Weź ciecierzycę, cebulę i czosnek. Najlepszy falafel z aifryera rozkosznie chrupie. Na ich punkcie będziesz mieć hopla
Masz ochotę na zjedzenie strączków, ale nie masz pomysłu na ich przygotowanie? Falafel z aifryera to strzał w dziesiątkę. Takie kotleciki z ciecierzycy piekę we frytkownicy beztłuszczowej, ale możesz też zrobić je w piekarniku. Dopraw go aromatycznym kuminem i zyskaj przysmak jak z najlepszej knajpki. Zachęcam cię do świętowania nim Międzynarodowego Dnia Falafela przypadającego 12 czerwca.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Daniluk
W tym artykule:
Falafel z airfryera – przepis na domowy obiad
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 35 minut + moczenie dzień wcześniej.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 200 g suchej ciecierzycy,
- 1/2 pęczka kolendry,
- 1 młoda cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego,
- 2 łyżeczka mielonych nasion kolendry,
- sok z 1/2 cytryny,
- 20 g mąki kukurydzianej,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy,
- Sól i świeżo zmielony czarny pieprz.
Jak zrobić falafel w airfryerze?
Sposób przygotowania:
- Dzień wcześniej namocz ciecierzycę. Włóż ją do dużej miski i zalej co najmniej podwójną ilością zimnej wody.
- Następnego dnia odcedź ciecierzycę, opłucz ją i umieść w misie blendera.
- Dorzuć posiekaną kolendrę, ząbki czosnku obrane z łupin, przyprawy, sok z cytryny, sodę oczyszczoną, mąkę kukurydzianą, sól i świeżo zmielony czarny pieprz.
- Zblenduj składniki do momentu otrzymania wilgotnej masy. Za pomocą łyżki uformuj porcję. Falafele możesz także porcjować i uformować zwilżonymi wodą dłońmi.
- Szufladę airfryera posmaruj cienką warstwą oleju rzepakowego i ułóż w niej falafele.
- Zachowaj odrobinę odstępu. Piecz falafele przez 15 minut w 190°C, w połowie pieczenia przełóż je do góry dnem. Mają się równomiernie zarumienić.
- Po tym czasie falafele z airfryera są gotowe do podania.
Dodatki do falafela
Klasycznym dodatkiem do falafeli jest domowy hummus. Możesz podać go w klasycznej wersji smakowej albo zrobić z suszonymi pomidorami. Możesz także kupić dobrej jakości pastę z ciecierzycy w sklepie.
Polecam ci także podawać falafele z gorącą pitą, tortillą albo kromkami chleba. Nie zapomnij też o porcji warzyw. Znakomicie wpasuje się do nich sałatka fattoush obłędnie pachnącą miętą. Niech ten prosty przepis zachęci cię do sięgania po ciecierzycę i robienia z niej obłędnych kotlecików. Smacznego!