Naukowiec z Poznania zachęca do spróbowania produktów z owadami. "To wyłącznie zdrowa alternatywa"

Owady w pokarmach budzą wiele emocji. Jak informuje naukowiec z Poznania takie rozwiązanie niesie za sobą wiele plusów. - Owady mogą być dodawane m.in pieczywa. Dodanie mączki przedłuża przydatność do spożycia - mówi Przemysław Kowalczewski z Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu.
Mimo że owady stanowią przysmak m.in w Azji, to w Europie nadal są traktowane jako alternatywne źródło żywnościMimo że owady stanowią przysmak m.in w Azji, to w Europie nadal są traktowane jako alternatywne źródło żywności
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | GettyImages/ARISA THEPBANCHORNCHAI
Chrystian Ufa
  • Szarańcza wędrowna
  • W jakich produktach spotkamy owady?
[1/2] Obecnie Unia Europejska zezwala na spożywanie i wykorzystywanie w produktach spożywczych szarańczę wędrowną, mącznika młynarka, świerszcza domowego, a także larwy chrząszcza pleśniakowca lśniącego. Źródło zdjęć: GettyImages.com | GettyImages/structuresxx

Drony zaskoczyły Rosjan. Moment ataku na skład paliw

UE zatwierdziła owady w pożywieniu

Obecnie Unia Europejska zezwala na spożywanie i wykorzystywanie w produktach spożywczych szarańczę wędrowną, mącznika młynarka, świerszcza domowego, a także larwy chrząszcza pleśniakowca lśniącego. Te owady w formie sproszkowanej mogą trafić m.in do chleba, makaronu czy też ciastek.

- Na świecie mamy dwa tysiące owadów określonych jako jadalne. W Unii Europejskiej de facto możemy wykorzystywać tylko cztery. Wszystkie z nich mają swoje plusy i minusy. Larwy mają więcej tłuszczu oraz bardzo dużo nienasyconych korzystnych kwasów tłuszczowych. Natomiast świerszcz i szarańcza mają więcej białka i mniejszą zawartość tłuszczu, więc każdy ma swoje plusy. Trudno by było wskazać jeden z owadów jako ten najlepszy - mówi dr. Przemysław Kowalczewski z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Mimo że owady stanowią przysmak m.in w Azji, to w Europie nadal są traktowane jako alternatywne źródło żywności. Już 5 lat temu mgr inż. Paulina Wiza, absolwentka Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu UPP pisała o zaletach spożywania owadów.

- Podstawowymi zaletami jadalnych owadów są m.in. wysokie wartości odżywcze (70% surowego białka, brak węglowodanów oraz cenne źródło minerałów t.j potas, żelazo, fosfor, miedź, czy cynk i witamin z grupy B) - pisała mgr inż. Paulina Wiza. - Ponadto hodowla owadów emituje śladowe ilości gazów cieplarnianych (redukcja negatywnego wpływu na środowisko), a otrzymywana ze świerszczy mąka zaliczana jest do produktów bezglutenowych. Znaczenie jadalnych owadów istotne jest z punktu widzenia aspektów środowiskowych.

Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego argumentowała, że to właśnie owady są odpowiedzią na zagrożenia braku bezpieczeństwa żywnościowego w związku z rosnącą liczebnością populacji na świecie wynoszącej obecnie ponad 8 miliardów ludzi. Po pięciu latach od publikacji mgr inż. Pauliny Wizy, naukowcy z Poznania wciąż badają owady, jako źródło wielu pożytecznych składników potrzebnych do funkcjonowania.

Jakie plusy niesie spożycie owadów?

- Obecnie działamy z hodowlą owadów, które chcemy wzbogacać w związki mineralne, które są deficytowe w naszym jadłospisie m.in. selen czy jod. Jesteśmy na dobrej drodze, by niebawem spożywając niewielkie ilości owadów móc w dużym stopniu wspomóc naszą dietę - opowiada dr. Kowalczewski z Uniwersytety Przyrodniczego w Poznaniu.

Warto zaznaczyć, że owady dodawane do pokarmów nie są zbierane "z ziemi" a hodowane w specjalnych warunkach.

- Obowiązuje je kontrola na każdym etapie, zarówno podczas wzrostu jak i uboju, czyli pozyskania owadów. Dokładnie wiemy, co i na jakim etapie dzieje się w hodowli od odpowiedniego doboru pasz poprzez kontrolę jakości mikrobiologicznej i toksykologicznej - zaznacza dr. Kowalczewski. - Owady mogą być dodawane m.in pieczywa. Dodanie mączki przedłuża przydatność do spożycia. Taki chleb może dłużej leżeć na półce i nie czerstwieje tak szybko. Badaliśmy także produkty przekąskowe m.in chipsy, ale również hybrydowe produkty mięsne. Zwykły pasztet wieprzowy wzbogacony w mączkę okazał się w testach konsumenckich o wiele smaczniejszy niż tradycyjny wyrób bez dodatku owadów.

Naukowiec z Poznania zachęca do spróbowania "azjatyckiego przysmaku"

Mimo wielu plusów, które daje dla naszego organizmu konsumpcja owadów, naukowiec widzi i nie piętnuje lęku przed spróbowaniem "azjatyckiego przysmaku"

- Zachęcam do spróbowania chleba z owadami, jednak nie piętnuje neofobii, czyli strachu przed jedzeniem różnych nowości. Ten lęk, to nie jest wcale nic złego. On pozwala uniknąć w kontekście różnych innych produktów, chociażby niestrawności, czy też rewolucji żołądkowych. Owady są alternatywą. To nie jest tak, że teraz władze zakażą jeść schabowego i każą jeść owady. To wyłącznie zdrowa alternatywa do spróbowania, której zachęcam - wyjaśnia naukowiec z Uniwersytety Przyrodniczego.

Oprócz lęku zjedzenia samego produktu, wśród m.in Polaków pojawia się obawa, że produkty zawierające owady nie będą oznaczane.

- Takie produkty z owadami muszą być oznaczone - podkreśla dr. Przemysław Kowalczewski. - Natomiast pytanie, czy zostanie wprowadzone jakieś dodatkowe dedykowane oznaczenie, takie jak np. ma żywność bezglutenowa. Moim zdaniem powinniśmy wprowadzić prosty emblemat dla wszystkich produktów z owadami.

Wybrane dla Ciebie
Wysoka porażka rugbistów PGE Edach Budowlanych z Awentą Pogonią Siedlce
Wysoka porażka rugbistów PGE Edach Budowlanych z Awentą Pogonią Siedlce
Kozienice: Kolejna kwesta na rzecz ratowania zabytkowych nagrobków
Kozienice: Kolejna kwesta na rzecz ratowania zabytkowych nagrobków
Szczecin: Wkrótce startuje nowy sezon na lodowisku przy Netto Arenie
Szczecin: Wkrótce startuje nowy sezon na lodowisku przy Netto Arenie
Poznań: Groźny wypadek w Zalasewie pod miastem. Auto wylądowało na drzewie
Poznań: Groźny wypadek w Zalasewie pod miastem. Auto wylądowało na drzewie
Augustów: Ruszyła budowa Miejscowego Centrum Sterowania
Augustów: Ruszyła budowa Miejscowego Centrum Sterowania
Szkoleniowiec lidera po porażce z GKS-em Katowice: "To dobra lekcja"
Szkoleniowiec lidera po porażce z GKS-em Katowice: "To dobra lekcja"
Wasilków: Zimna pasja. Podlaskie morsy nie boją się żadnej pogody
Wasilków: Zimna pasja. Podlaskie morsy nie boją się żadnej pogody
Zielona Góra: W Muzeum Ziemi Lubuskiej odbędą się kolejne Zaduszki
Zielona Góra: W Muzeum Ziemi Lubuskiej odbędą się kolejne Zaduszki
Bezwola: Motocyklista ranny po zderzeniu z osobówką
Bezwola: Motocyklista ranny po zderzeniu z osobówką
Poznań: Więcej zieleni w centrum. Chłodna i Głogowska mają nowy wygląd
Poznań: Więcej zieleni w centrum. Chłodna i Głogowska mają nowy wygląd
Policyjny pościg pod Warszawą. Radiowóz uderzył w drzewo
Policyjny pościg pod Warszawą. Radiowóz uderzył w drzewo
Witaszyce - Pleszew: Wypadek na drodze krajowej. Są utrudnienia
Witaszyce - Pleszew: Wypadek na drodze krajowej. Są utrudnienia