Właściwości zdrowotne czarnuszki. Nowe badania naukowe
Właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne nasion czarnuszki
Nasiona czarnuszki siewnej, popularne zwłaszcza w kuchni indyjskiej, od wieków znane są ze swoich korzystnych właściwości zdrowotnych. Wykorzystywane w tradycyjnej medycynie, zarówno jako przyprawa, jak i środek leczniczy, cieszą się opinią skutecznego antyoksydantu i środka przeciwzapalnego.
Badania kierowane przez prof. Akiko Kojima-Yuasa z Uniwersytetu Metropolitalnego w Osace potwierdziły w składzie nasion związki tj. flawonoidy i fenole, które odpowiadają za wymienione działanie. Co więcej, czarnuszka może pomóc w walce z chorobami wynikającymi z otyłości.
Wstydliwy zakątek w polskim mieście. Zdjęli szpecące ogrodzenie, a tam niespodzianka
Profesor Akiko Kojima-Yuasa wyraziła nadzieję na kontynuację badań nad czarnuszką.
- Mamy nadzieję, że uda się przeprowadzić długoterminowe i zakrojone na szeroką skalę badania kliniczne, aby zbadać wpływ czarnuszki na metabolizm. Jesteśmy szczególnie zainteresowani badaniem jej wpływu na insulinooporność w cukrzycy i na markery stanu zapalnego - powiedziała.
Redukcja tłuszczu i optymalizacja lipidów we krwi
Do przełomowych wniosków naukowcy doszli, prowadząc zarówno eksperymenty na hodowlach komórek, jak i badania kliniczne na pacjentach. W laboratorium zauważono, że ekstrakt z nasion czarnuszki zmniejsza gromadzenie tłuszczu w komórkach tłuszczowych, jednocześnie obniżając aktywność genów odpowiedzialnych za rozwój tkanki tłuszczowej. Co istotne, ekstrakt nie wykazuje toksyczności, co czyni go obiecującym kandydatem do dalszych badań.
Badania kliniczne również przyniosły interesujące wyniki. Grupa ochotników przyjmowała codziennie 5 gramów proszku z nasion czarnuszki przez 8 tygodni. Efektem była znacząca redukcja poziomu trójglicerydów, "złego" cholesterolu (LDL) i całkowitego cholesterolu, przy jednoczesnym wzroście poziomu "dobrego" cholesterolu (HDL). Grupa kontrolna, która nie stosowała suplementacji, nie wykazała podobnych zmian.
Potencjalne korzyści zdrowotne i dalsze badania
Badacze sugerują, że nasiona czarnuszki mają potencjał do pełnienia roli żywności funkcjonalnej, pomagając w prewencji chorób związanych z nadmiernym odkładaniem się tłuszczu i obniżaniem poziomu lipidów we krwi. Te właściwości mogą przyczynić się do zmniejszenia ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego. Prof. Kojima-Yuasa zwraca uwagę na możliwość zastosowania nasion czarnuszki w prewencji otyłości poprzez ich działanie na metabolizm i insulinooporność.
Autorzy badania widzą ogromny potencjał w dalszym badaniu tych właściwości, co może przyczynić się do opracowania nowych strategii żywieniowych i terapeutycznych w walce z otyłością na całym świecie.