Wyjątkowy sernik z truskawkami na deser. Poznaj przepis z musem truskawkowym bez pieczenia
Jednym z tradycyjnych przepisów do zrobienia w czerwcu jest sernik z truskawkami na zimno. Najczęściej wierzch ciasta ozdabia warstwa galaretki. Jednak nie każdemu odpowiada jej konsystencja. Moja propozycja różni się od tradycyjnego deseru pięknym różowym kolorem i sposobem wykorzystania galaretki. Zobacz przepis na pyszny sernik z truskawkami wykonany inaczej niż zwykle.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | Anne DEL SOCORRO/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk
Sernik z twarogiem z wiaderka z truskawkami najczęściej przygotowywany jest na biszkopcie i uwieńczony przestudzoną galaretką z plastrami owoców. Jednak nie każdy lubi smak i konsystencję galaretki. Można także zrobić żelkę truskawkową ze zmiksowanych owoców wymieszanych z rozpuszczoną żelatyną. Jednak istnieje sposób do przemycenia galaretki w zupełnie nowej formie. Taki sernik z truskawkami na zimno będzie świetnie smakować do popołudniowej kawy.
W galerii możesz zobaczyć sposób podania sernika truskawkowego na zimno
Sernik z truskawkami – przepis bez pieczenia
Liczba porcji: dla 16 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny + 4 godziny chłodzenia.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 700 g truskawek (350 g do wkrojenia i 350 g na mus),
- 50 g cukru pudru,
- 120 g galaretki truskawkowej w proszku,
- 15 g żelatyny w proszku,
- 125 ml jogurtu naturalnego,
- 500 g serka kremowego twarogowego lub twarogu półtłustego, zmielonego trzykrotnie,
- 125 g herbatników lub biszkoptów na spód.
Jak zrobić sernik z truskawkami bez pieczenia?
Sposób przygotowania:
- Na początek 350 g truskawek zmiksuj dokładnie przy pomocy blendera z cukrem pudrem.
- Następnie dodaj kremowy serek twarogowy i zmiksuj blenderem do otrzymania gładkiej masy. Przestudzone galaretki dodaj powoli do masy, jednocześnie miksując.
- Następnie wlej jogurt naturalny. Nie przejmuj się gdy masa wydaje się być bardzo rzadka.
- Spód formy wyłóż ciastkami. W 1 1/2 szklanki gorącej wody rozpuść galaretki truskawkowe oraz żelatynę. Następnie odstaw do przestudzenia.
- Wystudzone galaretki z żelatyną trzeba powoli wlać do masy serowej.
- Wstaw masę na sernik z truskawkami do lodówki na 40 minut. Gdy zacznie tężeć, wymieszaj z pokrojonymi truskawkami, powoli wylej na spód i wstaw ponownie do lodówki na kilka godzin.
- Po stężeniu wierzch można udekorować połówkami świeżych truskawek.
- Kremowy sernik z truskawkami przechowuj w lodówce.