Przywołaj smak dzieciństwa. Idealny ryż na mleku ze szczyptą cynamonu
Ile razy ryż na mleku przypalił ci się w garnku albo wyszedł zbyt wodnisty? Czas to zmienić! Odkryj sprawdzony i niezawodny przepis na najlepszy ryż na mleku, który zawsze wychodzi idealnie. To kremowy deser, który przywoła wspomnienia z dzieciństwa, a dodatkowa szczypta cynamonu otuli cię ciepłem. Zrobisz go w 20 minut. Zobacz nasze triki i ugotuj ryż na mleku idealny w każdym calu.
Proste danie z ryżem
Mam dla ciebie przepis na pyszny ryż na mleku z cynamonem. To proste i łatwe do przygotowania danie, którym wielu z nas zajadało się w dzieciństwie. Proponuję podstawową wersję z mlekiem krowim, miodem i masłem. Jeśli jednak chcesz przygotować wersję wegańską lub bardziej fit, to wykorzystaj mleko roślinne, syrop klonowy i olej kokosowy. Ryż na mleku możesz podać na śniadanie lub deser. Będzie świetnie smakował także z owocami, orzechami czy rodzynkami.
Przepis na ryż na mleku z cynamonem
Czas przygotowania: 20 minut.
Liczba porcji: dla 2 osób.
Poziom trudności: łatwy.
Składniki:
- 1/2 szklanki ryżu,
- 2 szklanki mleka,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżka masła,
- 1 szczypta cynamonu.
Jak ugotować ryż na mleku?
Sposób przygotowania:
- Wsyp ryż do garnka, najlepiej z grubym dnem, i zalej mlekiem.
- Nastaw mały ogień i doprowadź do zagotowania.
- Gotuj ryż z mlekiem przez około 15 minut, co jakiś czas mieszając.
- Ryż ma wchłonąć niemal całe mleko, ale nie może być za suchy - w razie potrzeby dodaj więcej mleka.
- Zdejmij garnek z ognia.
- Dopraw danie miodem i masłem. Wymieszaj
- Przełóż ryż na mleku do miseczek i posyp odrobiną cynamonu.
- Możesz według uznania dodać także owoce czy bakalie. Ryż na mleku jest gotowy do podania.