Prosty przepis. Surówka z czerwonej kapusty z majonezem
Jeśli szukasz prostego dodatku do tradycyjnego obiadu, surówka z czerwonej kapusty z majonezem to strzał w dziesiątkę. Marta, moja znajoma gospodyni, podzieliła się swoim sprawdzonym przepisem. Przygotujesz go szybko, a efekt będzie pasował do kotletów schabowych, pieczonego kurczaka lub dań z kuchni wegetariańskiej.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | Janna Danilova/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk
Surówka z czerwonej kapusty z majonezem - przepis do obiadu
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 20 minut,
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1/2 główki czerwonej kapusty,
- 1 marchewka,
- 1 mała cebula,
- 3 łyżki majonezu,
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego,
- 1 łyżeczka cukru,
- sól i pieprz do smaku.
Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty z majonezem?
Sposób przygotowania:
- Na początku poszatkuj drobno kapustę. Włóż ją do miski, posól i odstaw na kilka minut, aby zmiękła.
- Następnie obierz marchewkę i zetrzyj ją na tarce o drobnych oczkach. Dodaj do kapusty.
- Pokrój cebulę w drobną kostkę i dorzuć do miski.
- W osobnym naczyniu wymieszaj majonez, sok z cytryny (lub ocet jabłkowy) oraz cukier. Dopraw solą i pieprzem.
- Połącz sos z rozdrobnionymi warzywami i dokładnie wymieszaj.
- Wstaw surówkę z czerwonej kapusty z majonezem na minimum 15 minut do lodówki, aby smaki się przegryzły.
Niech ta surówka zachęci cię do uzupełnienia codziennego obiadu. Gwarantuję, że pasuje do kotletów mielonych, pieczonych skrzydełek kurczaka i duszonego mięsa w gulaszu. Dzięki czerwonej kapuście przystawka jest sycąca i przyjemnie chrupie. Jeśli chcesz, żeby surówka była lżejsza, wymieszaj majonez z gęstym jogurtem naturalnym w proporcji pół na pół. Sprawdza się także skyr, który będzie dodatkową porcją białka. Smacznego!