Doner kebab nie będzie produktem pod specjalną ochroną. Turcja wycofała wniosek
W 2022 roku Turcja zwróciła się z prośbą o nadanie doner kebabowi statusu produktu o gwarantowanej tradycyjności. Gdyby wniosek został zatwierdzony, zasady przygotowywania kebabu zostałyby ściśle uregulowane. W takim przypadku zakazany zostałby kebab z cielęciny, a także wegańska wersja z warzywami. Ponadto Turcja zamierzała uregulować składniki marynaty, grubość plasterków mięsa i czas marynowania.
Turcja vs Niemcy, wojna o kebaba
Władze Niemiec przygotowały swoje zastrzeżenia do wniosku Turcji. Według szacunków ekspertów, 80-90% niemieckich barów szybkiej obsługi sprzedających kebab doner nie mogłoby już nazywać swojego produktu kebabem doner.
We wrześniu 2024 r. Komisja Europejska dała obu krajom sześć miesięcy na rozstrzygnięcie sporu. Konsultacje zakończyły się 20 marca, po czym Komisja Europejska zbadała tę kwestię. Według danych "Bilda", komisja zamierzała odrzucić wniosek Turcji.
Władze Niemiec z zadowoleniem przyjęły decyzję Turcji o wycofaniu wniosku. Ministerstwo Rolnictwa Niemiec oświadczyło, że "każda inna decyzja miałaby znaczące negatywne konsekwencje dla producentów, restauracji i konsumentów".
źr. Bild, Meduza.io