Gargamel to ciasto na specjalne okazje. Wypróbuj przepis siostry Anastazji
Gargamel siostry Anastazji to nie jest zwykłe ciasto. Smak tego bajkowego wypieku dojrzewa przez noc i zachwyca od pierwszego kęsa. Piernikowe ciasto łączy się tutaj z jabłkową wkładką i maślano-śmietanową masą, które razem smakują jak wspomnienie rodzinnych spotkań. Cierpliwość popłaca – Gargamel po kilku godzinach w lodówce staje się prawdziwą perełką wśród domowych wypieków. Nie oparłby mu się żaden Smerf.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | Stefan Tomic/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Gabriela Fedyk
Gargamel według siostry Anastazji – przepis na ciasto
Liczba porcji: ok. 20 kawałków
Czas przygotowania: ok. 3 godz. 30 min (w tym pieczenie i chłodzenie)
Stopień trudności: średni
Składniki:Ciasto piernikowe:
- 6 jaj (żółtka i białka oddzielnie),
- 1 szklanka cukru pudru,
- 25 dag płynnego miodu,
- 1 przyprawa do piernika,
- 1 łyżeczka sody,
- 1 kostka margaryny,
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka mąki żytniej,
- 20 dag bakalii.
- 4 jabłka,
- 3/4 szklanki cukru kryształu,
- 25 dag mąki pszennej,
- 1 łyżeczka sody,
- 4 jaja,
- 25 dag masła,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 1 szklanka kwaśnej śmietany,
- 1 cukier waniliowy.
Jak zrobić ciasto Gargamel? Sposób przygotowania:
- Margarynę utrzyj z cukrem, stopniowo dodając żółtka. Na końcu wmieszaj miód, mąkę, sodę i przyprawę do piernika.
- Ubij na sztywno pianę z białek i połącz zresztą masy na ciasto.
- Gotowe ciasto podziel na dwie części i przełóż do form (ok. 25x35 cm). Piecz każdą część osobno przez 30–40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza do suchego patyczka. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Zasyp je cukrem i odstaw na 30 minut, by puściły sok. Następnie dodaj bakalie, żółtka oraz mąkę wymieszaną z sodą. Na końcu delikatnie wmieszaj pianę z białek.
- Masę przełóż do formy wyłożonej papierem i piecz przez 30–40 minut w 180 stopniach Celsjusza. Pamiętaj, że czas może się wydłużyć w zależności od soczystości jabłek. Odstaw do ostudzenia.
- Przygotuj masę. Masło utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo dodawaj śmietanę – masa powinna być lekka, ale stabilna. Podziel ją na dwie równe części.
- Czas na składanie ciasta. Na pierwszy placek piernikowy wyłóż połowę masy, następnie jabłkową wkładkę, drugą część masy i przykryj drugim piernikiem. Wierzch możesz polać ulubioną polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Wskazówki:
- Ciasto najlepiej smakuje po kilku godzinach w chłodzie, a najlepiej po całej nocy – smaki się przegryzają, a całość zyskuje na strukturze.
- Gargamel jest doskonałym wypiekiem świątecznym, ale i eleganckim ciastem na niedzielę.
- Można pokroić na ok. 18–20 porcji, w zależności od preferowanej wielkości kawałków.
Przepis pochodzi z książki „100 nowych ciast. Przepisy siostry Anastazji” opublikowanej przez Wydawnictwo WAM.