Fasolka szparagowa. Czy warto ją jeść?
Sezon na fasolkę szparagową już niebawem. To pyszne i bardzo wartościowe warzywo warto włączyć do swojej diety. Może być świetnym dodatkiem do obiadu lub głównym bohaterem posiłku! Sprawdźcie, jakie właściwości ma fasolka szparagowa i w jaki sposób można ją przyrządzić.
Fasolka szparagowa - co to za warzywo?
Fasolka szparagowa to warzywo, które wraz z nadejściem ciepłych dni coraz częściej pojawia się na naszych stołach. To gatunek roślin jednorocznych należący do rodziny bobowatych. Pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej, jest w wielu odmianach uprawiana w różnych rejonach świata. W Polsce najczęściej można kupić zieloną lub żółtą fasolkę szparagową. Istnieje też odmiana fioletowa.
Każdy z nas przynajmniej raz w życiu spróbował fasolki szparagowej. Warto ją jeść! W dalszej części artykułu przeczytacie, dlaczego.
Właściwości fasolki szparagowej
W sezonie letnim fasolka szparagowa jest łatwo dostępna, nie tylko w dyskontach, ale też w warzywniakach i na bazarkach. Warto wiedzieć, że to warzywo jest idealne dla osób dbających o linię, ponieważ zawiera bardzo mało kalorii. 100 gramów fasolki zawiera jedynie 37 kcal! Zawiera również węglowodany oraz błonnik niezbędny do prawidłowego trawienia.
Fasola szparagowa to również świetne źródło witamin. Zawiera sporo witaminy C, A oraz beta-karotenu. W tym warzywie znaleźć można również dużo związków mineralnych. Fasolka zawiera całkiem sporo potasu, fosforu, magnezu i wapnia. Indeks glikemiczny fasolki szparagowej wynosi 15, co oznacza, że mogą ją spożywać diabetycy.
Jak przyrządzić fasolkę szparagową?
Wbrew pozorom, warzywo to można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów! Spożywana jest zazwyczaj po obróbce termicznej. Polecamy między innymi:
- Fasolkę ugotowaną w osolonej wodzie i polaną bułką tartą podsmażoną na maśle,
- Dodanie do ugotowanej fasolki ulubionych warzyw i dressingu i wykorzystanie jej jako składnika sałatki,
- Wykorzystanie jej jako składnika zupy, na przykład jarzynowej lub minestrone,
- Dodanie jej do warzyw stir-fry, czyli podsmażonych na dużym ogniu na chrupko,
- Wykorzystanie jej jako składnika do sosów.