Poczuj smak tradycji. Ugotuj kapuśniak z żeberkami na rodzinny obiad
Kapuśniak znany jest w kuchniach wielu krajów Europy Środkowej i Wschodniej. Zupę podobną do kapuśniaku podaje się w Czechach, na Słowacji, Ukrainie i Litwie. W Polsce tradycyjny kapuśniak przygotowywany jest na wędzonych żeberkach. Rodzajem kapuśniaku jest zupa zarzutka. Podaje się ją z grochem albo purée ziemniaczanym. Podpowiadamy, jak ugotować domowy kapuśniak.
Kapuśniak - przepis z kuchni polskiej
Czas przygotowania: 1 godzina,
Liczba porcji: dla 4 osób.
Składniki:
- 250 g kiszonej kapusty,
- 1 litr domowego rosołu,
- 2 duże ziemniaki,
- 1 marchewka,
- 1 cebula,
- 1 łyżka oleju,
- 50 g wędzonych żeberek,
- 1 liść laurowy,
- 1 ząbek czosnku,
- 1/2 łyżeczki kminku,
- do smaku: sól, pieprz, cukier.
Jak zrobić kapuśniak?
Sposób przygotowania:
- Wędzone żeberka i obraną cebulę z marchewką pokrój w kostkę. Następnie zarumień w garnku z grubym dnem na łyżce oleju.
- Kapustę kiszoną pokrój na mniejsze kawałki i przesmaż z żeberkami i cebulą przez około 3 minuty.
- Do garnka wlej około 100 ml rosołu. Wszystkie składniki duś przez około 20 minut pod przykryciem.
- Ziemniaki obierz, pokrój w większą kostkę i gotuj do miękkości we wrzątku przez 10 minut.
- Po tym czasie dodaj ziemniaki do kapusty z cebulą i żeberkami.
- Wywar dopraw czosnkiem, solą, liściem laurowym, kminkiem, świeżo zmielonym pieprzem i opcjonalnie cukrem.
- Zupę uzupełnij resztą rosołu i gotuj przez kolejne 20 minut.
- Kapuśniak jest gotowy do podania.
Kapuśniak możesz ugotować nie tylko na żeberkach. Świetnie sprawdza się wędzony boczek, szponder, ogon wołowy lub kiełbasa. Kapuśniak świetnie smakuje z różnymi wędliny. Świetnie smakuje kapuśniak z młodej kapusty, który przygotowuje się na wiosnę.
Sprawdź także: Aromatyczny krupnik dla całej rodziny. Przepis na pożywną zupę, która rozgrzeje na dłużej. Sprawdź przepis znany od pokoleń
Jakie przyprawy do kapuśniaku?
Kapuśniak będzie smakował jak u babci, gdy użyjemy do niego odpowiednich przypraw - najczęściej to te pasujące do dań z kapusty. Dlatego zupa kapuśniak doprawiana jest liściem laurowym, majerankiem, zielem angielskim, kminkiem i dużą ilością czosnku. Warto pamiętać, że przyprawy te nie tylko nadają smaku i aromatu, ale też łagodzą możliwe dolegliwości układu pokarmowego, pojawiające się po zjedzeniu kapusty. Według gustu kapuśniak można doprawić koncentratem pomidorowym. Przepisy z czasów PRL-u często sięgały po ten składnik.
Kapusta kiszona do zupy
Kluczowym elementem pysznego kapuśniaku jest użycie kiszonej kapusty. Proces naturalnej fermentacji pozwala rozwinąć się słodko-kwaśnemu smakowi warzywa. Do zupy warto też dodać odrobinę płynu z kiszonki, jeśli lubicie intensywne smaki. Kupując gotową kapustę w sklepie, trzeba zwrócić uwagę, aby nie była kwaszona. To oznacza, że użyto przy jej produkcji octu, a ten nie jest mile widziany w domowej zupie z kapusty.
Ile kalorii ma kapuśniak?
Kapuśniak uznawany jest za jedną z mniej kalorycznych zup w kuchni polskiej. W zależności od użytych składników jego kaloryczność może wzrastać. Jednak przyjmuje się, że tradycyjny kapuśniak na żeberkach ma około 140 kalorii w porcji 100 gramów.
Dania z kapustą
Zachęcamy do wypróbowania innych dań z kapustą. Na przykład na rodzinny obiad świetnie sprawdzą się gołąbki bez zawijania, które zrobicie w szybki sposób. A na romantyczną kolację dla wegan proponujemy steki z kapusty. Szukając alternatywy dla kapuśniaku zachęcamy do wypróbowania esencjonalnej parzybrody na obiad.