Masz 15 minut? Zrób jabłka w cieście francuskim
Jabłka w cieście francuskim, czyli przepis na pyszny deser gotowy w kwadrans. To słodka przekąska, która uratuje kiepski dzień, kiedy mamy ochotę na "coś słodkiego" albo odwiedzą nas niespodziewani goście. Do przygotowania tego deseru w stylu szarlotki potrzebujesz sześciu składników i tylko 15 minut. Zobacz, jak łatwo je zrobić.
Przepis na jabłka w cieście francuskim
Czas przygotowania: 5 minut + pieczenie ok. 12 minut.
Liczba porcji na: ok. 16 krążków.
Poziom trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 4 jabłka,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1 jajko,
- cukier puder do posypania.
Jak zrobić jabłka w cieście francuskim?
Sposób przygotowania:
- Wstaw piekarnik na 220 stopni Celsjusza w opcji góra-dół.
- Jabłka umyj i obierz.
- Pokrój je na krążki o grubości ok. 1 cm.
- Wydrąż środek jabłek za pomocą kieliszka, foremki lub nożyka.
- Ciasto francuskie podziel na paski o grubości ok. 2 cm.
- W miseczce wymieszaj cukier z cynamonem.
- Do drugiej miseczki wbij jajko i roztrzep je widelcem.
- Krążek jabłka posyp cukrem z cynamonem i owiń go paseczkiem ciasta - przekładaj ciasto przez środek jabłka.
- Przygotuj tak wszystkie krążki.
- Przełóż krążki jabłek w cieście na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj je roztrzepanym jajkiem.
- Piecz około 12 minut w nagrzanym piekarniku.
- Gotowe jabłka posyp cukrem pudrem dla dekoracji.
Spotkanie z rodziną i znajomymi warto osłodzić pysznym deserem. Jeśli nie chcesz spędzać dużo czasu w kuchni, to sięgnij po błyskawiczne desery. Gorąco polecam przepis na jabłka w cieście francuskim. To prosty do zrobienia, błyskawiczny i bardzo smaczny deser. Krążki jabłek otoczone ciastem pięknie wyglądają, są chrupiące i aromatyczne. Możesz podać je same lub z gałką lodów śmietankowych z kawałkami czekolady.