Wystarczy kilka składników i gotuję z nich swojski kapuśniak z kiełbasą. Sprawdź, jak wydobywam z niego pełnię smaku bez pośpiechu

Kapuśniak to jedna z tych zup, które potrafią rozgrzać nawet w najchłodniejszy dzień. Aromat gotującej się kapusty, dymny zapach kiełbasy i lekko kwaśny posmak dobrze zapamiętałam z dzieciństwa. To danie proste, sycące i bardzo praktyczne.
Kapuśniak z kiełbasąDomowy kapuśniak z kiełbasą to sycące danie na chłodne dni.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | LauriPatterson/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk

Kapuśniak z kiełbasą - przepis na jesienną zupę

Liczba porcji: dla 6 osób.

Czas przygotowania: ok. 1 godzina 30 minut.

Tak wyglądały chrzciny syna Daniela Martyniuka (WIDEO)

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 700 g kiszonej kapusty,
  • 300 g kiełbasy (najlepiej wiejskiej lub śląskiej),
  • 2 średnie ziemniaki,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • ok. 100 g selera,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki oleju lub smalcu,
  • ok. 2 litry wody lub bulionu warzywnego.

Jak zrobić kapuśniak z kiełbasą?

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw obierz marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki. Pokrój je w kostkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach - zależnie od tego, czy wolisz zupę bardziej gładką, czy z wyraźnymi kawałkami warzyw.
  2. W dużym garnku rozgrzej olej lub smalec. Dodaj pokrojoną kiełbasę i smaż, aż nabierze złotego koloru. Następnie dorzuć cebulę i czosnek - pozwól im lekko się zeszklić i połączyć aromaty.
  3. Dodaj warzywa. Włóż do garnka marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki. Wymieszaj wszystko, by składniki przeszły smakiem podsmażonej kiełbasy.
  4. Zalej bulionem lub wodą, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i (jeśli lubisz) kminek. Gotuj na średnim ogniu przez około 30 minut, aż warzywa zmiękną.
  5. Czas na dorzucenie kapusty. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, przepłucz ją krótko wodą. Dodaj do garnka i gotuj jeszcze 40 minut, aż całość zgęstnieje i nabierze głębokiego smaku.
  6. Na koniec wsyp majeranek, dopraw solą i pieprzem. Jeśli zupa wyszła zbyt gęsta, dolej odrobinę wody lub bulionu.

Dla bardziej wyrazistego smaku wlej pod koniec gotowania kilka łyżek soku z kiszonej kapusty. Kapuśniak najlepiej smakuje na drugi dzień - wtedy składniki idealnie się "przegryzają". Podawaj z pajdą świeżego chleba, najlepiej posmarowanego masłem, a nawet smalcem ze skwarkami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Koszalin: Prokuratura zakwestionowała pobór części opłat cmentarnych
Koszalin: Prokuratura zakwestionowała pobór części opłat cmentarnych
Wyciek danych z tysięcy sklepów internetowych. Ujawniono dane klientów
Wyciek danych z tysięcy sklepów internetowych. Ujawniono dane klientów
Co jemy na śniadanie? Raport odsłania poranne nawyki Polaków
Co jemy na śniadanie? Raport odsłania poranne nawyki Polaków
Włocławek: KAS na Pchlim Targu. Handlarz zostawił podróbki i zwiał
Włocławek: KAS na Pchlim Targu. Handlarz zostawił podróbki i zwiał
Rolnicy ryzykują kary. Mapy zmieniają się w trakcie naboru
Rolnicy ryzykują kary. Mapy zmieniają się w trakcie naboru
Mazowieckie: Wezwała policję do rzekomego ataku padaczki
Mazowieckie: Wezwała policję do rzekomego ataku padaczki
Chełmno: Kwesta i zmiany w organizacji ruchu przy cmentarzu
Chełmno: Kwesta i zmiany w organizacji ruchu przy cmentarzu
Poznań: Najciekawsze wydarzenia, w których warto wziąć udział
Poznań: Najciekawsze wydarzenia, w których warto wziąć udział
Kolno: W gminie podniesiono podatki od nieruchomości
Kolno: W gminie podniesiono podatki od nieruchomości
Mecz z podwójnym kontekstem. Do znalezienia "Duszek Zagłębiaczek"
Mecz z podwójnym kontekstem. Do znalezienia "Duszek Zagłębiaczek"
Animal Crossing otrzyma za darmo dużo nowości i płatne ulepszenie
Animal Crossing otrzyma za darmo dużo nowości i płatne ulepszenie
Wzrosną ceny nawozów w listopadzie 2025. Jak ograniczyć koszty?
Wzrosną ceny nawozów w listopadzie 2025. Jak ograniczyć koszty?