Fasolka szparagowa. Czy warto ją jeść?

Sezon na fasolkę szparagową już niebawem. To pyszne i bardzo wartościowe warzywo warto włączyć do swojej diety. Może być świetnym dodatkiem do obiadu lub głównym bohaterem posiłku! Sprawdźcie, jakie właściwości ma fasolka szparagowa i w jaki sposób można ją przyrządzić.

Fasolka szparagowaFasolka szparagowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Sena
MM

Fasolka szparagowa - co to za warzywo?

Fasolka szparagowa to warzywo, które wraz z nadejściem ciepłych dni coraz częściej pojawia się na naszych stołach. To gatunek roślin jednorocznych należący do rodziny bobowatych. Pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej, jest w wielu odmianach uprawiana w różnych rejonach świata. W Polsce najczęściej można kupić zieloną lub żółtą fasolkę szparagową. Istnieje też odmiana fioletowa.
Każdy z nas przynajmniej raz w życiu spróbował fasolki szparagowej. Warto ją jeść! W dalszej części artykułu przeczytacie, dlaczego.

Właściwości fasolki szparagowej

W sezonie letnim fasolka szparagowa jest łatwo dostępna, nie tylko w dyskontach, ale też w warzywniakach i na bazarkach. Warto wiedzieć, że to warzywo jest idealne dla osób dbających o linię, ponieważ zawiera bardzo mało kalorii. 100 gramów fasolki zawiera jedynie 37 kcal! Zawiera również węglowodany oraz błonnik niezbędny do prawidłowego trawienia.

Fasola szparagowa to również świetne źródło witamin. Zawiera sporo witaminy C, A oraz beta-karotenu. W tym warzywie znaleźć można również dużo związków mineralnych. Fasolka zawiera całkiem sporo potasu, fosforu, magnezu i wapnia. Indeks glikemiczny fasolki szparagowej wynosi 15, co oznacza, że mogą ją spożywać diabetycy.

Jak przyrządzić fasolkę szparagową?

Wbrew pozorom, warzywo to można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów! Spożywana jest zazwyczaj po obróbce termicznej. Polecamy między innymi:







  • Fasolkę ugotowaną w osolonej wodzie i polaną bułką tartą podsmażoną na maśle,
  • Dodanie do ugotowanej fasolki ulubionych warzyw i dressingu i wykorzystanie jej jako składnika sałatki,
  • Wykorzystanie jej jako składnika zupy, na przykład jarzynowej lub minestrone,
  • Dodanie jej do warzyw stir-fry, czyli podsmażonych na dużym ogniu na chrupko,
  • Wykorzystanie jej jako składnika do sosów.

Wybrane dla Ciebie

Włamywacz pochwalił się swoimi wyczynami w internecie. 28-letniego recydywistę zatrzymali policjanci z Gniewa
Włamywacz pochwalił się swoimi wyczynami w internecie. 28-letniego recydywistę zatrzymali policjanci z Gniewa
Mała Japonia w Czasoprzestrzeni. Targi NiuCon we Wrocławiu to uczta dla fanów anime, sztuki, tradycji i japońskiej kuchni
Mała Japonia w Czasoprzestrzeni. Targi NiuCon we Wrocławiu to uczta dla fanów anime, sztuki, tradycji i japońskiej kuchni
Bydgoszcz. 23-latek nie zatrzymał się do kontroli. Kolejny raz złamał sądowy zakaz prowadzenia
Bydgoszcz. 23-latek nie zatrzymał się do kontroli. Kolejny raz złamał sądowy zakaz prowadzenia
Sytuacja meteorologiczna w Łodzi i województwie. Interwencje strażaków
Sytuacja meteorologiczna w Łodzi i województwie. Interwencje strażaków
Wypadek w Grodzisku Mazowieckim. Trzy osoby ranne
Wypadek w Grodzisku Mazowieckim. Trzy osoby ranne
Szczecin. Tłumy na słynnym już pokazie mody w Ogrodach Śródmieście
Szczecin. Tłumy na słynnym już pokazie mody w Ogrodach Śródmieście
Latarnia z Aleksandrii wynurza się z morza. Powstaje jej cyfrowy bliźniak
Latarnia z Aleksandrii wynurza się z morza. Powstaje jej cyfrowy bliźniak
Kierowca chciał uniknąć zderzenia z dziką zwierzyną. Wjechał do stawu
Kierowca chciał uniknąć zderzenia z dziką zwierzyną. Wjechał do stawu
Opady deszczu w Warszawie. Służby monitorują sytuację
Opady deszczu w Warszawie. Służby monitorują sytuację
Groźny wypadek w pow. poddębickim. Ranne trzy osoby, w tym dziecko
Groźny wypadek w pow. poddębickim. Ranne trzy osoby, w tym dziecko
Morze w Kielcach. "Szanty w Pałacyku" już w niedzielę
Morze w Kielcach. "Szanty w Pałacyku" już w niedzielę
Plażówka w Przemyślu. Ogólnopolskie Mistrzostwa Straży Granicznej
Plażówka w Przemyślu. Ogólnopolskie Mistrzostwa Straży Granicznej