Nawet 60 zł za kilogram! Kurki wróciły do lasów i na targowiska
Niemal każde z ogłoszeń dotyczące kurek zaczyna się od tego, że grzyby są zbierane codziennie, pod konkretne zamówienie, dzięki czemu klient dostaje świeży produkt. Czasem znajdziemy dopisek o minimalnej ilości, jaką trzeba zamówić, bo paczka została wysłana. Inni wskazują miejsce, np. konkretne targowisko, na którym kurki będą do odbioru.
Ceny kurek od zbieraczy w sezonie 2025. Złoto z lasu
Warmińsko-Mazurskie. Wysyłam od poniedziałku do czwartku Bezpiecznie zapakowane do transportu. Autor zapewnia, że dołącza atest grzyboznawcy, może również wystawić fakturę VAT, a to ze względu na hurtownie i restauracje, z którymi chętnie będzie współpracował. Nie sprzedaje mniejszych ilości niż 5 kg, a cena za 1 kg wynosi za 38 zł.
Podlaskie. Zbieracz oferuje „prawdziwy skarb prosto z leśnego runa”, mowa rzecz jasna o kurkach. Zapewnia, że są aromatyczne, jędrne, pełne smaku, zatem idealne do jajecznicy albo makaronu. Pisze o nich, że to złocista przyjemność. Do sprzedania ma 2 kg, które kosztują 40 zł.
- Podlaskie. Sprzedam zamówione świeże kurki, 1,8 kg za 80 zł
- Pomorskie. Kurki zbierane w Borach Tucholskich, cena za kg 60 zł, mniejsze porcje 200 gram 15 zł. Odbiór jest możliwy na hali targowej w Gdyni.
- Warmińsko-Mazurskie. 7 kg świeżych kurek za 266 zł
- Małopolskie. Kurki na zamówienie, cena za kg 50 zł, możliwa wysyłka po przedpłacie.
- Mazowieckie. Zbieram kurki na zamówienie. Cena 40 zł za kg odbiór. Przy okazji można kupić jagody.
- Podkarpackie. Sprzedam kurki świeże i wyczyszczone. Cena za 1 kg to 40 zł
Sprzedam świeże kurki, zbierane każdego dnia, ogłasza zbieracz z Kujawsko-Pomorskiego, cena 30 zł. W innym ogłoszeniu z tego regionu Polski świeże kurki prosto z lasu wyceniono na 50 zł kg.
Sprzedaż grzybów wymaga atestu
Świeże i suszone grzyby zebrane w warunkach naturalnych można sprzedawać w placówkach handlowych (np. sklepach) lub na targowiskach. Aby to zrobić, grzyby muszą posiadać atest:
- Grzyby świeże: Atest wydany przez klasyfikatora grzybów lub grzyboznawcę.
- Grzyby suszone: Atest wydany przez grzyboznawcę.
Wzory atestów są określone w rozporządzeniu Ministra Zdrowia. Kupowanie grzybów od nieznanych osób prywatnych jest ryzykowne i może prowadzić do poważnych zatruć!
Skup i przetwórstwo grzybów
Firmy prowadzące punkty skupu dzikich grzybów oraz te zajmujące się ich przetwórstwem również muszą spełniać określone wymogi:
- Są zobowiązane do posiadania atestów na skupowane grzyby – zarówno świeże (od grzyboznawcy lub klasyfikatora), jak i suszone (od grzyboznawcy).
- Dodatkowo, zakłady przetwórcze muszą zapewnić stały nadzór grzyboznawcy nad całym procesem technologicznym przetwórstwa grzybów.
Restauracje i inne zakłady żywienia zbiorowego mogą używać dzikich grzybów do przygotowywania potraw tylko wtedy, gdy posiadają one odpowiedni atest.
Sezon na kurki w 2025 roku ma potencjał, aby być dobry, szczególnie w regionach, gdzie upały będą przeplatane regularnymi i wystarczającymi opadami deszczu. Należy jednak śledzić lokalne prognozy pogody i komunikaty grzybiarzy, ponieważ warunki mogą się znacznie różnić w zależności od regionu Polski.
Warto szukać kurek w miejscach, które dobrze utrzymują wilgoć, takich jak lasy iglaste, mieszane, a także obszary podmokłe czy w pobliżu cieków wodnych.