Co na grilla? Pięć grillowych hitów, którym trudno się oprzeć
Sezon grillowy w pełni, a wraz z nim dylemat: co wrzucić na ruszt, by zachwycić smakiem? Kluczem do sukcesu jest odpowiednie przygotowanie mięsa – pamiętaj o wcześniejszym marynowaniu i doprowadzeniu go do temperatury pokojowej przed grillowaniem. Do tego odpowiednie zioła i przyprawy, które podkreślą jego smak. Aby ułatwić ci wybór, proponujemy pięć niezawodnych dań, które urozmaicą każde spotkanie przy grillu!
Szukasz pomysłu na grilla? Podpowiadamy 5 przepisów na mięsne dania, którym trudno się oprzeć. Wśród nich są delikatne i soczyste karkówki w marynacie, mięso indyka lub żeberka z grilla. Ponadto punktem obowiązkowym dla wielu osób jest przygotowanie delikatnych skrzydełek i apetycznie przypieczonych żeberek. Każda z tych przekąsek urozmaici przyjęcie w gronie znajomych.
Co na grilla? – soczysty indyk
Najważniejsze, aby filet z indyka przed pieczeniem został właściwie zamarynowany. Wystarczy wymieszać miód, czosnek, chili i doprawić je ziołami prowansalskimi z tymiankiem. A wszystkie składniki rozmieszać z oliwą lub olejem rzepakowym. Każdy filet z indyka warto przekroić na pół, rozbić tłuczkiem do mięsa, a następnie włożyć do miski z marynatą. Tak przyrządzone mięso należy włożyć do lodówki na minimum 1,5 godziny, a najlepiej całą noc. Dzięki temu danie nabierze wyjątkowego smaku.
Kurczak z grilla na obiad
Na grillu możesz przyrządzić soczystego kurczaka. Świetnie smakuje przyrządzony w marynacie jogurtowe z czosnkiem granulowanym i słodką papryką. Kąski będą wyjątkowo soczyste.
Potrawy na grilla – żeberka rozpływające się w ustach
Ile osób, tyle przepisów na przepyszne żeberka z grilla. Jednak niemal każdy zgodzi się z tym, że smak żeberek powinien być zrównoważony słodkimi, słonymi i ostrymi przyprawami. Doskonałym przykładem są żeberka z grilla w słodko-ostrej marynacie na bazie sosu sojowego, miodu i musztardy. To danie warto wcześniej zaplanować i zostawić je do marynowania nawet na cały dzień. Dzięki temu smak mięsa będzie wyrazisty.
Karkówka na grilla
Wielu smakoszy nie może sobie także wyobrazić braku karkówki w trakcie biesiadowania przy grillu. Sprawdzonym sposobem na przygotowanie mięsa jest zrobienie szybkiej marynaty z ketchupu, musztardy i czosnku. Taką mieszaninę przyprawia się solą, pieprzem oraz szczyptą chili. Karkówkę można także dodać słodką lub wędzoną paprykę, która doda charakteru daniom.
Soczyste skrzydełka z grilla
Słodki i pikantny smak skrzydełek z grilla powstaje za sprawą marynaty z miodu, ketchupu i musztardy. Są soczyste, delikatne, lekko słodkie i ostre. Wprost rozpływają się w ustach. Ich przygotowanie jest proste i szybkie. Pamiętaj, aby mięso wcześniej odpowiednio zamarynować. Możesz zjeść je z porcją frytek i surówką z młodej kapusty.
Mamy nadzieję, że nasze propozycje zainspirują was do przygotowania smacznych i tanich posiłków.