Złoto dla jelit. Kapusta kiszona i jej zbawienne właściwości dla zdrowia
Kapusta kiszona - właściwości i zalety
Najwięcej w niej witaminy C - która działa pomyślnie na odporność.
Jesień w największym polskim parku rozrywki. "Najlepsze przed nami"
Oprócz tego kiszona kapusta zawiera kwas mlekowy, który wzbogaca organizm w probiotyki. Dzięki temu wspomaga układ trawienny, przez co i odpornościowy.
Podczas procesu kiszenia kapusty zachodzą procesy, które mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Wówczas wytwarzane są tzw. dobre bakterie, które przyczyniają się do zdrowego funkcjonowania naszego drugiego mózgu - czyli jelit.
Jakie jeszcze witaminy zawiera kiszona kapusta?
Witaminy z grupy B, witaminę K, potas, żelazo i magnez, kwas foliowy, antyoksydanty,
Złoto dla jelit
Kapusta kiszona nazywana jest złotem dla jelit. Dlaczego? Bo jest źródłem witamin i minerałów w czystej postaci. Zawiera:
- błonnik
- antyoksydanty
- bakterie probiotyczne
- witaminy i minerały
* Złota ciekawostka!
Gdy będziemy spożywać około 150g kiszonej kapusty dziennie, zastąpi nam to dzienną dawkę suplementów. Nasz organizm nie będzie potrzebował witaminy C na odporność, czy probiotyku na dobre trawienie. Taka dawka kiszonek uszczelni i wzmocni nasze jelita.
Dodatek do dań
Co możemy zrobić z kiszonej kapusty? Wszystko zależy od naszych upodobań. W galerii znajdziesz najpopularniejsze formy podania, są nimi między innymi:
kapusta kiszona w formie surówki do dań mięsnych lub rybnych, kapuśniak, bigos, a może coraz bardziej popularna kimchi (podobna do tradycyjnej kapusty kiszonej, tyle że robiona z kapusty pekińskiej).