W chłodne dni zjedz miskę gorącej zupy. Ta z zaspokoi największy głód
Masz ochotę na rozgrzewający posiłek? Wprawiona kucharka Marta poleca prosty i pożywny przepis na zupę z mięsem mielonym. Plusem jest przygotowanie jej w niespełna godzinę. Szczególnie polecam go na codzienny obiad, gdy chcesz zjeść coś pysznego niewielkim wysiłkiem.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | from my point of view/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk
Zupa z mięsem mielonym - przepis na sycący obiad
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 50 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 400 g mięsa mielonego (najlepiej wieprzowo-wołowego),
- 2 łyżki oleju,
- 1 cebula,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 2 ziemniaki,
- kawałek selera (ok. 100 g),
- 2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 liść laurowy,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- sól i pieprz do smaku,
- garść natki pietruszki do posypania.
Jak zrobić zupę z mięsem mielonym?
Sposób przygotowania:
- Na początku obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę. Rozgrzej olej w garnku, dodaj cebulę i podsmaż, aż się zeszkli.
- Wrzuć mięso mielone i smaż, aż przestanie być surowe. Rozdziel grudki mięsa drewnianą łyżką.
- Obierz marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki. Pokrój warzywa w kostkę.
- Dodaj pokrojone warzywa do garnka z mięsem. Wymieszaj i smaż 5 minut.
- Wlej bulion, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj całość około 25 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw solą i pieprzem. Zamieszaj i gotuj jeszcze 5 minut.
- Wyjmij liść laurowy i ziele angielskie.
- Posyp gotową zupę świeżą natką pietruszki i podaj na gorąco.
Możesz dodać zupie gęstości, gdy dorzucisz do niej garść ryżu lub drobnego makaronu pod koniec gotowania. Jeśli dbasz o mniejsze spożycie kalorii to zamiast mięsa wieprzowo-wołowego możesz użyć drobiowego. Zupę przechowuj w lodówce do 2 dni i podgrzewaj powoli na niskiej mocy palnika.