Poczuj smak tradycji. Ugotuj kapuśniak z żeberkami na rodzinny obiad

Marzysz o smaku prawdziwego, domowego obiadu? Mamy coś idealnego na chłodne dni! Odkryj przepis na rozgrzewający kapuśniak z kiszonej kapusty i soczystych żeberek. Poczuj ten wyjątkowy smak, który przeniesie cię do wspomnień z dzieciństwa.
Kapuśniak - przepisWyjątkowy smak kapuśniaku nadają tradycyjne przyprawy. Najczęściej sięga się po kminek i majeranek. Wypróbuj nasz przepis.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | Andrey Zhuravlev/Getty Images
Anna Daniluk

Kapuśniak znany jest w kuchniach wielu krajów Europy Środkowej i Wschodniej. Zupę podobną do kapuśniaku podaje się w Czechach, na Słowacji, Ukrainie i Litwie. W Polsce tradycyjny kapuśniak przygotowywany jest na wędzonych żeberkach. Rodzajem kapuśniaku jest zupa zarzutka. Podaje się ją z grochem albo purée ziemniaczanym. Podpowiadamy, jak ugotować domowy kapuśniak.

Kapuśniak - przepis z kuchni polskiej

Czas przygotowania: 1 godzina,

Liczba porcji: dla 4 osób.

Składniki:

  • 250 g kiszonej kapusty,
  • 1 litr domowego rosołu,
  • 2 duże ziemniaki,
  • 1 marchewka,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka oleju,
  • 50 g wędzonych żeberek,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 łyżeczki kminku,
  • do smaku: sól, pieprz, cukier.

Jak zrobić kapuśniak?

Sposób przygotowania:

  1. Wędzone żeberka i obraną cebulę z marchewką pokrój w kostkę. Następnie zarumień w garnku z grubym dnem na łyżce oleju.
  2. Kapustę kiszoną pokrój na mniejsze kawałki i przesmaż z żeberkami i cebulą przez około 3 minuty.
  3. Do garnka wlej około 100 ml rosołu. Wszystkie składniki duś przez około 20 minut pod przykryciem.
  4. Ziemniaki obierz, pokrój w większą kostkę i gotuj do miękkości we wrzątku przez 10 minut.
  5. Po tym czasie dodaj ziemniaki do kapusty z cebulą i żeberkami.
  6. Wywar dopraw czosnkiem, solą, liściem laurowym, kminkiem, świeżo zmielonym pieprzem i opcjonalnie cukrem.
  7. Zupę uzupełnij resztą rosołu i gotuj przez kolejne 20 minut.
  8. Kapuśniak jest gotowy do podania.

Kapuśniak możesz ugotować nie tylko na żeberkach. Świetnie sprawdza się wędzony boczek, szponder, ogon wołowy lub kiełbasa. Kapuśniak świetnie smakuje z różnymi wędliny. Świetnie smakuje kapuśniak z młodej kapusty, który przygotowuje się na wiosnę.
Sprawdź także: Aromatyczny krupnik dla całej rodziny. Przepis na pożywną zupę, która rozgrzeje na dłużej. Sprawdź przepis znany od pokoleń

Jakie przyprawy do kapuśniaku?

Kapuśniak będzie smakował jak u babci, gdy użyjemy do niego odpowiednich przypraw - najczęściej to te pasujące do dań z kapusty. Dlatego zupa kapuśniak doprawiana jest liściem laurowym, majerankiem, zielem angielskim, kminkiem i dużą ilością czosnku. Warto pamiętać, że przyprawy te nie tylko nadają smaku i aromatu, ale też łagodzą możliwe dolegliwości układu pokarmowego, pojawiające się po zjedzeniu kapusty. Według gustu kapuśniak można doprawić koncentratem pomidorowym. Przepisy z czasów PRL-u często sięgały po ten składnik.

Kapusta kiszona do zupy

Kluczowym elementem pysznego kapuśniaku jest użycie kiszonej kapusty. Proces naturalnej fermentacji pozwala rozwinąć się słodko-kwaśnemu smakowi warzywa. Do zupy warto też dodać odrobinę płynu z kiszonki, jeśli lubicie intensywne smaki. Kupując gotową kapustę w sklepie, trzeba zwrócić uwagę, aby nie była kwaszona. To oznacza, że użyto przy jej produkcji octu, a ten nie jest mile widziany w domowej zupie z kapusty.

Ile kalorii ma kapuśniak?

Kapuśniak uznawany jest za jedną z mniej kalorycznych zup w kuchni polskiej. W zależności od użytych składników jego kaloryczność może wzrastać. Jednak przyjmuje się, że tradycyjny kapuśniak na żeberkach ma około 140 kalorii w porcji 100 gramów.

Dania z kapustą

Zachęcamy do wypróbowania innych dań z kapustą. Na przykład na rodzinny obiad świetnie sprawdzą się gołąbki bez zawijania, które zrobicie w szybki sposób. A na romantyczną kolację dla wegan proponujemy steki z kapusty. Szukając alternatywy dla kapuśniaku zachęcamy do wypróbowania esencjonalnej parzybrody na obiad.

Wybrane dla Ciebie

Zborówek: Pogrzeb proboszcza parafii Cierchy
Zborówek: Pogrzeb proboszcza parafii Cierchy
Import warzyw z Sahary Zachodniej. Decyzja KE w ogniu krytyki
Import warzyw z Sahary Zachodniej. Decyzja KE w ogniu krytyki
Pruszcz Gdański: W mieście powstanie nowa szkoła podstawowa
Pruszcz Gdański: W mieście powstanie nowa szkoła podstawowa
Polanów: Sieć tras rowerowych. Inwestycja wyniesie 4,4 miliona złotych
Polanów: Sieć tras rowerowych. Inwestycja wyniesie 4,4 miliona złotych
Uroczysta inauguracja roku akademickiego na Politechnice Bydgoskiej. Uczelnia będzie świętować 75-lecie
Uroczysta inauguracja roku akademickiego na Politechnice Bydgoskiej. Uczelnia będzie świętować 75-lecie
Opolskie: 7 mln złotych na odbudowę po powodzi
Opolskie: 7 mln złotych na odbudowę po powodzi
Szczecin: Studenci razem rozpoczęli rok akademicki. Kolorowy pochód przeszedł przez miasto
Szczecin: Studenci razem rozpoczęli rok akademicki. Kolorowy pochód przeszedł przez miasto
Gmina Uście Gorlickie: Siedem milionów złotych na rozbudowę Parku Zdrojowego w Wysowej. W planach renowacja pijalni i amfiteatru
Gmina Uście Gorlickie: Siedem milionów złotych na rozbudowę Parku Zdrojowego w Wysowej. W planach renowacja pijalni i amfiteatru
Przyjaźń czy gra pozorów? Reinhard Heydrich i Wilhelm Canaris
Przyjaźń czy gra pozorów? Reinhard Heydrich i Wilhelm Canaris
KGHM Polska Miedź. Rusza kluczowa inwestycja
KGHM Polska Miedź. Rusza kluczowa inwestycja
Apel o uproszczoną rejestrację preparatów makrobiologicznych. Głos branży i odpowiedź ministerstwa
Apel o uproszczoną rejestrację preparatów makrobiologicznych. Głos branży i odpowiedź ministerstwa
Gorzów: Światła wróciły, korki też. Jest petycja w sprawie wyłączenia sygnalizacji
Gorzów: Światła wróciły, korki też. Jest petycja w sprawie wyłączenia sygnalizacji