Przepis na śniadanie, które pobudza metabolizm i zmniejsza ochotę na podjadanie
Awokado jest źródłem zdrowych tłuszczów, które wspomagają wchłanianie witamin i stabilizują poziom cukru we krwi. Zawiera witaminy A, C, E oraz z grupy B, a także potas i błonnik, który wspiera pracę jelit. Uwzględnienie awokado w śniadaniu to doskonały sposób na zrównoważony posiłek o przedłużonym działaniu energetycznym.
Jajko to jeden z najlepszych składników wspomagających regenerację i budowę tkanek. Zawiera pełnowartościowe białko, witaminy A, D, E, K i z grupy B, a także lecytynę, która wspiera pracę mózgu i wątroby. Dzięki swojej wysokiej wartości odżywczej, jajko wpływa pozytywnie na przemianę materii i długotrwałe uczucie sytości.
Boczek, choć jest bardziej kaloryczny to w umiarkowanej ilości dostarcza organizmowi białko, żelazo, cynk, witaminy z grupy B i jednonienasycone tłuszcze. W połączeniu z awokado i jajkiem tworzy pełnowartościowy posiłek o dużej sile nasycenia, czyli idealnie dla osób redukujących masę ciała lub unikających skoków insuliny.
To śniadanie z awokado nie tylko świetnie smakuje, ale też wspiera ciało i umysł od samego rana. Jeśli zależy Ci na zdrowym odżywianiu i kontroli apetytu to ten przepis zdecydowanie warto przetestować.Jeśli wolisz jajko sadzone w awokado bez boczku– sprawdź przepis na jajko pieczone w awokado.Jak zrobić jajko w awokado? Poznaj prosty przepis na jajko z awokado!
Składniki na jajko zapiekane w awokado z boczkiem:
- Jajko kurze – 2 małe sztuki (100 g)
- Awokado – 1 średnia sztuka (140 g)
- Boczek – 2 plastry (20 g)
- Szczypiorek – opcjonalnie
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie jajka zapiekanego w awokado z boczkiem:
Krok 1: Piekarnik rozgrzej do 200 st. C. Awokado umyj, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Następnie usuń pestkę i delikatnie poszerz miejsca po pestce, wyciągając część miąższu łyżeczką. Wielkość wgłębień powinna odpowiadać wielkości jajek.
Krok 2: Połówki awokado włóż skórką do dołu do naczynia żaroodpornego lub na blachę włożoną papierem do pieczenia. Do wgłębień po pestce wbij po jednym jajku. Dopraw szczyptą soli i pieprzu. Włóż do rozgrzanego piekarnika na około 10-15 min. Wyciągnij, gdy białko całkowicie się zetnie. W tym. czasie przygotuj pozostałe składniki.
Krok 3: Boczek pokrój w drobną kostkę. Boczek wrzuć na rozgrzaną patelnię. Smaż do zarumienienia, co chwilę mieszając.
Krok 4: Awokado z jajkami wyłóż na talerz i posyp boczkiem oraz opcjonalnie posiekanym szczypiorkiem.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:– porady dietetyczne– przepisy na śniadanie– przepisy na obiad– przepisy na kolacje– przepisy na przekąski– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: jajko zapiekane w awokado z boczkiem, jajko pieczone w awokado przepis, posiłki białkowo tłuszczowe przepisy, jaja pieczone w awokado, jajko pieczone w awokado kalorie, jajko z awokado przepisy, jajko w awokado przepis, jajko sadzone w awokado przepis, pieczone awokado z jajkiem, awokado z jajkiem zapiekane, awokado z jajkiem przepis, awokado z jajkiem i boczkiem, awokado zapiekane z jajkiem i boczkiem, przepis na awokado zapiekane z jajkiem, jajko sadzone na awokado, awokado pieczone z jajkiem, zapiekane awokado z jajkiem
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: