Jak przechowywać chleb, aby nie pleśniał? Oto sprawdzone sposoby

Czy zdarzyło ci się ukroić kromkę chleba i zobaczyć w środku zielone skupiska pleśni? Wiem, jak frustrujące jest wyrzucenie nawet najmniejszej porcji pieczywa. Zastanawiasz się co zrobić, aby chleb nie pleśniał? Zebrałam na to kilka patentów. Podpowiadam, dlaczego chleb szybko pleśnieje, czy trzymać chleb w lodówce, i gdzie trzymać chleb w nowoczesnej kuchni, by nie tylko przedłużyć jego świeżość, ale i zadbać o smak.
Jak przechowywać chleb, aby nie pleśniał?W czasie lata, gdy jest gorąco i wilgotno, pieczywo może szybciej pleśnieć. Poznaj patenty na przechowywanie chleba.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | undefined undefined/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk

Zacznij od zrozumienia przeciwnika, czyli pleśni. Dlaczego chleb szybko pleśnieje? Chleb to produkt o wysokiej wilgotności, który - w nieodpowiednich warunkach - staje się idealnym środowiskiem dla rozwoju pleśni. Sprzyja temu letnia aura. Wysoka temperatura, brak cyrkulacji powietrza i nadmiar wilgoci w powietrzu to główne czynniki, które sprawiają, że pieczywo zaczyna pleśnieć już po 2-3 dniach.

A dlaczego chleb pleśnieje w chlebaku? Wbrew pozorom, wiele chlebaków nie ma odpowiedniej wentylacji i działają jak minisauny, czyli "zaparzając" pieczywo w wilgotnej i szczelnie zamkniętej przestrzeni.

Jak przechowywać chleb, aby nie pleśniał?

Zacznij od wyboru odpowiedniego miejsca i pojemnika. Nie trzymaj chleba w foliowej torebce - to błąd, który popełnia wiele osób. Foliowe opakowania zatrzymują wilgoć, co przyspiesza rozwój pleśni. Zamiast tego:

  • Przechowuj chleb w lnianym lub bawełnianym woreczku - pozwala skórce oddychać, a miąższ pozostaje świeży.
  • Trzymaj woreczek w dobrze wentylowanym chlebaku z drewna lub metalu - klasyka, która się sprawdza, jeśli tylko nie zamykasz go zbyt szczelnie.
  • Nie wkładaj do chlebaka ciepłego chleba - poczekaj, aż ostygnie, by nie podnieść poziomu wilgoci w środku.

Czy trzymać chleb w lodówce?

To pytanie budzi kontrowersje i wątpliwości. Teoretycznie niska temperatura hamuje rozwój pleśni, ale jednocześnie sprawia, że pieczywo szybciej wysycha i traci smak. Jeśli jednak kupujesz większe ilości chleba lub nie zjesz go w ciągu 2-3 dni - lepiej go zamrozić. Zamrażanie jest zdecydowanie lepszą opcją niż lodówka.

Ale jeśli już musisz przechowywać go w lodówce, to trzymaj się prostych zasad. Umieść chleb w szczelnie zamkniętym pojemniku przystosowanym do przechowywania żywności i trzymaj go w lodówce maksymalnie 3-4 dni. Odpowiedź na pytanie: "ile może leżeć chleb w lodówce?" brzmi więc: nie dłużej niż 4 dni - potem namnoży się pleśń albo sczerstwieje.

Co zrobić, aby chleb nie pleśniał?

Oto zestaw praktycznych porad, które naprawdę działają:

  1. Kupuj mniej, ale częściej - świeże chleb na zakwasie to rarytas, który zakrawa o luksus.
  2. Zamrażaj w mniejszych porcjach - pokrój chleb przed zamrożeniem. Potrzebujesz dwóch kromek? Wyjmij tylko tyle.
  3. Nie trzymaj chleba obok owoców - emitowany przez nie etylen przyspiesza starzenie się pieczywa.
  4. Myj chlebak regularnie - raz w tygodniu przecieraj go octem lub roztworem wody z sodą oczyszczoną. To naturalna tarcza antypleśniowa.
  5. Pokolenie naszych babć dodawało do chlebaka skórkę jabłka - działało to jak naturalny pochłaniacz wilgoci i przedłużało świeżość chleba.

Gdzie trzymać chleb w nowoczesnej kuchni?

Minimalizm i funkcjonalność nowoczesnych kuchni sprawia, że docenia się sprytne rozwiązania. Szafka z wentylacją, oryginalnie zaprojektowany chlebak z drewna dębowego czy kamionkowy pojemnik postawiony na blacie - każdy z tych pomysłów jest dobry, jeśli tylko zapewni odpowiednią cyrkulację powietrza i ochronę przed wilgocią. Zrezygnuj z miejsc blisko kuchenki, zlewu i okna - zmienne temperatury i wilgoci to wróg numer jeden.

Niech te zasady pozwolą ci przedłużyć świeżość ulubionego pieczywa i uchroni go przed pleśnią.

Wybrane dla Ciebie

Warszawa: 15-latka spadła z mostu Średnicowego. Trafiła do szpitala
Warszawa: 15-latka spadła z mostu Średnicowego. Trafiła do szpitala
Iwonicz-Zdrój: Mieszkańcy "crossowali" i maszerowali dla małej Hani
Iwonicz-Zdrój: Mieszkańcy "crossowali" i maszerowali dla małej Hani
Konin: Umowa na nowy most podpisana. Prace ruszą niebawem
Konin: Umowa na nowy most podpisana. Prace ruszą niebawem
Słoneczne suplementy i zdrowie skóry. Witamina D niezbędna na jesień
Słoneczne suplementy i zdrowie skóry. Witamina D niezbędna na jesień
Świętokrzyskie: Burza, ulewa i grad. Są ostrzeżenia i alert RCB
Świętokrzyskie: Burza, ulewa i grad. Są ostrzeżenia i alert RCB
Podlaskie: Policjanci wzięli się za przewoźników. Posypały się mandaty
Podlaskie: Policjanci wzięli się za przewoźników. Posypały się mandaty
II bitwa pod Marną. Ostatnia ofensywa Niemiec
II bitwa pod Marną. Ostatnia ofensywa Niemiec
Zakręt: Auto dostawcze wypadło z jezdni na trasie S17
Zakręt: Auto dostawcze wypadło z jezdni na trasie S17
Łódź: Którędy Kolej Dużych Prędkości przejdzie przez Retkinię?
Łódź: Którędy Kolej Dużych Prędkości przejdzie przez Retkinię?
Kamień z Rosetty. Dzięki niemu odczytano hieroglify
Kamień z Rosetty. Dzięki niemu odczytano hieroglify
Zmiany w wypłatach 800 plus. Wiele rodzin się ucieszy
Zmiany w wypłatach 800 plus. Wiele rodzin się ucieszy
Łańcut: Radwańska ograła... Janowicza, czyli gwiazdorski mikst. W finale turnieju siostra Hurkacza i Słowak z mocnym CV
Łańcut: Radwańska ograła... Janowicza, czyli gwiazdorski mikst. W finale turnieju siostra Hurkacza i Słowak z mocnym CV