Neapol na Piotrkowskiej. Pizzeria Olio otwarta
Olio Pizza Napoletana otworzyło się na Piotrkowskiej
Przy ul. Piotrkowskiej 123 oficjalnie otwarto łódzki lokal Olio Pizza Napoletana – sieci, która zyskała rozpoznawalność dzięki autentycznej pizzy neapolitańskiej. To już czwarty lokal marki w Polsce.
Piec opalany drewnem i 90 sekund pieczenia
Olio stawia na klasyczne włoskie podejście do pizzy. Ciasto przygotowywane jest z włoskiej mąki typu 00, soli morskiej i wody, a następnie dojrzewa przez kilkadziesiąt godzin. Pizza trafia do pieca opalanego drewnem, gdzie wypiek trwa zaledwie 90 sekund w temperaturze około 450°C. Efekt? Elastyczna, lekko przypieczona skorupka i wilgotny środek.
Menu i klimat miejsca
W menu znajdziemy klasyczne kompozycje takie jak Margherita czy Diavola, ale też autorskie wersje z dodatkiem sera pecorino, pistacji czy wędzonych serów. Do tego domowe limonady, kawa, aperitify i wina. Lokal urządzony jest w ciepłym, boho klimacie –otwarta kuchnia tworzy atmosferę.
Pierwsze opinie po otwarciu
Goście chwalą jakość składników, szybkość obsługi i intensywny smak. Popularnością cieszą się limonady domowej roboty – szczególnie pistacjowa oraz rabarbarowa. Na miejscu dostępne są także opcje wegetariańskie i bezglutenowe.
Nowy punkt na kulinarnej mapie Łodzi
Olio przy Piotrkowskiej to miejsce, które może szybko zdobyć serca łodzian – zwłaszcza tych, którzy szukają autentycznych smaków w dobrym stylu. Pizza w duchu neapolitańskim, przyjemna atmosfera i centralna lokalizacja to przepis na sukces.