Unikaj tych produktów. Wpływają negatywnie na pracę twojego mózgu i osłabiają koncentrację
Dieta, która wspiera pracę mózgu
Mózg to „centrum dowodzenia” całego naszego organizmu. Gdy zaczyna nieprawidłowo funkcjonować, pojawiają się problemy z koncentracją, pamięcią, a także czujemy się rozdrażnieni i zdezorientowani.
Jak zadbać o ten narząd? Istnieją sposoby, które pozwalają poprawić stan mózgu, a tym samym zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, w tym demencji i choroby Alzheimera.
Zobacz też: Ten egzotyczny dodatek zastąpi sól i maggie. Od 2,5 tys. lat zachwyca intensywnym smakiem. Czy sos sojowy jest zdrowy?
Czytaj także: „Śmieciowe jedzenie” zwiększa ryzyko demencji. Chcesz mieć dobrą pamięć? Unikaj ultraprzetworzonej żywności. Zobacz, czego nie jeść
Świadek podniósł alarm. Spójrzcie na nagranie ze Śląska
Pierwszym czynnikiem, warunkującym sprawność mózgu jest odpowiednia dieta. Wielu naukowców zaznacza, że sposób odżywiania i dostarczanie wraz z posiłkiem niezbędnych witamin i minerałów może znacząco poprawić pracę mózgu. Jakie produkty powinny znaleźć się na talerzu? Wśród najważniejszych można wymienić:
- zielone warzywa liściaste – źródło luteiny i zeaksantyny, witaminy E i kwasu foliowego,
- orzechy i nasiona – bogate źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i fitosteroli,
- nasiona roślin strączkowych – źródło białka roślinnego i witamin z grupy B,
- pełnoziarniste produkty – duża zawartość błonnika pokarmowego,
- tłuste ryby morskie – bogate źródło witaminy D oraz kwasów omega-3,
- oliwa z oliwek – cenne źródło przeciwutleniaczy.
Eksperci sugerują, że najlepszym sposobem odżywiania, który wspiera pracę mózgu jest dieta MIND. Zastosowanie się do jej zaleceń chroni układ nerwowy przed rozwojem stanu zapalnego, a także usprawnia myślenie i spowalnia proces starzenia się mózgu. W galerii przedstawiamy z kolei produkty wykazujące negatywne działanie na ten narząd.
Te produkty źle wpływają na Twoją pamięć i koncentrację! Koniecznie wyeliminuj je z diety