Domowe lody czekoladowe bez jajek. Ten smak zapada w pamięć. Poznaj przepis na idealne lody bez maszynki
Lody czekoladowe to wyśmienity i orzeźwiający deser. Możesz przygotować je samodzielnie w domu i to jedynie z trzech prostych składników. Smakują przepysznie! By je zrobić, nie potrzebujesz maszynki do lodów i nie musisz mieszać co jakiś czas masy w trakcie mrożenia. Gwarantuję, że się nie napracujesz, a efekt cię zachwyci. Sprawdź i wypróbuj przepis na domowe lody czekoladowe.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
K. Puczyńska, A. Daniluk
Domowe lody bez maszynki — łatwy przepis
W słoneczne, upalne dni chętnie sięgamy po mrożone desery. Warto zrobić je samodzielnie w domu. Polecam prosty przepis na lody czekoladowe. Zrobisz je bez maszynki i bez jajek. Wystarczy zmiksować trzy składniki, przelać od pudełka spożywczego i zamrozić. Nic prostszego. Nie musisz mieszać masy co jakiś czas. Lody po zamrożeniu będą idealnie kremowe, gładkie i w sam raz słodkie. Dla urozmaicenia warto wymieszać masę z posiekaną czekoladą, orzechami lub polać całość czekoladowym sosem.
W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania lodów czekoladowych
Przepis na lody czekoladowe
Czas przygotowania: ok. 10 minut + mrożenie.
Liczba porcji: dla 6 osób.
Poziom trudności: łatwy.
Składniki:
- 600 ml śmietanki 36 procent,
- 350 ml mleka skondensowanego słodzonego,
- 2 duże łyżki kakao,
- opcjonalnie: posiekana czekolada.
Jak zrobić najlepsze lody czekoladowe bez maszynki?
Sposób przygotowania:
- Zimną śmietankę przelej do dużej miski.
- Dodaj czubate łyżki kakao — warto wybrać ciemne kakao, dobrej jakości.
- Miksuj na małych obrotach przez 2 minuty, aż śmietanka się napowietrzy i nieco zgęstnieje.
- Wlej mleko skondensowane słodzone i miksuj jeszcze kolejne 2 minuty.
- Wlej masę do pojemnika na mrożonki. Dodatkowo możesz wymieszać masę z drobno posiekaną czekoladą.
- Wstaw do zamrażalnika na ok. 6 godzin. Gotowe.