
Badania Kantar Polska pokazują, że większość Polaków widzi potencjał w takiej kampanii. "Jedno jabłko dziennie" to nie tylko przysłowie, to wezwanie do zmiany codziennych nawyków, które mogą przynieść długofalowe korzyści zdrowotne.
Właściwości zdrowotne jabłek, czyli co kryje sobie znany w Polsce owoc?
Jabłka to prawdziwa bomba witaminowo-mineralna, dostarczająca organizmowi mnóstwo kluczowych składników. Są bogatym źródłem witamin C, E oraz z grupy B, a także beta-karotenu. Znajdziemy w nich również ważne minerały, takie jak fosfor, wapń, magnez, żelazo i siarka.
Jednym z najważniejszych atutów jabłek jest wysoka zawartość błonnika pokarmowego, w szczególności pektyn, które mają pozytywny wpływ na układ trawienny. Owoc ten to także cenne źródło antyoksydantów, w tym kwercetyny, kwasu askorbinowego i polifenoli, które chronią komórki przed uszkodzeniami.
Jedno średnie, surowe jabłko (około 182 g) ze skórką to:
- 95 kcal
- 19 g węglowodanów
- 4 g błonnika
- 195 mg potasu
Warto pamiętać, że jabłka praktycznie nie zawierają tłuszczu. Co istotne, proces przetwarzania znacząco zmienia ich profil odżywczy. Na przykład, pół szklanki musu jabłkowego dostarcza zaledwie 1,3 g błonnika, a pół szklanki soku jabłkowego tylko 0,2 g.
Niestety, mimo wszystkich swoich zalet, jabłka znikają z naszej diety. Obecnie przeciętny Polak zjada ich zaledwie 7 miesięcznie, co stanowi aż o połowę mniej niż jeszcze dwie dekady temu, podaje Powiatowa Stacja Sanitarno-
Epidemiologiczna w Inowrocławiu.