Na obiad zaserwuj rybę po prowansalsku. Zadziw rodzinę daniem i ciesz się smakiem
Odkryj smak, który wraca do łask! Ryba po prowansalsku to przepis, który wielu z nas pamięta z rodzinnego domu. Inspirowana kuchnią PRL-u, wciąż zaskakuje bogactwem smaków i prostotą przygotowania. Złocista ryba zapiekana z ryżem, cebulą i czosnkiem to pomysł na szybki i sycący obiad dla całej rodziny.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | Zoryana Ivchenko/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk
Ryba po prowansalsku - przepis na obiad
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 600 g nototenii, kerguleny, morszczuka lub dorsza,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 szklanka ryżu,
- 3/4 szklanki wytrawnego białego wina,
- 2 szklanki wody,
- szczypta przyprawy curry,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 płaska łyżeczka mielonej papryki słodkiej,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- 1 łyżka świeżego masła.
Jak zrobić rybę po prowansalsku?
Sposób przygotowania:
- Najpierw całkowicie rozmrożone ryby wypłucz, świeże ryby oczyść i wypatrosz.
- Zalej winem rybę w misce i odstaw do namoczenia.
- Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj posiekaną cebulę, czosnek i zeszklij, nie rumieniąc.
- Wsyp suchy ryż z przyprawami i smaż, aż stanie się aromatyczny i złoty.
- Wtedy przełóż go do naczynia żaroodpornego, zalej winem z marynaty i dolej 2 szklanki wody.
- Na wierzchu ułóż ryby, posól i posyp pieprzem. Wstaw do mocno nagrzanego piekarnika do 230°C i piecz przez 30 minut.
- Rybę po prowansalsku podawaj w tym samym naczyniu, rozkładając na wierzchu płatki świeżego masła i posyp posiekaną natką pietruszki.
- Domowa ryba po prowansalsku smakuje obłędnie podana z pikantną surówką z marchewki lub chrupiącą surówką z kapusty w stylu coleslaw.
Te przepis inspirowany jest popularnym daniem z czasów PRL-u. W książce "Obiady u Kowalskich" Jadwigi Kłossowskiej jest on jedną z bardziej wyszukanych propozycji obiadowych mających urozmaicić szarą rzeczywistość. Współcześnie do ryby po prowansalsku możesz dodać inne łatwo dostępne warzywa np.: cukinię, paprykę albo bakłażana. Niech ten przepis zainspiruje cię do dalszych eksperymentów.