Przepis na krem z borowików z grzankami czosnkowymi
W tym artykule:
Krem z borowików z grzankami czosnkowymi - przepis na obiad
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: około 40 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 500 g świeżych borowików (starannie oczyszczonych),
- 1,2 litra bulionu warzywnego lub rosołu,
- 150 ml śmietany kremówki 30 procent,
- 1 średnia cebula,
- 2 łyżki stołowe masła,
- 1 łyżkę stołową oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego,
- sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku.
- 4 kromki bagietki lub chleba na zakwasie,
- 1 łyżka stołowa roztopionego masła,
- 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku,
- 1 łyżka stołowa posiekanej natki pietruszki.
Jak zrobić krem z borowików z grzankami czosnkowymi?
Sposób przygotowania:
- Najpierw oczyść borowiki. Użyj wilgotnej ściereczki lub szczoteczki. Pokrój grzyby na mniejsze kawałki.
- W garnku z grubym dnem rozpuść masło z oliwą.
- Obierz i posiekaj drobno cebulę. Wrzuć ją na rozgrzany tłuszcz i smaż, aż zmięknie i stanie się szklista około 5 minut. Pamiętaj, by jej nie przypalić.
- Dodaj posiekane borowiki. Wrzuć pokrojone grzyby do garnka i smaż razem z cebulą przez około 10-15 minut, aż odparuje większość wody, a grzyby zaczną się rumienić.
- Zalej bulionem. Wlej gorący bulion do garnka.
- Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień. Gotuj pod przykryciem przez około 15 minut, aż grzyby będą miękkie.
- Dokładnie wymieszaj i przypraw do smaku. Zdejmij garnek z ognia i zmiksuj zupę blenderem na gładki, aksamitny krem. Postaw zupę ponownie na małym ogniu.
- Gotowy krem z borowików zabiel śmietaną. Wlej kremówkę, cały czas mieszając. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
- W razie potrzeby dodaj więcej bulionu, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Nie gotuj już intensywnie po dodaniu śmietany.
- Teraz czas na grzanki czosnkowe. Przygotuj masło czosnkowe. W małej miseczce wymieszaj roztopione masło z przeciśniętym czosnkiem i posiekaną natką pietruszki.
- Posmaruj kromki pieczywa z obu stron masłem czosnkowym.
- Następnie upiecz grzanki. Włóż pieczywo do piekarnika nagrzanego do 180°C lub opiecz na suchej patelni, aż będą złociste i chrupiące.
- Powinno to zająć około 5 minut. Wyjmij i pokrój na mniejsze kawałki, jeśli używasz bagietki.
- Rozlej gorący krem z borowików do miseczek.
Z czym podawać krem z borowików? Udekoruj kleksem śmietany, możesz udekorować zupę kilkoma plasterkami usmażonych borowików i odrobiną natki pietruszki. Krem z borowików podawaj natychmiast posypany dużą porcją chrupiących grzanek czosnkowych.
Jeśli chcesz podkręcić smak i uzyskać jeszcze głębszy leśny aromat, dorzuć 2 suszone borowiki. Namocz je w gorącej wodzie przez 20 minut, a następnie dodaj do zupy wraz ze świeżymi borowikami. Dodaję wodę z moczenia jako składnik bulionu, który podbija smak zupy. Poza sezonem na grzyby zachęcam cię do zrobienia kremu z mrożonych borowików. Będą się dłużej gotować, ale również oddadzą pełnię smaku. Smacznego!