Lubuskie: Tutaj kuchnia dziczyzną i rybami stoi
W tym artykule:
Miks kultur i smaków
Kuchnia jest nieodłącznym elementem tożsamości tak narodowej, jak i regionalnej. W przypadku województwa lubuskiego sytuacja jednak nie jest tak oczywista. Ze względów historycznych Lubuszanie są w znacznej mierze potomkami Polaków przesiedlonych z Kresów Wschodnich, ale także tych, którzy osiedlili się tam z innych części kraju. Dlatego też w tym województwie, jak i całym regionie przenikają się różne kuchnie, które jednak łączy wspólny mianownik - natura.
Województwo lubuskie jest jednym z najniższą gęstością zaludnienia wśród polskich województw, za to jednym o największej lesistości. Nie brak tu też jezior. W związku z tym na talerzach królują dary natury, jak dziczyzna, ryby, grzyby czy też owoce leśne oraz miody. Nie sposób nie wspomnieć o winie - charakterystycznym produkcie województwa, a zwłaszcza jego południowej części.
Od bułki po zupę, czyli coś lekkiego
Będąc w Gorzowie Wielkopolskim warto wybrać się na bułkę z pieczarkami. Choć brzmi niepozornie, to jedna z najpopularniejszych przekąsek w całym regionie. Sprzedawana jest w niepozornej budce przy jednej z głównych ulic miasta. Nie przypomina klasycznej zapiekanki - jest to miękka, podłużna bułka z dużą ilością nadzienia pieczarkowego wewnątrz, sprzedawana jeszcze na ciepło.
Zupa niebecz to z kolei przysmak charakterystyczny dla ziem położonych nieco bardziej na południe, a dokładniej dla Regionu Kozła, znajdującego się na pograniczu województw lubuskiego i wielkopolskiego. Można porównać ją do kapuśniaku - ma w sobie między innymi mięso, włoszczyznę i dobrej jakości kapustę kiszoną.
Nie można zapomnieć o rybach. Wojnowska ryba na kwaśno to kawałki smażonej ryby (używa się różnych gatunków, jak karp, płoć czy szczupak) w zalewie z octu, wody i przypraw. Po zalaniu rybiego mięsa zalewą, należy odstawić słoiki do ciemnego i chłodnego miejsca i odczekać kilka dni. Po tym czasie zalewa zmieni konsystencję na nieco galaretowatą.
Reneta Landsberska to odmiana jabłoni, która została wyhodowana w Gorzowie Wielkopolskim w pierwszej połowie XIX wieku. Nazywa się ją także Renetą Gorzowską. Jabłka są delikatne w smaku i wykorzystuje się je między innymi do szarlotki z landsberską, jak nazywane jest to kruche ciasto.
Główne dania w Lubuskiem. Tym się można najeść!
Jedną z cenionych i lubianych potraw w lubuskim są pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem. Jak informuje strona rządowa, trafiły tam wraz z Polakami przesiedlonymi z okolic Stanisławowa, Lwowa i Tarnopola. To danie cieszyło się popularnością nie tylko ze względu na smak, ale i dostępność składników.
Do tradycyjnych lubuskich potraw zaliczają się także między innymi bigos myśliwski, żeberka z dzika w pomidorach z miodem, szynka z dzika pieczona czy też gołąbki w kiszonej kapuście z ziemniakami. Ostatnie z dań także zawitało do lubuskiego z Kresów Wschodnich. Polega na użyciu liści kiszonej kapusty i wypełnieniu ich farszem ze startych ziemniaków, cebuli i czosnku. Tak przyrządzone danie piecze się około półtorej godziny. To danie jadało i jada się głównie jesienią i zimą, gdy kapusta już dobrze się ukisi.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Podróży codziennie. Obserwuj Stronę Podróży!