To może być zatrucie grzybami. Nie lekceważ objawów, wezwij pomoc
Kiedy występuje zatrucie grzybami i czym może grozić?
Do zatrucia grzybami może dojść nie tylko w przypadku zjedzenia przedstawicieli trujących gatunków. Złe samopoczucie może pojawić się także wtedy, kiedy zjemy grzyba jadalnego, ale starego, zepsutego lub zbyt młodego.
Ze względu na rodzaj wywoływanych przez toksyny objawów, wyróżniamy zatrucia:
- cytotropowe – dochodzi do uszkodzenia narządów miąższowych np. wątroby,
- neurotropowe – dające objawy neuropsychologiczne,
- gastryczne – skutkujące ostrym objawami ze strony układu żołądkowo-jelitowego.
Objawy zatrucia mogą pojawić się kilka godzin po zjedzeniu grzybów, ale także nawet kilka dni później. Do najgroźniejszych skutków zalicza się:
- silne uszkodzenia wątroby, skutkujące koniecznością przeszczepu, a nawet prowadzące do śmierci,
- uszkodzenie nerek,
- uszkodzenie wzorku,
- rozpad czerwonych krwinek.
Takie objawy może dać zjedzenie trujących grzybów. Gdy je poczujesz, koniecznie wezwij służby ratunkowe
W zależności od rodzaju i ilości przyjętej toksyny skutki zatrucia grzybami mogą być jedynie nieprzyjemne i nie zostawić w organizmie żadnych śladów, bądź prowadzić do nieodwracalnych zmian, a nawet śmierci. Jakie objawy mogą świadczyć o zatruciu grzybami?
Objawy ze strony układy pokarmowego, takiej jak ból brzucha, wymioty i biegunka są częstym symptomem zatrucia grzybami. Takie oznaki, trwające od 2 do 6 godzin daje zjedzenie m.in. gąski tygrysowatej. Jednak w przypadku zatrucia np. muchomorem sromotnikowym mogą trwać 2-3 dni. W przypadku zjedzenia tego grzyba często dochodzi do poważnego uszczerbku na zdrowiu, a nawet do śmierci chorego.
Ślinotok to nadmierne wydzielanie śliny, które może mieć wiele różnych przyczyn. Od naturalnych towarzyszących ząbkowaniu u niemowląt, przez związane z chorobami takimi jak refluks żołądkowo-przełykowy, po zatrucia pokarmowe. W przypadku podejrzenia, że ślinotok pojawił się w wyniku zjedzenia zatrutych grzybów, należy niezwłocznie wezwać pomoc lekarską.
Nagłe pojawienie się intensywnego pocenia lub wystąpienie tzw. zimnych potów może być sygnałem, że doszło do zatrucia pokarmowego. Objawy te najczęściej występują jednocześnie z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, osłabieniem i bólem głowy. Zlewne poty są jednym z objawów zespołu muskarynowego, który może wystąpić po zjedzeniu grzybów z gatunków strzępiaków lub lejówek.
Kołatanie serca to jeden z objawów zatrucia czernidlakiem pospolitym, z kolei zwolnienie akcji serca może towarzyszyć zatruciu grzybami z gatunków strzępiaków lub lejówek i być elementem tzw. zespołu muskarynowego. Jeśli podejrzewamy zatrucie, objaw ten powinien być natychmiast zgłoszony służbom ratunkowym.
Halucynacje to jeden z objawów zatrucia neurotropowego, które może dodatkowo – w zależności od rodzaju zjedzonych grzybów – odznaczać się zwolnieniem akcji serca, zaburzeniami oddychania oraz ślinotokiem lub pobudzeniem, przyśpieszoną akcją serca, a nawet napadami szału. Do halucynacji prowadzą toksyczne substancje zawarte m.in. w grzybach z gatunków strzępiaków, lejówek czy muchomorowatych.
Spożycie niektórych trujących grzybów, w tym muchomora sromotnikowego, może prowadzić do ciężkich i trwałych uszkodzeń organów wewnętrznych, w tym nerek i wątroby. Działanie toksyn bywa jest tak silne, że prowadzi do niewydolności nerek oraz wątroby, co może skutkować śmiercią chorego.
Takie objawy daje zatrucie grzybami
Co na zatrucie grzybami jadalnymi? Pierwsza pomoc i leczenie
Przy wystąpieniu jakichkolwiek objawów zatrucia grzybami należy niezwłocznie skontaktować się ze służbami ratowniczymi pod numerem alarmowym 999 lub 112 albo przewieźć chorego do szpitala.
Przed przyjazdem karetki należy u chorego spowodować wymioty, aby usunąć z żołądka możliwe najwięcej toksycznej potrawy oraz podawać duże ilości wody, która rozrzedzi trujące substancje znajdujące się w organizmie.
Jak ostrzega Główny Inspektorat Sanitarny, zbyt późna reakcja i brak właściwego leczenia może prowadzić do powstania nieodwracalnych zmian w organizmie, a nawet śmierci. Osobie z objawami zatrucia nie należy podawać mleka i alkoholu, ponieważ płyny te przyśpieszają przenikanie toksyn do krwiobiegu.
Leczenie zatrucia spowodowanego grzybami polega m.in. na płukaniu żołądka, przeprowadzonego pod nadzorem lekarza, podawaniu węgla aktywnego
Należy pamiętać o tym, że nie zaleca się jedzenia grzybów przez:
- kobiety w ciąży i karmiące,
- dzieci,
- osoby starsze,
- osoby z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego.
Źródła:
- „Grzyby”, Aurel Dermek, Wydawnictwo „Sport i Turystyka”, Warszawa
- Dla miłośników zbierania grzybów, Główny Inspektorat Sanitarny