WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Fasolka szparagowa. Czy warto ją jeść?

Sezon na fasolkę szparagową już niebawem. To pyszne i bardzo wartościowe warzywo warto włączyć do swojej diety. Może być świetnym dodatkiem do obiadu lub głównym bohaterem posiłku! Sprawdźcie, jakie właściwości ma fasolka szparagowa i w jaki sposób można ją przyrządzić.

Fasolka szparagowaFasolka szparagowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Sena
MM

Fasolka szparagowa - co to za warzywo?

Fasolka szparagowa to warzywo, które wraz z nadejściem ciepłych dni coraz częściej pojawia się na naszych stołach. To gatunek roślin jednorocznych należący do rodziny bobowatych. Pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej, jest w wielu odmianach uprawiana w różnych rejonach świata. W Polsce najczęściej można kupić zieloną lub żółtą fasolkę szparagową. Istnieje też odmiana fioletowa.
Każdy z nas przynajmniej raz w życiu spróbował fasolki szparagowej. Warto ją jeść! W dalszej części artykułu przeczytacie, dlaczego.

Właściwości fasolki szparagowej

W sezonie letnim fasolka szparagowa jest łatwo dostępna, nie tylko w dyskontach, ale też w warzywniakach i na bazarkach. Warto wiedzieć, że to warzywo jest idealne dla osób dbających o linię, ponieważ zawiera bardzo mało kalorii. 100 gramów fasolki zawiera jedynie 37 kcal! Zawiera również węglowodany oraz błonnik niezbędny do prawidłowego trawienia.

Fasola szparagowa to również świetne źródło witamin. Zawiera sporo witaminy C, A oraz beta-karotenu. W tym warzywie znaleźć można również dużo związków mineralnych. Fasolka zawiera całkiem sporo potasu, fosforu, magnezu i wapnia. Indeks glikemiczny fasolki szparagowej wynosi 15, co oznacza, że mogą ją spożywać diabetycy.

Jak przyrządzić fasolkę szparagową?

Wbrew pozorom, warzywo to można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów! Spożywana jest zazwyczaj po obróbce termicznej. Polecamy między innymi:







  • Fasolkę ugotowaną w osolonej wodzie i polaną bułką tartą podsmażoną na maśle,
  • Dodanie do ugotowanej fasolki ulubionych warzyw i dressingu i wykorzystanie jej jako składnika sałatki,
  • Wykorzystanie jej jako składnika zupy, na przykład jarzynowej lub minestrone,
  • Dodanie jej do warzyw stir-fry, czyli podsmażonych na dużym ogniu na chrupko,
  • Wykorzystanie jej jako składnika do sosów.

Wybrane dla Ciebie

Iłża: Tragiczny wypadek. Nie żyje pasażer ciągnika rolniczego
Iłża: Tragiczny wypadek. Nie żyje pasażer ciągnika rolniczego
Malbork: Urzędnicy będą mieli "strefę wyciszeń"
Malbork: Urzędnicy będą mieli "strefę wyciszeń"
Pomorskie: Gdzie płacą najwięcej. Zarobki w regionie pod lupą
Pomorskie: Gdzie płacą najwięcej. Zarobki w regionie pod lupą
Krotoszyn: Dzienny Dom Senior+ zaprasza na zajęcia
Krotoszyn: Dzienny Dom Senior+ zaprasza na zajęcia
Wróżewy: Festyn rodzinny. Atrakcji nie brakowało
Wróżewy: Festyn rodzinny. Atrakcji nie brakowało
Radymno: Chował coś pod krzakiem. W słoiku był mefedron
Radymno: Chował coś pod krzakiem. W słoiku był mefedron
Trzebinia: Warsztaty pieczenia chleba w Manufakturze
Trzebinia: Warsztaty pieczenia chleba w Manufakturze
Jelenia Góra: Międzynarodowe Warsztaty Pszczelarskie już w ten weekend
Jelenia Góra: Międzynarodowe Warsztaty Pszczelarskie już w ten weekend
Przeżyła 122 lata i 164 dni. Paliła papierosy i popijała porto
Przeżyła 122 lata i 164 dni. Paliła papierosy i popijała porto
Wielkopolskie: Groził kasjerce nożem. Spłoszył go przypadkowy klient
Wielkopolskie: Groził kasjerce nożem. Spłoszył go przypadkowy klient
Podkarpackie: Ukradli perfumy i kosmetyki za blisko 200 tys. zł
Podkarpackie: Ukradli perfumy i kosmetyki za blisko 200 tys. zł
Radom: Kierowca BMW pędził aleją, skasował ogrodzenie i latarnię
Radom: Kierowca BMW pędził aleją, skasował ogrodzenie i latarnię