Lubuskie: Tutaj kuchnia dziczyzną i rybami stoi

Feeria barw, smaków i zapachów - taka właśnie jest kuchnia województwa lubuskiego, pyszna, ale też zdrowa, a przede wszystkim bazująca na darach natury.
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiemPierogi z kaszą gryczaną i twarogiem "przywędrowały" do lubuskiego ze wschodu.
Źródło zdjęć: © Polska Press Grupa | KamranAydinov/ Freepik
Anna Moyseowicz

Miks kultur i smaków

Kuchnia jest nieodłącznym elementem tożsamości tak narodowej, jak i regionalnej. W przypadku województwa lubuskiego sytuacja jednak nie jest tak oczywista. Ze względów historycznych Lubuszanie są w znacznej mierze potomkami Polaków przesiedlonych z Kresów Wschodnich, ale także tych, którzy osiedlili się tam z innych części kraju. Dlatego też w tym województwie, jak i całym regionie przenikają się różne kuchnie, które jednak łączy wspólny mianownik - natura.

Województwo lubuskie jest jednym z najniższą gęstością zaludnienia wśród polskich województw, za to jednym o największej lesistości. Nie brak tu też jezior. W związku z tym na talerzach królują dary natury, jak dziczyzna, ryby, grzyby czy też owoce leśne oraz miody. Nie sposób nie wspomnieć o winie - charakterystycznym produkcie województwa, a zwłaszcza jego południowej części.

Od bułki po zupę, czyli coś lekkiego

Będąc w Gorzowie Wielkopolskim warto wybrać się na bułkę z pieczarkami. Choć brzmi niepozornie, to jedna z najpopularniejszych przekąsek w całym regionie. Sprzedawana jest w niepozornej budce przy jednej z głównych ulic miasta. Nie przypomina klasycznej zapiekanki - jest to miękka, podłużna bułka z dużą ilością nadzienia pieczarkowego wewnątrz, sprzedawana jeszcze na ciepło.

Bułka z pieczarkami to już kultowa przekąska.
Bułka z pieczarkami to już kultowa przekąska. © Polska Press Grupa | Archiwum Gazety Lubuskiej/ Polska Press

Zupa niebecz to z kolei przysmak charakterystyczny dla ziem położonych nieco bardziej na południe, a dokładniej dla Regionu Kozła, znajdującego się na pograniczu województw lubuskiego i wielkopolskiego. Można porównać ją do kapuśniaku - ma w sobie między innymi mięso, włoszczyznę i dobrej jakości kapustę kiszoną.

Nie można zapomnieć o rybach. Wojnowska ryba na kwaśno to kawałki smażonej ryby (używa się różnych gatunków, jak karp, płoć czy szczupak) w zalewie z octu, wody i przypraw. Po zalaniu rybiego mięsa zalewą, należy odstawić słoiki do ciemnego i chłodnego miejsca i odczekać kilka dni. Po tym czasie zalewa zmieni konsystencję na nieco galaretowatą.

Reneta Landsberska to odmiana jabłoni, która została wyhodowana w Gorzowie Wielkopolskim w pierwszej połowie XIX wieku. Nazywa się ją także Renetą Gorzowską. Jabłka są delikatne w smaku i wykorzystuje się je między innymi do szarlotki z landsberską, jak nazywane jest to kruche ciasto.

Główne dania w Lubuskiem. Tym się można najeść!

Jedną z cenionych i lubianych potraw w lubuskim są pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem. Jak informuje strona rządowa, trafiły tam wraz z Polakami przesiedlonymi z okolic Stanisławowa, Lwowa i Tarnopola. To danie cieszyło się popularnością nie tylko ze względu na smak, ale i dostępność składników.

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem "przywędrowały" do lubuskiego ze wschodu.
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem "przywędrowały" do lubuskiego ze wschodu. © Polska Press Grupa | KamranAydinov/ Freepik

Do tradycyjnych lubuskich potraw zaliczają się także między innymi bigos myśliwski, żeberka z dzika w pomidorach z miodem, szynka z dzika pieczona czy też gołąbki w kiszonej kapuście z ziemniakami. Ostatnie z dań także zawitało do lubuskiego z Kresów Wschodnich. Polega na użyciu liści kiszonej kapusty i wypełnieniu ich farszem ze startych ziemniaków, cebuli i czosnku. Tak przyrządzone danie piecze się około półtorej godziny. To danie jadało i jada się głównie jesienią i zimą, gdy kapusta już dobrze się ukisi.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Podróży codziennie. Obserwuj Stronę Podróży!

Wybrane dla Ciebie
Nowy lek skutecznie zmniejsza uporczywe nadciśnienie
Nowy lek skutecznie zmniejsza uporczywe nadciśnienie
Powszechny składnik produktów spożywczych sprzyja depresji
Powszechny składnik produktów spożywczych sprzyja depresji
Rzadka Wola: Zderzenie na DW nr 270. Przewróciła się ciężarówka
Rzadka Wola: Zderzenie na DW nr 270. Przewróciła się ciężarówka
Biorę marchewkę, dodaję śmietanę i czosnek. 5 minut i surówka gotowa
Biorę marchewkę, dodaję śmietanę i czosnek. 5 minut i surówka gotowa
Włoszczowa: 59-latka padła ofiarą oszustów. Straciła 350 tys. zł
Włoszczowa: 59-latka padła ofiarą oszustów. Straciła 350 tys. zł
Warszawa: Częściowa awaria wody w szpitalu MSWiA na Wołoskiej
Warszawa: Częściowa awaria wody w szpitalu MSWiA na Wołoskiej
Duch służby pozostaje niezmienny. 107. rocznica ustanowienia Sztabu Generalnego Wojska Polskiego
Duch służby pozostaje niezmienny. 107. rocznica ustanowienia Sztabu Generalnego Wojska Polskiego
Bełchatów: Ślubowanie pierwszoklasistów ze Szkoły Podstawowej nr 12
Bełchatów: Ślubowanie pierwszoklasistów ze Szkoły Podstawowej nr 12
Kraków zasili energia z Taurona. Prąd popłynie m.in. do MPK, ZDMK i ZZM
Kraków zasili energia z Taurona. Prąd popłynie m.in. do MPK, ZDMK i ZZM
Malbork: Dwa konkursy kulinarne dla uczniów na żywo
Malbork: Dwa konkursy kulinarne dla uczniów na żywo
Kalisz: Nocne zwiedzanie ratusza. Nie zabrakło mrocznych historii
Kalisz: Nocne zwiedzanie ratusza. Nie zabrakło mrocznych historii
Kraków: 21-lecie Klubu Studio na miasteczku studenckim AGH
Kraków: 21-lecie Klubu Studio na miasteczku studenckim AGH