Jajochlebki. Pomysł na czerstwy chleb
Jajochlebki są dla wielu wspomnieniem dzieciństwa. W moim domu najczęściej podawano je z dżemem, szczególnie brzoskwiniowym, który świetnie komponował się z konsystencją podsmażonego pieczywa. Dziś coraz częściej sięgam po dodatki wytrawne, takie jak ser, awokado, szynkę, a nawet ostre pasty kanapkowe. Ta uniwersalność powoduje, że przepis na chleb w jajku można dowolnie modyfikować w zależności od potrzeb i zawartości lodówki.
Chleb to jeden z najczęściej spożywanych produktów na całym świecie. Niezależnie od tego, czy wybierzesz pszenny, żytni, orkiszowy czy pełnoziarnisty, każdy z tych rodzajów świetnie sprawdzi się w tym przepisie. Chleb w jajku zyskuje chrupiącą powierzchnię i zachowuje miękkie wnętrze, dzięki czemu świetnie smakuje nawet bez dodatków. Do tego przepisu możesz śmiało wykorzystać chleb, który lekko się już zestarzał, ponieważ w jajku i na patelni zyska drugie życie.
Jajka to naturalne źródło białka o wysokiej wartości odżywczej. Zawierają wszystkie aminokwasy niezbędne do regeneracji tkanek, a do tego dostarczają witaminę A, D, E, K oraz witaminy z grupy B. To również cenne źródło minerałów, takich jak selen, cynk, żelazo i fosfor.
Jeśli więc masz ochotę na proste, odżywcze i szybkie danie na ciepło, które można przygotować w kilka minut to chleb smażony w jajku będzie strzałem w dziesiątkę. Jajochlebki to nie tylko smak, który kojarzy się z domowym ciepłem, ale też sposób na pełnowartościowy posiłek bez zbędnych składników.Jak zrobić dietetyczne jajochlebki? Poznaj prosty przepis na chleb w jajku!
Składniki na jajochlebki:
- Chleb pszenny – 2 kromki (60 g)
- Jajko kurze – 1 mała sztuka (50 g)
- Masło klarowane – 1 łyżeczka (5 g)
- Sól
Przygotowanie jajochlebków:
Krok 1: Jajko wbij do naczynia. Dodaj szczyptę soli i rozmieszaj widelcem. Kromki chleba włóż do naczynia z jajkiem i mocno dociśnij, aby wchłonęły jak najwięcej jajka. Odwróć na drugą stronę.
Krok 2: Masło rozgrzej i rozprowadź na patelni. Kromki chleba od razu wykładaj na rozgrzaną patelnię. Smaż na umiarkowanym ogniu do zarumienienia z dwóch stron, czyli przez około 2-5 min na stronę.
Krok 3: Przełóż na talerz. Zjedz od razu po przygotowaniu.