Harataniec, czyli sernik inaczej. Wypróbuj przepis siostry Anastazji na warstwowe ciasto
Kruche ciasto, kremowa masa serowa, powidła śliwkowe i lekka pianka z białek – to połączenie, które zawsze się sprawdza. Harataniec siostry Anastazji to warstwowe ciasto, które wygląda efektownie, ale jego przygotowanie wcale nie jest takie trudne. Wypróbuj przepis z klasztornego przepiśnika i zachwyć swoją rodzinę.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | vinicef/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Gabriela Fedyk
Ciasto Harataniec siostry Anastazji – przepis
Czas przygotowania: ok. 1,5 h
Liczba porcji: 20-24
Stopień trudności: średni
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 1 kostka margaryny (ok. 250 g),
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 żółtka,
- 2 łyżki kakao.
Masa serowa:
- 500 g sera (najlepiej trzykrotnie mielonego lub z wiaderka),
- 1/2 kostki margaryny,
- 4 żółtka,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Piana z białek:
- 4 białka,
- 2 łyżki cukru,
- 1/2 opakowania kisielu (np. wiśniowego lub malinowego).
Dodatkowo:
- 4-5 łyżek powideł śliwkowych,
- cukier puder do posypania (opcjonalnie).
Jak zrobić ciasto Harataniec siostry Anastazji?
- Przygotuj ciasto. Mąkę z margaryną posiekaj nożem. Dodaj cukier puder, proszek do pieczenia i żółtka. Zagnieć gładkie ciasto. Podziel je na trzy równe części. Do dwóch z nich dodaj z kakao, a jedną pozostaw jasną. Schłódź wszystkie części w lodówce przez ok. 30 minut.
- Zrób masę serową. Margarynę utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawaj kolejno żółtka, a następnie ser (porcjami). Na końcu dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj.
- Ubij białka na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Na końcu wsyp kisiel i delikatnie wymieszaj.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza (funkcja góra-dół), a formę o wymiarach ok. 25x36 cm (lub podobnych) wyłóż papierem do pieczenia.
- Zetrzyj jasną część ciasta na tarce o grubych oczkach i równomiernie rozprowadź ją na dnie formy. Posmaruj spód ciasta warstwą powideł. Na powidła zetrzyj jedną porcję ciemnego ciasta i nałóż na nią masę serową, wyrównując powierzchnię. Na warstwę sera wyłóż pianę z białek, a na wierzchu zetrzyj drugą porcję ciemnego ciasta.
- Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45 minut, aż wierzch będzie lekko złocisty. Po upieczeniu Haratańca pozostaw go w formie do całkowitego wystudzenia. Po ostudzeniu możesz oprószyć ciasto cukrem pudrem. Smacznego!
Przepis na ciasto pochodzi z książki „103 ciasta siostry Anastazji” Wydawnictwa WAM.