Biorę schab i gotuję danie, na które nie ma mocnych. Soczyste mięso w aromatycznym wywarze
Chcesz się kulinarnie popisać przed teściową, a może łakniesz komplementów od rodziny? Tak przygotowane mięso rozpływa się w ustach, zachowuje soczystość i delikatność. Przepis zaczerpnęłam z rodzinnego zeszytu. Oto pomysł na superdelikatny i soczysty schab gotowany w aromatycznym wywarze. Palce lizać.
W tym artykule:
Superdelikatny i soczysty schab gotowany w wywarze – przepis na obiad
Liczba porcji: dla 3-6 osób.
Czas przygotowania: 2 godziny 20 minut (w tym 1,5 godziny gotowania).
Poziom trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 kg schabu bez kości,
- 2 l wody,
- 3 liście laurowe,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 1 łyżka soli,
- 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżka klarowanego masła.
Jak zrobić superdelikatny i soczysty schab gotowany na obiad?
Sposób przygotowania:
- Na początku schab pokrój w plastry, natrzyj solą, majerankiem i papryką. Odstaw na 30 minut.
- Możesz też mięso natrzeć bez krojenia w plastry.
- W dużym garnku zagotuj 2 litry wody z liściem laurowym, zielem, pieprzem, cebulą pokrojoną na ćwiartki i czosnkiem.
- Do wrzątku ostrożnie włóż mięso. Gotuj na bardzo małym ogniu przez 30 minut.
- Wyłącz palnik, przykryj garnek i zostaw w wywarze na 1,5 godziny. W trakcie nie podnoś pokrywki.
- Po czasie wyjmij schab, osusz i obsmaż szybko na klarowanym maśle do momentu uzyskania złocistej skórki i przyjemnego zapachu.
To jeden z tych przepisów, które nie wymagają zaawansowanych umiejętności kulinarnych, a efekt smakuje jak z dobrej restauracji. Sekretem jest powolne dochodzenie mięsa w gorącym wywarze. Schab jest dzięki temu delikatny, ale nie suchy.
Ta metoda gotowania może sprawdzić się też przy innych mięsach – spróbuj z indykiem lub piersią z kurczaka. Superdelikatny i soczysty schab gotowany w wywarze dobrze przechowuje się w lodówce i świetnie smakuje zarówno na ciepło z purée ziemniaczanym, jak i na zimno. Możesz go potraktować jako wędlinę na kanapki. Smacznego!